Nieuws

Kozakken Boys: sneu, zonde, jammer

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

21 december 2018

WERKENDAM - Bijna iedereen van de ruim 2000 toeschouwers op sportpark De Zwaaier was zich al aan het opmaken voor een verlenging van het bekerduel tussen Kozakken Boys en Vitesse. Het bord om het aantal minuten toegevoegde tijd aan te geven was al omhoog gegaan (+3), toen Martin Ødegaard halverwege de helft van Kozakken Boys de bal kreeg aangespeeld. In alle vrijheid mocht de 20-jarige Noorse huurling van Real Madrid oprukken en secuur de winnende 1-2 binnenschieten.

 

Sneu, zonde, jammer, de reacties in het Werkendamse kamp waren voorspelbaar. Gewoon feitelijk gezien, Kozakken Boys klopte in de voorgaande ronde van het toernooi om de KNVB-beker eerstedivisieclub Jong Almere City FC in blessuretijd met 2-1, tegen eredivisieclub Vitesse vielen de cijfers honderdtachtig graden de andere kant uit. Maar kaarsrecht overeind stond de constatering dat Kozakken Boys toch de kans verdiend had om de Arnhemmers nog eens een half uur langer aan de tand te voelen. Over sneu gesproken. Vitesse na de pauze, dat was pas sneu wat de duur betaalde profs op de mat legden. En dan kreeg na afloop het veld van Kozakken Boys de schuld. Ja ammehoela, de mat van De Zwaaier is er beter aan toe dan sommige van die afgetrapte plastic veldjes in de eredivisie.

 

Ahmed el Azzouti probeert buiten bereik te blijven van Danilho Doekhi. 

 

"Resultaat is goed, wedstrijd vergeten heb ik gezegd tegen mijn spelers", luidde de conclusie van Vitesse-coach Leonid Sloetski en daar was geen woord Spaans bij van de in Volgograd geboren oefenmeester. Vitesse kwam in de twaalfde minuut aan een 0-1 voorsprong. Goedkoop, want de Slowaak Matús Bero kreeg geen strobreed in de weg gelegd toen hij vanaf rechts naar binnen trok. Voor doelman Richard Arends het kon bedenken wat er dreigde, vloog de kiezelhard ingeschoten bal langs hem heen in het net. Maar bij die snelle 0-1 bleef het. In plaats van een versnelling hoger te schakelen, liet Vitesse het tempo juist zakken. Alles ging op de automatische piloot. Het aantal Arnhemse doelpogingen ging het aantal vingers van één hand niet te boven en de meeste daarvan waren nog niet eens op doel gericht.

 

Kozakken Boys had het defensief degelijk op orde. Sven van Ingen, Quentin Jakoba en Mats van Huijgevoort bemanden het centrum, op de flanken aangevuld door Sanny Monteiro en Sander Heesakkers. De vleugelverdedigers mochten zich zeker ook aanvallend inschakelen. Bovendien is Monteiro met zijn lengte ook bruikbaar bij spelhervattingen. De rechtsback was na zes minuten uit een hoekschop vanaf links griezelig dicht bij de 1-0 voor Kozakken Boys. Vitesse had alle geluk van de wereld dat de kopbal van Monteiro bleef hangen in de doelmond waar ook Ahmed el Azzouti niet het laatste zetje kon geven. Had maar meteen op de doel gekopt, was een gedachte die opborrelde.

 

Soortgelijke kansen heeft Kozakken Boys in de eerste helft niet meer gehad. Jeffrey Rijsdijk, Gwaeron Stout, Leo Bot en Julian Agatowski werkten zich op het middenveld een slag in de rondte maar kregen de bal amper voorin. En de lange pass door de lucht richting speerpunt El Azzouti had ook weinig zin. De spits van Kozakken Boys was een kop kleiner dan de twee centrale verdedigers Danilho Doekhi en Rasmus Thelander. Bovendien gaf scheidsrechter Blank bij ieder twijfelgeval voordeel voor Vitesse, maar over een aanvaller heen hangen voor er maar ooit een bal in de buurt is, is toch gewoon een overtreding? Maar Blank deed vaak of zijn neus bloedde. Dat is wel standaard in KNVB-bekerduels. Profs mogen veel. Amateurs krijgen op elke slak zout gelegd. In het voordeel van Blank sprak dat hij heel terughoudend was met gele kaarten.

 

Twee ongewijzigde ploegen pakten de draad na rust weer op, met dat verschil dat Kozakken Boys op het middenveld meer duels ging winnen door net even iets feller te handelen. Het resultaat was al snel daar. Eindelijk kreeg El Azzouti eens een vrije schop mee nadat Doekhi hem omver had gekegeld. Rijsdijk sneed vanaf links de voorzet perfect aan en Jakoba kon ongehinderd - die twee boomlange kerels bij Vitesse dekten lucht - binnenkoppen. De 1-1 was verdiend gezien de getoonde moed om de wedstrijd een andere aanblik te geven.

 

Leon Bot gaat mee in de actie van Thulami Serero.

 

In reactie op de gelijkmaker ging Vitesse wisselen. In nog geen tien minuten tijd bracht Sloetski drie verse krachten binnen de lijnen. Niet dat het voetbal bij Vitesse ineens naar een hoger niveau steeg. Het was allemaal lood om oud ijzer. De Arnhemmers leken altijd met de rem erop te spelen. En de dreigende situaties die zich voordeden, kwamen voort uit slordigheidjes bij Kozakken Boys. Arends greep een keer halfzacht in waardoor Jakoba in de paniek maar een hoekschop moest weggeven. En Stout leverde de bal zomaar in waardoor Bryan Linssen aan het werk kwam. Arends hield zijn ploeg op dat moment overeind.

 

Terwijl Kozakken Boys aanvoerder Stout na afloop voor de TV camera zich erover verbaasde waarom er niet gewisseld was, verdedigde Michel Langerak elders zijn tactische overweging de basis elf te handhaven. "We stonden goed en dan is het een keuze, laten staan of het elftal verstoren", reageerde de coach. "Ik heb besloten om pas te gaan wisselen als er een verlenging zou komen." Maar Stout kaartte wel aan dat een aantal spelers bij Kozakken Boys op de laatste benen liep. Dat was in de slotfase wel waarneembaar en helemaal toen Ødegaard zijn kans zomaar in de schoot geworpen kreeg. Een opgefrist middenveld had mogelijk dat gapende gat niet laten vallen.

 

Geen verlenging dus. Kozakken Boys heeft daar wel furore mee gemaakt in zijn KNVB-beker verleden. In 2007 ontsnapte - vraag niet hoe - Ajax in het extra half uur op De Zwaaier (1-2) en ook FC Utrecht kwam in 2013 met 1-2 op dezelfde manier met de schrik vrij in Werkendam. Vorig seizoen was De Graafschap (toen nog eerste divisie) wel het haasje. Na 120 minuten (1-1) toonde Kozakken Boys zich koelbloediger vanaf elf meter en stopte bovendien Nils den Hartog (reservedoelman tegen Vitesse) twee Doetinchemse strafschoppen.

 

"Het positieve van vanavond is dat we ons gerevancheerd hebben voor afgelopen zaterdag in Almere. Wat daar allemaal fout is gegaan is tot in de puntjes besproken. Ik heb een ploeg gezien die niets onderdeed voor Vitesse. Na zes minuten konden we voor komen en de 0-1 viel uit het niets. Daarna zijn er geen echt gevaarlijke momenten meer geweest. Tegen een vijfmansverdediging is het lastig spelen, maar je moet het wel goed uitvoeren. Dat is gelukt. En dan komt in minuut 92 de verkeerde speler met de beste traptechniek aan de bal", liet Langerak het bekerduel nog maar eens aan zich voorbij glijden.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures