Nieuws

Vitesse Delft wil voetbal blijven uitstralen

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Trainingskamp

 

7 januari 2019

ESTÔMBAR - Vitesse Delft en Quick hebben een wedstrijd gespeeld in de Portugese Algarve, maar niet zoals in eerste instantie gedacht was in de strijd om de Algarve Cup waar beide clubs zich voor hadden aangemeld. Als gevolg van voortschrijdend inzicht werd het een op zichzelf staand oefenpotje. De discussie erom heen gaf de medewerkers van Trainingskampen.nl wel wat hoofdbrekens om het toch iedereen naar de zin te maken.

Bij nader inzien was Quick helemaal niet zo enthousiast over de traditioneel halve wedstrijden in het toernooi om de Algarve Cup. Coach Paul van der Zwaan wilde liever een hele wedstrijd spelen. SDC Putten was gegadigde als tegenstander, maar dat zag Michael van den Berg weer niet zitten. Een hele wedstrijd tegen Quick plus ook nog twee halve in de Algarve Cup vond de coach echt te gortig voor zijn spelers, maar haalde zich daarmee wel de ergernis van sommige SDCP-bestuurders op de hals. Maar Van den Berg hield voet bij stuk, het was of het één of het ander. Trainingskampen.nl had (zonder harde afspraken vooraf) niets te eisen. Die moest alleen zorgen voor aanpassing van de logistieke bewegingen rond een toernooi.

 

Uiteindelijk was het een storm in een glaasje Portugese wijn. Waaide over. Na wat heen en weer praten rolde er een logische oplossing uit de bus. SDC Putten ging deelnemen aan de Algarve Cup met als enige tegenstander Oranje Wit en Quick kreeg ook zijn gewenste normale wedstrijd, met Vitesse Delft als oefenpartner. Die koppeling kwam soepel tot stand. John Hage heeft dit seizoen Vitesse Delft onder zijn hoede, maar zwaaide vorig seizoen nog de scepter over Onder-19 van Quick. Dat praat een stuk makkelijker dan wanneer twee totaal vreemden van elkaar op zoek gaan naar een gezamenlijke uitkomst.

 

Roderick Meinema opent de score voor Quick. Doelman Dhanesh Ghiraw en Dyon Rosbergen hebben het nakijken.

 

Corresponderen over de uitslag heeft niet zo veel zin. Quick drukte het klassenverschil tussen Derde divisie zondag en tweede klasse uit in een 0-7 uitslag. Maar bij rust stonden de Hagenaars nog maar met 0-1 voor en pas halverwege de tweede helft sprong de tussenstand naar 0-3. Dat was dan ook gelijk het breekpunt. In de laatste tien minuten zakte de ploeg van Hage volledig door zijn hoeven. In sneltreinvaart voerde Quick de score op. Alles in opdracht van Van der Zwaan die zijn ploeg maar bleef aansporen het tempo hoog te houden.

 

Vitesse Delft kon dat fysiek allemaal niet meer bijbenen. Logisch, want een uur lang hoog druk geven had de krachten gesloopt. Vitesse Delft bereikte er in eerste instantie mee dat Quick amper in het buurt van het doel van de tegenstander kwam. Met iets meer geluk hadden de Delftenaren zelfs de score geopend, maar Dyon Rosbergen zag zijn geplaatste schot vanaf de linkerkant op de lat eindigen. Even later schoot de net ingevallen Roderick Meinema wel meedogenloos raak. Meteen was het psychologische effect van de voorsprong zichtbaar bij Quick dat meer overtuiging uitstraalde dan voor de 0-1.

 

Bright Ampong hangt aan de arm van Rick Burgering.


"Het was een goede eerste helft van onze kant. De uitslag moeten we vergeten. Zij zijn nu eenmaal verder dan wij", was de conclusie van Hage, die in de tweede helft van de competitie voor de opdracht staat Vitesse Delft uit de gevarenzone te halen. De manier van spelen in het eerste uur tegen Quick gaat sowieso als vertrouwenpakketje mee terug naar huis. Op termijn moet de eerste klasse voor Vitesse weer een vaste standplaats worden. In 2009 promoveerde Vitesse Delft zelfs naar de hoofdklasse (onder Van der Zwaan, nu Quick) maar dat avontuur duurde slechts een jaar.

 

Vitesse Delft verhuisde in de tachtiger jaren van de vorige eeuw naar de nieuwe Delftse wijk Tanthof waar veel jonge gezinnen zich huisvestten. "Van de zes scholen die we hadden, houden we er maar drie over. Dan krijg je het moeilijk met je jeugdopleiding", schetst oud-bestuurslid Pieter van Veen de problemen voor een club in een vergrijzende wijk. "Delft is ook te klein voor twaalf voetbalclubs. Maar sentimenten krijgen de overhand als je begint over samenwerking." Van Veen heeft recent drie nieuwe bestuursleden weten te strikken van rond de 35 jaar oud. "Die moeten nieuw elan gaan brengen", zegt de man die al 53 jaar lid is. "De ambitie is eerste klasse. Vitesse moet geen gezelligheidsclub worden maar voetbal blijven uitstralen. Dat betekent goed voetballen en ook goed trainen." 

 

Vitesse Delft - Quick 0-7 (0-1)
37. Roderick Meinema 0-1, 56. Steven de Kruijff 0-2, 69. Delano Asante 0-3, 80. Pepijn van Zwieten de Blom 0-4, 85. Roderick Meinema 0-5, 87. Roderick Meinema 0-6, 90. Kai van Hese (strafschop) 0-7
Scheidsrechter: Wim Bronsvoort
Vitesse Delft:
Dhanesh Ghiraw, Jeroen Lathouwers (55. Patrick Andrade), Lars Fransen, Koen Laanstein (55. Pepijn Snel), Kevin Suarez, Dyon Rosbergen, Daan Burgering, Patrick dos Reis Tavares (76. Mitchell Gronswerk), René de Graaff (16. Yessin Madih), Nasredin Harras, Rick Burgering
Quick:
Jori Puister, Bright Ampong (65. Gino van de Water), Giovanni Linnenbank, Kai van Hese, Pepijn van Zwieten de Blom, Mitchell Weissenberg (35. Roderick Meinema), Marc Boshoff (65. Delano Asante), Steven de Kruijff, Frank van der Heiden, Philip Kouwenhoven

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Ferry Toth