Nieuws

Sparta Nijkerk terug op het goede spoor

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

16 december 2018

NIJKERK - Door verdiend met 2-0 te winnen van concurrent en eerste periodewinnaar ACV uit Assen heeft Sparta Nijkerk goede zaken gedaan. Niet alleen klommen de Nijkerkers over ACV heen maar ook de koppositie bleef in zicht na de 2-0 nederlaag van koploper Excelsior '31 bij Flevo Boys. Staphorst, de nieuwe koploper dank zij een 0-2 zege bij CSV Apeldoorn, staat slechts twee punten voor en juist die ploeg krijgt na de winterstop Sparta Nijkerk op bezoek.

 

Op sportpark De Ebbenhorst werd het dus een wedstrijd tussen de achtervolgers op de koplopers. Daarbij moet worden aangetekend dat Sparta Nijkerk thuis nog ongeslagen is en ACV niet bezig is met het beste gedeelte van het seizoen. Na het behalen van de eerste periodetitel is de ploeg van trainer Fred de Boer wat aan het sukkelen gegaan. De ervaren oefenmeester heeft daar wel een verklaring voor: "We hebben te maken met een groot aantal blessures. We hebben wel voldoende vervangers, maar je hebt niet direct weer een ingespeeld team. Het zit even tegen, maar we draaien nog steeds mee in deze toch spannende Hoofdklasse B."

 

Oskar Logtestijn ziet zijn actie stranden op doelman Ben Wormmeester.

 

Ook de thuisploeg heeft zo zijn personele problemen. Vorige week raakte In de wedstrijd tegen Excelsior '31 de belangrijke verdediger Mohammed Al Haydar geblesseerd en trainer Eric Speelziek kon geen beroep op hem doen. De lijst met geblesseerde spelers is behoorlijk lang en daar staan belangrijke aanvallers tussen. Alleen heeft Sparta Nijkerk een aanvoerder die zijn team al weken achtereen op sleeptouw neemt. Middenvelder Donny van der Wal, die net zijn contract met twee jaar heeft verlengd, laat zien uit het goede hout gesneden te zijn. Van der Wal heeft werklust, inzicht en is gezegend met een prima techniek. Zo'n speler was aan de kant van ACV niet te vinden. Daar kon bijvoorbeeld aanvoerder Gibril Sankoh zich niet ontworstelen aan het rommelige spel van zijn teamgenoten.

 

In de eerste tien minuten speelden beide ploegen heel slordig en was ieder balbezit van korte duur. In de 11-de minuut ineens een opleving van de kant van de thuisploeg. De snelle Gilbrano Plet slingerde de bal richting ACV-doel. Onderweg werd die bal door het hoofd van Oskar Logtestijn omgetoverd tot een honderd procent kans voor Frank Heus. Alleen voor doelman Ben Wormmeester wist hij wel raad met deze situatie: 0-1. De thuisploeg, die de laatste wedstrijden steeds moeite had om het net te vinden, had zijn vroege voorsprong en juist voor ACV kwam dat als een zware klap. De Boer zou na afloop ook aangeven wat die treffer met zijn team had gedaan. "We lopen de laatste wedstrijden steeds op een te gemakkelijke wijze tegen een achterstand aan. Dat gaat dan in de koppen van de spelers zitten en we komen daar op dit moment niet goed uit."

 

Sparta Nijkerk-aanvoerder Donny van der Wal (10) is onderuit gegaan.

 

Na deze treffer bleef het duel wat rommelig met een iets beter Sparta Nijkerk, dat ACV eigenlijk geen enkele kans gunde. Twee momenten van opwinding kende de verder tamme eerste helft en beide kwamen op naam van de thuisploeg. In de 27-ste minuut kreeg Van Logtestijn een kans maar schoot op de benen van doelman Wormmeester. Een minuut later geselde Rob Diderik de lat boven het hoofd van de ACV-doeman.Het publiek moest het dus doen met drie oplevingen in een verder matige wedstrijd.

 

In de tweede helft een iets beter spelend ACV, maar Sparta Nijkerk liet zich niet verrassen door de tactische veranderingen van De Boer. De meer naar voren spelende Daniël Schans werd goed opgevangen. In de 51-ste minuut zo'n moment waar later met dikke letters 'als' aangeplakt werd. Ineens zag de verder potdichte verdediging van de thuisploeg zich verrast door een steekpass van Marco van der Heide. De snelle uitval van de bezoekers bracht daardoor Justin Mulder alleen voor doelman Manuel Hoogewoning. Die sluitpost zag tot zijn opluchting de inzet op de paal belanden.

 

Spitsuur voor het doel van ACV.

 

Geen gelijkmaker en toen acht minuten later de thuisploeg de stand op 2-0 bracht, was dat extra zuur voor ACV. Wel zal iedere voetballiefhebber moeten toegeven dat de treffer van Van der Wal wonderschoon was. Na goed voorbereidend werk van Plet kon hij vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uithalen. Doelman Wormmeester had geen schijn van kans: 2-0. Na deze treffer verzuimde de thuisploeg om de score op te voeren. Plet, na aangeven van invaller Brian Bawuah, Van Logtestijn en nog een keer Van der Wal zagen geen kans om de bal in het doel te krijgen. Maar ondanks het aandringen van ACV kwam de zege op geen enkele wijze in gevaar en kon na de nederlaag vorige week tegen Excelsior '31 nu de vlag uit.

 

Van der Wal kwam met een brede glimlach de kleedkamer uit. "Die bal zat er lekker in en het was voor mij ook een heel prettige wedstrijd. We hebben deze drie punten ook heel hard nodig en als na de winterstop een aantal belangrijke spelers van een blessure terugkomen kan het alleen maar nog beter gaan." Dat beaamde zijn trainer ook. "Vandaag hebben we aangetoond dat we bij de top horen. Ons spel was gewoon beter dan dat van ACV en daar kunnen we verder mee. Maar nu eerst maar even met een goed gevoel aan de kerstdis."

 

Bij De Boer overheerste natuurlijk de teleurstelling over deze nederlaag. "Nu eerst maar de bekerwedstrijd volgende week zaterdag tegen Groen Geel en dan ons weer voorbereiden op de tweede helft van de competitie. We hebben een periodetitel en dan weet je dat je nog altijd voor promotie kan meedoen. Maar in deze spannende competitie is alles nog mogelijk en daar kunnen we zeker nog een rol in gaan spelen. Maar dan zullen toch wat meer spelers fit moeten worden."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma