Nieuws

Samen alles doen, hou elkaar in de gaten

Nieuws
Hoofdklasse
Trainingskamp

 

4 januari 2019

GUALDAMAR - Na met de vroege vlucht uit Amsterdam te zijn aangekomen geeft de spelersgroep van FC Rijnvogels 's middags meteen acte de présence op  het Campo Futbal Gualdamar. Een zware training zal het niet worden, meer het loswerken van verstijfde spieren van een urenlange zit in een vliegtuigstoel.

 

Jimmy Simons legt uit wat hij van zijn spelersgroep verwacht. 

 

Hoofdcoach Jimmy Simons haalt om te beginnen de spelers plus begeleiders naar de middencirkel. Daar volgt zittend op het kunstgras een korte toelichting op enkele huisregels. "Het gaat in de eerste plaats om saamhorigheid", geeft Simons aan. "Dat betekent alles samen doen, maar ook op tijd zijn. Hou elkaar in de gaten, let op je kleding." En als de training daadwerkelijk op punt van beginnen volgt er een waarschuwing: "Je hebt een paar weken stilgestaan. Dat zul je straks voelen." En dus begint de splersgroep met rustige warming-up rondjes. De dribbeloefeningen daarna zijn al gelijk een stuk intensiever."Klein, klein, en maak af waar je mee bezig bent", roept Simons nu wel met stemverheffing. Vervolgens toont Simons zijn nog steeds aanwezige gedrevenheid door zelf grondoefeningen eerst voor te doen.

 

Na nog een aantal sprintsessies komt de bal erbij. Aan de orde is positiespel tussen twee ploegen met drie spelers in het veld - twee aan elke achterlijn en eentje in het veld - die aan beide kanten meedoen. Het is aannemen en vervolgens wegspelen van de bal, en dat in een straf tempo. Het zit boven op de realiteit van wat er in een wedstrijd gebeurt. Na goed vijf kwartier vindt Simons het voldoende voor zijn selectie. "Eigenlijk komt dit op een verkeerd moment", zegt de coach die half december zijn contract met FC Rijnvogels met een jaar verlengde. "Eerst zou je een paar trainingen moeten hebben voordat je dit doet. Maar goed dat de jongens hier nu ook hun minuten pakken."

 

Jimmy Simons geeft aanwijzingen bij loop- en dribbeloefeningen.

 

Simons wil in de tweede helft van de competitie vanuit de middenmoot in de hoofdklasse omhoog kijken met zijn ploeg. Niet zomaar een vanzelfsprekendheid, want de Katwijkers startten het seizoen met maar liefst dertien eerstejaars Rijnvogels. Tegen die achtergrond is de huidige achtste plaats op de ranglijst een positief signaal. FC Rijnvogels liet bovendien in de laatste wedstrijd voor de winterstop Volendam struikelen (3-2), dit seizoen een zeldzaam fenomeen voor de ongenaakbaar lijkende koploper.

 

FC Rijnvogels vervolgt zijn bij Trainingskampen.nl geboekte oefencampagne met een oefenwedstrijd tegen derdedivisieclub Ajax. Een aardige test voor beide clubs hoe de vlag erbij hangt in de aanloop naar de tweede helft van de competitie.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth