Nieuws

FOX Sports heeft zijn voorkeuren

Nieuws
Tweede divisie

 

5 januari 2019

FOX Sports zendt elke speelronde van de Tweede divisie een wedstrijd live uit via het eigen kanaal. De betaalzender stelt daarbij de nodige eisen, waarbij de clubs nauwelijks rechten hebben. Eigen beelden maken van de wedstrijd is uit den boze. De beelden van FOX mogen wel gebruikt worden voor de eigen kanalen, maar alleen de samenvatting die door FOX gemaakt is. En maar liefst twintig seconden beeldmateriaal mag via Twitter worden gepubliceerd. Daarnaast moet de aanvangstijd van de wedstrijd noodgedwongen naar half vier, want dat komt FOX het beste uit. Een vergoeding krijgen de clubs niet, terwijl ze net als de profs gewoon rechthebbende zijn van de wedstrijdbeelden.

 

Rechtstreeks uitgezonden wedstrijden door FOX Sports.

 

Waarom werken de clubs dan mee aan FOX? Alleen voor het professionele beeldmateriaal? Of voor de landelijke exposure van de sponsoren? In dat laatste geval zijn de clubs gebaat bij een evenredige verdeling van de wedstrijden die FOX komt uitzenden.

Maar wat blijkt? De zender heeft een voorkeur voor de bollenstreek. Van de zestien wedstrijden die het rechtstreeks uitzond waren er zeven op het veld van één van de bollenclubs. Twee keer bij Katwijk, drie keer bij Rijnsburgse Boys en twee keer bij VVSB. FC Lienden, GVVV en IJsselmeervogels hebben de live camera's van FOX alleen gezien bij uitwedstrijden. De Treffers en de drie belofteteams zijn nog helemaal niet live in beeld geweest.
Barendrecht (één keer thuis en drie keer uit) en Katwijk (twee keer thuis en twee keer uit) zijn de clubs die het meest in beeld zijn geweest.

 

De kijkcijfers zijn ronduit fluctuerend. Gemiddeld kijken er 13.250 mensen naar de live registraties. Naar Scheveningen - GVVV keken er slechts 3.000, Katwijk - IJsselmeervogels was met 30.000 kijkers de best bekeken wedstrijd.

 

Spakenburg - Barendrecht 13.000
Katwijk - Kozakken Boys 14.000
Scheveningen - GVVV 3.000
Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys 24.000
Excelsior Maassluis - Barendrecht 20.000
Spakenburg - IJsselmeervogels 13.000
HHC Hardenberg - Katwijk 5.000
AFC - Excelsior Maassluis 8.000
Rijnsburgse Boys - Katwijk 10.000
Katwijk - IJsselmeervogels 30.000
Barendrecht - FC Lienden 4.000
VVSB - Scheveningen 18.000
HHC Hardenberg - IJsselmeervogels  7.000
Kozakken Boys - FC Lienden 11.000
Rijnsburgse Boys - Koninklijke HFC 21.000
VVSB - Barendrecht 11.000

 

Kijkcijfers zijn afkomstig van Stichting Kijkonderzoek.