Nieuws

FC Lienden maakt de boel toch weer compleet

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie

 

11 januari 2019

De competitie in de Tweede en Derde divisie staat aan de vooravond van de tweede helft van het seizoen. In de Tweede divisie gebeurt dat met de achttien clubs die augustus 2018 ook aan de start verschenen. Het had er alles van weg dat FC Lienden het seizoen niet zou gaan volmaken toen in december van het ene op het andere moment de voornaamste geldschieters hun samenwerking met de Betuweclub verbraken.

 

Hans van de Haar
Foto: Orange Pictures

 

Coach Hans van de Haar ging echter de boer op om nieuwe sponsors te zoeken om in ieder geval zoveel budget bij elkaar te sprokkelen, dat FC Lienden, al dan niet met een afgeslankte selectie, het seizoen zou kunnen volbrengen. Van de Haar kan trots zijn, want de reddingspoging is voorlopig geslaagd. Met een voor het moment toereikend budget is FC Lienden een samenwerking aangegaan met de Wooter Academy en de Peter Barendse Academy & Soccerschool. Deze voetbalacademies bieden jonge profs, die geen club hebben, onderdak en zij gaan dienst doen als aanvulling op de selectie van FC Lienden.

 

Het instant vertrek van de Lienden-geldschieters is niet zonder gevolgen gebleven. Spelers hebben een overeenkomst moeten tekenen waarmee ze hun contract ontbonden. Daarbij was de keus aan hen of een maand salaris krijgen en tussentijds overstappen naar een andere club (let wel: alleen mogelijk in de winterstop) of doorgaan bij Lienden voor minder inkomen. Spelers die de overeenkomst niet tekenen, kunnen tussentijds niet overstappen naar een andere club, mogen daar ook niet trainen, plus het dreigement helemaal zonder centen te komen zitten. Kortom, dwangbuisconstructie, waarmee FC Lienden er ook voor moet zorgen binnen de door de KNVB gestelde regels te blijven.

 

De KNVB is de partij die zich hult in stilzwijgen. Achilles '29 op de fles en armoe troef verder, De Dijk overeind gebleven maar no-budget en nu FC Lienden, met dank aan Van de Haar, op wankele benen een doorstart. En dat allemaal in een periode waarin de nieuwe voetbalpiramide in stappen zijn beslag heeft gekregen. Zou het één iets te maken hebben met het ander? De KNVB vindt van niet, want clubverantwoordelijkheid. Formeel geen speld tussen te krijgen, maar het was de KNVB die de topamateurclubs ging voorbereiden op het betaalde voetbal van de Eerste divisie, verplichte doorstroming. Dat moest van Europa (UEFA) zei Zeist en dat was meteen de grootste leugen van de 21-ste eeuw. Clubs hebben gebakken peren op het menu staan nu. Maar zo schreef Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, in zijn kerstcolumn: voetbal is mooi, het bindt mensen. Ontbindt is inmiddels ook van toepassing.

 

Boeiend programma bij de hervatting van de competitie in de Tweede divisie. Koploper AFC ontvangt op sportpark Goed Genoeg nummer twee IJsselmeervogels. Winnen de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg dan is de spanning op de ranglijst weer volledig terug. Pakken de 'Reds' uit Amsterdam drie punten, dan groeit de voorsprong voor de ploeg van Ulrich Landvreugd uit tot zes punten, mits de huidige nummer drie Katwijk weet te winnen van de Koninklijke HFC, maar dat is geen zekerheidje. De Haarlemmers sloten de eerste helft van het seizoen af met een ongeslagen reeks van zes wedstrijden.

 

Was FC Lienden daadwerkelijk stilgevallen (en dus gedegradeerd), dan was het gevaar van directe degradatie voor de andere clubs in de gevarenzone definitief afgewend. De andere degradant komt immers uit het groep van de belofteteams. Bij VVSB (zondag op bezoek in Lienden) en Scheveningen staat de druk er dus voor het volle pond op. Scheveningen is te gast bij Kozakken Boys. Twee keer slechts dit seizoen pakte de ploeg van John Blok de volle wist, HHC Hardenberg uit en FC Lienden uit. Vaak maakte Scheveningen kennis met het fenomeen dat een wedstrijd negentig minuten duurt (met regelmaat tegengoals in de slotfase). Kozakken Boys presteert zeker in vergelijking met vorig seizoen mager. De Werkendammers verloren acht keer in de competitie, keurig verdeeld over uit- en thuiswedstrijden. Kozakken Boys hoopt zich in de winterstop wel versterkt te hebben met Mark Veenhoven. De 20-jarige middenvelder is overgekomen van Jong Sparta, waar zijn contract per 1 januari eindigde.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

AFC - IJsselmeervogels
Katwijk - Koninklijke HFC
Kozakken Boys - Scheveningen