Nieuws

AFC en Katwijk geven elkaar niets toe

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

16 december 2018

AMSTERDAM - Toen de kruitdampen op sportpark Goed Genoeg waren opgetrokken, stond er nog steeds 0-0 op het scorebord. De kraker van de dag tussen koploper AFC en runner-up Katwijk had geen winnaar opgeleverd, waardoor de achterstand zes punten blijft voor de 'Kattukkers'.

 

Volgens beide trainers waren de toeschouwers niets tekort gekomen bij deze aantrekkelijke wedstrijd. Ja, doelpunten dus, maar de wedstrijd op zich was het aanzien meer dan waard. Katwijk-coach Jan Zoutman was duidelijk in zijn mening en vond het een goede en faire topper: "Het was technisch en tactisch gezien een prima wedstrijd. Zeker van onze kant waar het organisatorisch goed klopte. Vooral op het middenveld waar wij onze zaakjes voor elkaar hadden. We hadden een stevig blok staan waar het voor AFC moeilijk doorheen komen was. Zeker in de tweede helft toen wij ook nog een aantal prima mogelijkheden kregen om te scoren. Wij waren toen de bovenliggende partij zeker toen wij gaande in de wedstrijd steeds beter werden."

 

Tim Linthorst in een poging Marciano Mengerink van de bal te krijgen.

 

"Dit was in de eerste helft zeker niet het geval", ging Zoutman verder. "We zijn toen een paar goed weggekomen, omdat AFC meer kansen kreeg dan wij. Kijk ik achteraf naar het totale beeld van de wedstrijd, vind ik dat er na afloop een juiste uitslag op het scorebord stond en dat we elkaar niets hebben toegegeven. Het was in mijn ogen een faire krachtmeting tussen twee goede ploegen die aan elkaar gewaagd waren en voor een topper hebben gezorgd."

 

Lovende woorden van Zoutman die zijn ploeg prees, wat een week eerder niet het geval was. Toen was hij minder te spreken over het vertoonde spel. Net als Zoutman, was ook AFC-trainer Ulrich Landvreugd een tevreden man. Alhoewel hij liever gezien had dat zijn ploeg wat verder was uitgelopen op Katwijk, stak hij zijn blijdschap en bewondering voor zijn ploeg niet onder stoelen of banken. "Vergeet niet dat wij vandaag speelden tegen de kampioen van het afgelopen seizoen. We staan nog steeds bovenaan, maar we moeten niet overmoedig worden, want er is nog een lange weg te gaan. We spelen leuk voetbal, creëren genoeg kansen, maar moeten alert blijven."

 

"Achteraf is het jammer dat we zijn blijven steken op een gelijkspel", vond Landvreugd. "Want kansen waren er in de tweede helft met twee keer een bal op de lat en een gemiste kans voor open doel. Alles samenvattend is een gelijkspel toch wel de juiste verhouding en daar ben ik best blij mee. Ik vond het een mooie voetbaldag met twee ploegen die voor de winst gingen."

 

Kenny Teijsse (links) en Joey Jongman in een dans om de bal.

 

In een leuke ambiance (vuurwerk en een vlaggenparade vooraf) begonnen beide partijen aan een aantrekkelijk partijtje voetbal. In de eerste twintig minuten in de vrieskou was het hoofdzakelijk aftasten geblazen aan beide kanten. Daarbij belandde een doelpoging van Yordi Teijsse maar net naast het doel in de afrastering. Aan de andere kant zag Omar Hamdi een solo over het hele veld in schoonheid sterven. AFC-keeper Patrick Zonneveld stond een Katwijk-treffer in de weg, maar ook Katwijk-doelman Ricardo Kieboom was waakzaam.

 

De beste kans voor de pauze kreeg topscorer Raily Ignacio die de bal echter te zacht inschoot. Ook schoten uit de tweede lijn hadden voor AFC wat meer kunnen opleveren, maar op die momenten bleek het vizier niet op scherp te staan. Katwijk moest vooral verdedigend aan de bak en gaf weinig of niets weg. Met afstandsschoten hadden Tim Linthorst (op de lat) en Thomas van den Houten geen geluk. Met een 0-0 konden beide partijen de kleedkamer opzoeken.

 

De tweede helft was een bijna-kopie van de eerste helft. Technisch-tactisch bleven beide partijen hun eigen spel spelen. "Vooral de eerste balaanname en balvastheid kon gewoon beter", vond Landvreugd. "Bij de omschakeling van verdedigen naar aanval lieten we nogal eens steekjes vallen. Kleine dingen, maar wel belangrijk."

 

Michiel van Dam kan Raily Ignacio niet bijhouden.

 

Niettemin bleven er scoringsmogelijkheden kansen komen voor beide partijen. Marciano Mengerink kreeg een prima schietkans met zicht op de openingstreffer voor Katwijk. Maar de prachtkans van de wedstrijd was voor Ignacio, die Kieboom toch nog de gelegenheid bood reddend op te treden. Uit de rebound testte Fouad Belarbi snoeihard de sterkte van de lat. AFC had ook geluk toen Guus van Weerdenburg naliet Zonneveld het nakijken te geven. Tot het einde toe bleef de wedstrijd boeien met nog een keer een kopkans voor Kenny Teijsse, een doelpoging van Ignacio en ook nog een schot van Mengerink.

 

"Nee, ik ben niet tevreden", begon AFC-doelman Zonneveld zijn verhaal van de wedstrijd. "We hadden drie punten verdiend als je kijkt naar de kansen die we gehad hebben. We waren vooral na de rust de bovenliggende partij en hadden veel balbezit. Dit hadden we moeten uitbuiten. Ik kan je gerust zeggen dat we met z'n allen met een kater in de kleedkamer zitten. We moeten scherp blijven vooral verdedigend, want in de slotfase had het nog mis kunnen gaan. Blijven voetballen en ook beuken als dit nodig is. Ik vind het heel jammer dat we vandaag niet meer afstand hebben kunnen nemen."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures