Nieuws

FC Rijnvogels - Ajax serieuze first date in Spanje

Nieuws
Derde divisie
Hoofdklasse
Trainingskamp

 

6 januari 2019

MIJAS PUEBLO - Oefenwedstrijden hebben zin als het klassenverschil tussen beide ploegen niet al te groot is. Wat dat betreft deden FC Rijnvogels en Ajax de juiste keuze om elkaar te ontmoeten tijdens de winterstop. Plaats van handeling: Campo de Futbol Municipal in Mijas Pueblo, een knus voetbalstadionnetje in het een bergdorpje net ten noorden van Benamaldena.
 

Trainingskampen.nl heeft in de regel een goed ontwikkeld oog voor accommodaties waar clubs uit Nederland tijdens het winterreces kunnen trainen en tegen elkaar kunnen voetballen ter voorbereiding van de tweede helft van de competitie in eigen land. Het gemeentelijk voetbalveld van Mijas was een perfect passend decor voor een serieuze first date tussen derdedivisieclub Ajax en hoofdklasser FC Rijnvogels. Traditie is dat beide clubs altijd gezamenlijk op de foto gaan, met daarbij ook gewoontegetrouw het arbitrale trio, plus in dit geval ook de lokale wethouder sport, die zich voor de gelegenheid gehuld had in een hard roze-lila mantelpakje. In hoeverre de naam Ajax de aandacht van de plaatselijke politiek had gewekt, vermeldt de historie niet.

 

Jay Jordan Winter laat Robbin van Dijk staan. 

 

Ajax begint aan het tweede deel van het seizoen in de wetenschap dat het beter moet dan in de eerste helft van de competitie. De Amsterdammers staan maar nipt boven de zone waar de degradatieperikelen gaan spelen. Niet voor niets heeft coach Yuri Rose centrale verdediger Siver Abdulrahman bewogen terug te keren in de selectie. En als straks ook Edwin Soenarto weer aansluit, komt de Amsterdamse defensie weer op krachten. Iedere trainer weet dat het allemaal begint met de boel achterin dicht te houden. Dat lukte Ajax dan toch niet, want na een kleine twintig minuten spelen opende Robbin van Dijk de score. Max van Steen zag zijn kopbal terugkaatsen van de paal (voorzet Niek Ossevoort), waarna Van Dijk de rebound benutte om doelman Stephan Veenboer te passeren.

 

FC Rijnvogels ging uit van compact bij elkaar spelen wanneer Ajax in balbezit was. De ploeg van Jimmy Simons loerde op omschakelmomenten die er toch geregeld kwamen omdat de Katwijkers hun tegenstanders fel op de huid zaten en op die manier balverlies lieten lijden. Pas na de drinkpauze (halverwege de eerste helft) zorgde Ajax voor het eerst voor gevaar voor het doel van Arie van der Niet. Tim Plemper had zoveel meer kunnen doen dan van dichtbij hoog over schieten. Even later brak FC Rijvogels weer eens uit en miste Roy van Leeuwen op een haar na de voorzet van Van Dijk.

 

Rose wisselde in de pauze maar liefst zes spelers. In feite verscheen er een geheel ander elftal binnen de lijnen, maar de eerste grote kans was voor Chadion Melfior die zomaar oog in oog kwam te staan met doelman Ruben Zandwijken die in een reflex de 0-2 voorkwam. En in ene moeite door liet Melfior nog twee mogelijkheden liggen om FC Rijnvogels op een comfortabele voorsprong te zetten. En ineens sloeg Ajax aan de andere kant toe. Op aangeven van Kevin Owusu Asara kreeg Ralph Jurka alle vrijheid om doeltreffend aan te leggen van buiten de 'zestien'.

 

De Ajacieden Glenn van Zoolingen en Jay Jordan Winter kunnen niet voorkomen dat Robbin van Dijk een doelpoging kan doen.

 

Ajax toonde in die fase in ieder geval de gedrevenheid die van een ploeg uit de Derde divisie verwacht mag worden, maar het gaf ook te denken dat de Amsterdammers dat maar kort volhielden. Ajax verloor na de wissel van Abdulrahman ook defensieve kracht. FC Rijnvogels maakte de wedstrijd leuk om naar te kijken met een aantal gladde aanvalscombinaties. Daaruit ontstonden de meest fraaie kansen om opnieuw de leiding te nemen. Joey Lahouh strandde op Zandwijken en Ajax had alle geluk van de wereld dat Romano van der Stoep namens FC Rijnvogels op de paal mikte. Veel wist Ajax, dat steeds meer moeite had om FC Rijnvogels bij te benen, daar niet tegenover te stellen. Het enige gevaar kwam uit een vrije schop van Ruben Adneij, maar Van der Niet ging vol overtuiging naar de bedreigde hoek van zijn doel.

 

"De eerste helft was slecht", was Rose na afloop helder in zijn commentaar. "Na rust was het zo'n twintig minuten beter. Ik denk dat de jongens een drankje op hadden, maar dan moet je de volgende dag doorbijten." Op de vraag aan Simons of zijn ploeg de wedstrijd had kunnen winnen, volgde een veelzeggend: "Pfff, dat is een understatement." En gaat Rijnvogels omhoog kijken op de ranglijst? "Dat is het liefst wat ik doe", nam Simons een voorschot op het vervolg van het seizoen.

 

Ajax - FC Rijnvogels 1-1 (0-1)
19. Robbin van Dijk 0-1, 52. Ralph Jurka 1-1
Scheidsrechter: Jeroen Vredevoogd

Ajax:
Stephan Veenboer (46. Ruben Zandwijken), Jay Jordan Winter, Glenn van Zoolingen, Siver Abdulrahman (60. Bart Spil), Jake Wollgarten (46. Jack van Moerkerk), Mark Sterk (46. Ruben Adneij), Bart Spil (46. Patrick van der Kuijl), Ricardo Fransberg, Mitchel Burgzorg (60. Tim Plemper), Tim Plemper (46. Ralp Jurka), Kenneth Misa-Danso (46. Kevin Owusu Asare)
FC Rijnvogels:
Arie van der Niet, Jan de Bruin (64. Dirk Jan van den Oever), Arie de Vreugd, Reno van Heijningen, Niek Ossevoort, Jesse Driebergen (80. Roy van Leeuwen), Luuk Slegt (64. Diederick Hoogerwaard), Romano van der Stoep, Roy van Leeuwen (46. Joey Lahouh), Max van Steen (46. Chadion Melfior), Robbin van Dijk

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth