Nieuws

ODIN '59 maakt een onuitwisbare indruk

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

20 december 2018

VELSEN - Omdat de lichtinstallatie op het eigen sportpark in Heemskerk niet voldeed aan de eisen moest ODIN'59 voor de KNVB bekerwedstrijd tegen eredivisionist SC Heerenveen op zoek naar een andere locatie. Die werd gevonden in Velsen. Het Rabobank IJmondstadion van SC Telstar werd nu het toneel van het duel in de derde ronde.
 

Bijna had het bekertreffen geen doorgang kunnen vinden. Een uitverkochte voorstelling in de Stadsschouwburg van Youp van 't Hek samen met een uitverkochte wedstrijd in het Telstar stadion zou voor parkeerproblemen kunnen zorgen. De Velsense burgemeester  Frank Dales wilde eerst van Telstar garantie dat er voldoende verkeersregelaars aanwezig zouden zijn. Pas toen die garantie er dinsdag was gekomen, ging het licht op groen.
 

Zo'n drieduizend voetballiefhebbers konden het duel bijwonen. Zij waren getuigen van een duel dat weliswaar met 1-3 werd verloren door de hard werkende amateurs, maar waarin die amateurs vooral een onuitwisbare indruk achterlieten op de eigen aanhang. Na een snelle 1-0 voorsprong, na één minuut en achtenveertig seconden wist Mitchel Bormann doelman Warner Hahn te passeren, beet ODIN '59 zich vast in het duel en zou het met goed gegroepeerd voetbal de profs heel moeilijk maken. Met de lastig te bespelen Ahmed al Mahdi kreeg ODIN (Ons Doel Is Nuttig) nog wel een paar kansen en werd het zeker geen wedstrijd waarin er een underdog rol was weggelegd voor de amateurs.

 

Mart Wilemse (5) dwingt Ben Rienstra tot een duikvlucht.

 

Op de laatste trainingsavond kreeg de selectie van trainer Richard Plug door de supporters met het nodige vuurwerk en gezang een hart onder de riem gestoken. In Heemskerk klonk ook de slogan, "Twintig miljoen tegen niks." Diezelfde supporters zorgden ook voor een geweldige sfeer in het knusse stadion en toen hun favorieten dus al zo snel op voorsprong waren gekomen, werd dat alleen maar feestelijker. SC Heerenveen, dat toch met zijn sterkste opstelling was komen opdraven, had het niet gemakkelijk met deze snelle achterstand.

 

De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink had gekozen voor een driemansverdediging en een volle bezetting van het middenveld. Alleen daar werd wat slordig omgesprongen met het balbezit. Wel wisten de Friesen in de achtste minuut al op gelijke hoogte te komen. Na een corner bleef de bal hangen in de doelmond van ODIN en daar wist Michel Vlap, één van de betere spelers bij de bezoekers, de bal snoeihard langs doelman Barry van Dijk te schieten: 1-1. Niet getreurd werd er gedacht bij ODIN, want in de rest van de eerste helft bleef de 'thuisploeg' fier overeind. Natuurlijk ging niet alles even goed, maar als er dan een kans kwam voor de bezoekers stond doelman Barry van Dijk zijn mannetje. ODIN vermaakte duidelijk het eigen publiek dat met veel enthousiasme de rust haalde met een 1-1 tussenstand.
 

Na de pauze moest er toch wat meer verwacht worden van de eredivisionisten. Zo werd de snelle Marco Rojas gebracht voor de tegenvallende Nemanja Mihajlovic. Dat was zeker een verbetering. De bezoekers kwamen in de 53-ste minuut op voorsprong. Na goede passeerbewegingen van Arber Zeneli kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Sam Lammers. De PSV-huurling schoot snoeihard raak: 1-2. Dat was ook direct een sein voor trainer Plug om zijn ploeg meer aanvallend te laten spelen. Wat zijn ploeg in de rest van de tweede helft liet zien was een reclame voor het zaterdagvoetbal. Zo kreeg ODIN na een uur spelen een aantal keren de kans om op gelijke hoogte te komen. Eerst werd een voorzet door een drietal spelers op een centimeter na gemist en even daarna moest Heerenveen-doelman Hahn een paar keer handelend optreden.
 

Mart Willemse maakt zich lang om Sam Lammers af te stoppen.

 

Een compliment voor het spel van ODIN was de wissel bij Heerenveen in de 76-ste minuut. Daar werd aanvaller Lammers vervangen door verdediger Daniel Høegh. Met de lange Eelke de  Graaf en later met Bas Kansen en Jurjen Dikker bracht Plug steeds meer aanvallende impulsen. Het publiek ging steeds vaker staan om hun ploeg te steunen. Alleen de misschien verdiende gelijkmaker kwam niet op het scorebord. Toen Pelle van Amersfoort, na aangeven van invaller Doke Schmidt de stand in de slotfase op 1-3 bracht was de bekerdroom van ODIN over.  De Heemskerkers hadden in deze historische wedstrijd voor hun club alles gegeven en het feest na afloop met spelers en supporters was er eentje om in te lijsten. Het duel zonder enige smet en zonder ook maar één gele kaart mocht er wezen.
 

Plug, die de club na vier jaar gaat verlaten, glom van trots: "We hebben als team de club toch een geweldige dienst bewezen. We waren al door de 1-3 zege bij Emmen aan een bijzonder seizoen in de beker bezig, maar deze wedstrijd is toch een extra kers op de taart. Het streelt ons dat een ploeg als Heerenveen zelfs in de slotfase verdedigend gaat wisselen. Ik zelf heb besloten om de club, met pijn in mijn hart, na vier prachtige jaren te gaan verlaten. In het trainersvak is een vijfde jaar vaak een heel kritisch jaar en dat wil ik voorkomen."

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures