Nieuws

Algarve Cup 2019 is voor SDC Putten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Eerste klasse
Algarve Cup

 

7 januari 2019

ARMAÇÃO DE PÊRA - SDC Putten heeft de Algarve Cup 2019 in de wacht gesleept. De hoofdklasser was met 3-1 te sterk voor eersteklasser Oranje Wit. De strijd beperkte zich dit keer tot een enkele finale over de volle negentig minuten. De Puttenaren namen vlot een 2-0 voorsprong, maar voor rust brachten de Dordtenaren de spanning terug in de wedstrijd.

 

Rob Buter onderbreekt de actie van Damiën Muller.

 

SDC Putten had zich bij Trainingskampen.nl voor het eerst aangemeld als deelnemer aan het bekertoernooi en mocht dus meteen de wisselbokaal mee terugnemen naar Nederland. De Puttenaren flitsten uit de startblokken. Voor Oranje Wit goed en wel door had dat de wedstrijd begonnen was, keek de ploeg van Pippi Pruymboom tegen een 2-0 achterstand aan. Na vijf minuten kneep Jurian van den Brink er tussen uit om Rob Knul op maat te bedienen. Vijf minuten later stond Knul opnieuw aan het eind van een glad verlopen aanval. In plaats van door te pakken stokte de machine bij de hoofdklasser. Halverwege de eerste helft bracht Kees Pluim nog wel Vincent ter Burg in stelling, maar dat leverde geen derde treffer op maar slechts een rollertje langs de paal.

 

Damiën Muller is op weg naar een doelpunt voor Oranje Wit. Iwan Bos en Martijn Duits (rechts) kijken toe.

 

En ineens bracht Oranje Wit, dat zo langzamerhand het speelbeeld had weten bij te stellen in zijn voordeel, de spanning terug in de wedstrijd. Damiën Muller liep tussen Iwan Bos en Martijn Duits door alsof die er niet stonden en rondde simpel af naar 2-1. Jefta van den Broek kreeg vlak voor de pauze een kopkans op 3-1 (Knul kopte de bal uit een hoekschop terug voor het doel), maar de actieve flankaanvaller liet zien een betere voetballer te zijn dan een kopper.

 

De 3-1 kwam er toch vijf minuten na de hervatting. Kevin van de Vlag verscheen oog in oog met Tom de Groot en liet de Dordtse doelman kansloos. Even later weer een megakans voor Van de Vlag die tot grote hilariteit van zijn medespelers op de bank de bal totaal verkeerd raakte. En Van de Vlag, die met zijn snelheid onhoudbaar was voor de defensie van Oranje Wit, verscheen andermaal voor de neus van De Groot maar slaagde er niet om het karwei af te maken. SDC Putten sneed in die fase soepel door de laatste linie van Oranje Wit. Bij gebrek aan mankracht wisselde Pruymboom intern. Dat wil zeggen dat een aantal verdedigers van voor de pauze nu de voorste linie bevolkte en andersom. Dat had zeker zijn weerslag op de samenhang in de ploeg.

 

Jefta van den Broek glipt langs Thomas Boudesteyn.

 

Ook SDC Putten had een eigen wisselbeleid. "Het doel was iedereen een halve wedstrijd te laten spelen en dat is gelukt", liet Michael van den Berg na afloop weten. Interessante materie voor de uitvoerende coach, maar het spelniveau leed wel onder die massale mutaties. In die fase kon ook Oranje Wit zich weer meer laten gelden, mede door de wegvloeiende krachten bij SDC Putten, als gevolg van voorgaande activiteiten. De Dordtse aanvoerder Mike Langerak was een drijvende kracht op het middenveld en voorin hield Christiaan Perrier de defensie van SDC Putten wakker. Perrier aan de bal was daar bijna niet meer van af te krijgen. Perrier zelf strandde in het zicht van de haven en Anthony Forlas Furtado zag zijn daaropvolgende schot geblokt. Een kwartier voor tijd nog een serieuze kans op de aansluitende 3-2 plus als die zou zijn gevallen nog een pittige slotfase voor SDC Putten. En na de laatste wissels aan Dordtse kant zette Oranje Wit nog een keer aan, maar Jimmy Pieper (tot tweemaal toe zelfs) kwam net te kort om toe te slaan. 

 

"We hebben toch zo'n vijf kansen gecreëerd in deze wedstrijd", keek Pruymboom terug op de finale. "We waren ook niet compleet met drie die er thuis zaten en drie aan de kant. Dat is teveel voor ons." "Na de 2-0 was de eerste helft slecht", vond Van den Berg van zijn ploeg. "Er kwam ruimte op het middenveld te liggen en ik baal van die tegengoal. Maar ik heb leuke aanvallen gezien. Dat we dan niet scoren, is niet zo belangrijk. Maar toch ook weer wel, want in de competitie hebben we daar ook problemen mee."

 

De Algarve Cup 2019 is blauw gekleurd.

 

SDC Putten - Oranje Wit 3-1 (2-1)
5. Rob Knul 1-0, 10. Rob Knul 2-0, 30. Damiën Muller 2-1, 50. Kevin van de Vlag 3-1
Scheidsrechter: Peter Stolk
Assistent-scheidsrechters: Lammert Andy, Luuk de Koning
Toeschouwers: 35
SDC Putten:
Gebruikte splers: Tom de Groot, Wouter de Bruijn, Thomas Amende, Rob Buter, Wesley de Ruiter, Iwan Bos, Alexander Sijtsma, Martijn Duits, Jurian van den Brink, Kees Pluim, Rick van den Brink, Vincent ter Burg, Benjamin Huisman, Jefta van den Broek, Rutger Kok, Rob Knul, Kevin van de Vlag

Oranje Wit:

Jesper Hermans, Calvin van der Horst (46. Christian Perrier), Robert Versteeg, Julian van Hoesselt, Ricardo Heuverling (83. Mike Muyen), Mike Langerak, Anthony Fortes Furtado (75. Cees van Es), Arto Dielhof, Patrick Stoel, Damiën Muller (81. Jimmy Pieper), Thomas Boudesteyn (75. Max Bezooyen)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth