Nieuws

Gijs Zwaan blij met SteDoCo en andersom

Nieuws
Derde divisie
Trainingskamp

 

5 januari 2019

BENALMADENA - Voor de opvolger van Frans Adelaar, onder wiens leiding SteDoCo afgelopen seizoen via de nacompetitie promoveerde naar de Derde divisie, meldde zich een keur aan trainers. Gijs Zwaan kwam als winnaar uit de sollicitatiegesprekken. Een ervaren coach - Zwaan is 59 nu - past bij de ambitie van de club uit Hoornaar, zo verklaarde de clubleiding de keuze.

 

Het perspectief ligt voorlopig nog in de Derde divisie, waarin SteDoCo als nieuwkomer momenteel plaats zes van de ranglijst inneemt. "Het is een goeie groep met allemaal liefhebbers van het spelletje", kijkt Zwaan terug op de eerste helft van de competitie. "We wonnen met 0-1 van Eemdijk, maar toen had iedereen de pest in over hoe slecht we gespeeld hadden. Bij DVS '33 verloren we in de laatste minuut met 1-0, maar toen stond de radio in de bus terug hard en werd er gekaart. We hadden prima meegespeeld met een ploeg die veel meer te besteden heeft."

 

Gijs Zwaan.

 

Nou heeft Zwaan zeker niet te klagen met het spelersbudget waarmee SteDoCo kan werken. "We hebben acht, negen contractspelers", laat de coach weten. Daarmee voldoet Sterk Door Combinatie, ooit een nietig boerenclubje in de Alblasserwaard, meer dan vereist aan de normen die de KNVB heeft gesteld om te mogen voetballen op het niveau van de Derde divisie. En een club die zo maar even een stuk of twaalf nieuwe spelers naar binnenhaalt, mag zeker niet mopperen over de hoofdsponsor. Zwaan is er ook zeker blij mee dat hij kan bouwen aan een elftal met zijn credo van spelers beter maken. Dat heeft hij bij Rijsoord ook gedaan en met succes. Onder Zwaan stegen de Ridderkerkers in zes jaar tijd van de tweede klasse naar de hoofdklasse. En SteDoCo heeft zijn vertrouwen laten blijken in de vorm van een contract voor onbepaalde tijd.

 

Zwaan krijgt ook alle ruimte zijn trainerschap in te vullen. In eerste instantie leidt niet hij maar John de Does de trainingssessie in Benamaldena. "Ik ken John nog uit mijn tijd bij DOTO. Daar deed hij de looptraining. Ik heb hem gevraagd of hij het leuk vond een training te leiden en hij reageerde meteen enthousiast", verklaart Zwaan de aanwezigheid van buitenstaander De Does, die tegenwoordig woont en werkt in Spanje en hoopt/verwacht binnen afzienbare tijd als trainer-coach aan de slag te kunnen gaan. De Does begint met allerhande rustig ontspannen oefeningen met de bal, maar gaandeweg gaan snelheid en intensiteit omhoog. Grappig om te zien hoe de spelers elkaar gaan corrigeren bij fout aanspelen (gooien of trappen) van de bal: "Tempo opvoeren, we zijn niet met vakantie. Doe nou mee, jullie zijn niet scherp, volgende week Lisse."

 

Balletje onder de voet.

 

Tussendoor komen ook de door voetballers vaak gehate grondoefeningen aan bod. De Does doet alles fanatiek voor. Op de buik liggend een bal naar de ander gooien en ook weer opvangen, ga er maar aan staan. Gelukkig duurt zo'n krachtinspanning (en spieren aanspannen) niet al te lang, te oordelen naar het hoorbaar kreunen en steunen. Zo langzamerhand is de dubbele laag shirts bij de meeste spelers al veranderd in een enkel shirt. Zolang de zon nog niet achter de bergen van Andalusië is verdwenen, blijft het zeer aangenaam van temperatuur. Het vrijwel altijd mooie weer aan de zuidkust van Spanje (en Portugal) is de perfecte omlijsting van het maatwerk dat Trainingskampen.nl levert.

 

Meestal spelen clubs ook een oefenwedstrijd in hun wintercampagne. Ook SteDoCo komt op die manier in actie. Tegenstander is Excelsior Maassluis. Een mooie test hoe het voelt om het op te nemen tegen een ploeg die een trapje hoger (Tweede divisie) speelt.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth