Nieuws

Bekerhoop AFC vervliegt te snel

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

19 december 2018

TILBURG - Na het competitie-echec tegen ADO Den Haag zomaar even van de koploper van de Tweede divisie winnen, nee voor zo'n optimistische gedachte was het zelfvertrouwen bij coach Adrie Koster en zijn tricolores teveel aangetast. AFC eventjes over de knie leggen doe je dit seizoen sowieso niet gemakkelijk, integendeel.

 

In de voorgaande bekerrondes dropen Telstar en TOP Oss na een bezoek aan de Amsterdammers met de staart tussen de benen af. En in de competitie hebben alle concurrenten eveneens vooralsnog het nakijken. Redenen genoeg voor Koster om Willem II in de sterkst mogelijke opstelling te laten aantreden, wat tegelijk pech voor AFC betekende. Want tegen een eredivisionist die de bekerstrijd gebruikt om het moreel weer op te krikken krijg je niets cadeau.

 

Yordi Teijsse strandt op Willem II-doelman Timon Wellenreuther.

 

De Amsterdamse start in het Koning Willem II stadion was beslist hoopgevend. Bij de eerste de beste aanval kwam kon de Tilburgse doelman Timon Wellenreuther slechts met enige moeite voorkomen dat Yordi Teijsse brutaalweg de score opende. Koster verborg zijn ergernis aan de zijlijn niet: "Opzet was om sterk te beginnen, om AFC zo snel mogelijk te breken. En dan krijg je direct zo'n klutsbal die maar net goed afloopt, ja dan ben ik boos." Koster wist toen nog niet dat hij het gevaarlijkste moment van de wedstrijd hiermee al achter de rug had. De Tilburgers grepen namelijk geheel conform de opdracht van hun coach het initiatief, om dat vervolgens in de eerste helft geen moment meer af te staan. Zonder AFC compleet weg te spelen, was Willem II aanvallend en verdedigend steeds net even sneller qua handelen. Spitsen als Donis Avdijaj en Fran Sol bedachten dezelfde combinaties als Yordi Teijsse en Raily Ignacio, maar waar eerstgenoemden hun tegenstanders soms door simpele versnellingen dol speelden bleven de AFC-ers steevast steken in goede bedoelingen.

 

Ignacio gaf na afloop ruiterlijk toe dat het verschil inderdaad in de handelingssnelheid zat: "Er lag best wel wat ruimte, maar onze snelheid was te laag. Daardoor maakten we te vaak verkeerde keuzes. Ik hoopte op meer, maar wij hebben er jammer genoeg geen wedstrijd van kunnen maken." De laatste opmerking was een rake typering voor het beeld van de eerste helft, waarin Avdijaj na ruim een kwartier al de score voor Willem II opende. De situatie was kenmerkend voor het surplus aan voetballend vermogen van de profs, want Daniel Crowley soleerde behendig van links naar rechts door de verdedigingslinie, net zo lang tot hij Avdijaj zag ontsnappen aan zijn bewaker.

 

AFC kon er weinig tegenover zetten. Willem II ging door, onder andere via Aras Özbiliz die doelman Patrick Zonneveld tot een uiterste krachtsinspanning dwong. Met dank aan scheidsrechter Teuben mocht wie anders dan Fran Sol kort voor rust vanaf de strafschopstip aanleggen voor de 2-0. Voor wie er nog aan twijfelde, maakte Özbiliz nauwelijks twee minuten later met een doeltreffend afstandsschot definitief gehakt van de Amsterdamse bekeraspiraties.

 

Kenny Teijsse probeert van alles, maar Pol Lonch houdt controle.

 

Achteraf gezien had het tweede bedrijf net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. AFC kwam wel wat feller voor de dag. De wissel van Fouad Belarbi voor Matthijs Jesse bracht meer venijn in de ploeg, maar opnieuw werd in aanvallende zin geen opzienbarende indruk gemaakt. Daardoor kwam het uiteindelijk ook niet tot de spreekwoordelijke eretreffer. Willem II kreeg ondertussen niet voor elkaar wat Koster vurig hoopte, namelijk een overwinning met 5-0 of meer. "Ik wilde dat niet, maar onbedoeld ging denk ik toch bij een aantal spelers de rem er op. Jammer, maar ach het belangrijkste is dat wij weer in de koker zitten. Niemand vraagt over een tijdje nog hoe we verder zijn gekomen in de beker. Dát we verder zijn gekomen is het enige dat telt."

 

Voor Ignacio was het niet lastig om de kansloze nederlaag te verklaren: "Ik hoopte op meer, maar zij waren gewoon beter." In weerwil van zijn af en toe chagrijnige uitstraling op het veld benadrukte de topscorer dat hij toch genoten had. "Ik heb een goed gevoel over hoe wij in de tweede helft onze rug rechtten. Als je op kwaliteit wordt afgestraft dan is het de kunst om positief te blijven en je op het collectief te blijven richten." Coach Ulrich Landvreugd viel zijn spits volmondig bij: "Vooraf hoopte ik op meer, maar ik kan met 3-0 verlies wel leven. Willem II speelt niet voor niets in de eredivisie, logisch dat wij daar voor onderdoen. Deze tegenstander was voor ons een maatje te groot. In de rust heb ik ze gezegd om meer druk te zetten, en dat werd goed opgepakt. Wij hebben in de tweede helft laten zien dat ook wij goed kunnen voetballen. Uitgeschakeld zijn is jammer, maar geen schande."

 

Dat de voltallige spelersgroep de vijfhonderd meegereisde supporters bedankte was illustratief voor hoe AFC ondanks het verlies de bekeravond beleefde. Het bedankje was zeker niet misplaatst, want het volle uitvak met heel veel jeugd mocht dan niet het aantal decibels van de fanatieke Tilburgse fans halen, heel erg veel minder aanwezig waren ze zeker niet.

Het slotakkoord voor AFC kwam van Landvreugd: "Vanaf nu gaat de volle focus op de competitie." Dat belooft nog wat in Amsterdam-Zuid.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures