Nieuws

IJsselmeervogels valt met de neus in de boter

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

13 januari 2019

AMSTERDAM - Met zes bussen vol supporters was IJsselmeervogels naar sportpark Goed Genoeg in Buitenveldert gekomen om koploper AFC in de Tweede Divisie even een lesje te leren. Verlies zou immers betekenen dat er bijna een onoverbrugbare achterstand zou ontstaan in de race om de titel.

 

De formatie van trainer Ted Verdonkschot viel met zijn neus in de boter en won in de slotfase van deze spannende en aantrekkelijke ontmoeting met 2-3. Een overwinning die na afloop nogal wat emoties opriep aan beide kanten, nog net niet uit de hand liep, maar ondanks ongepaste opmerkingen aan beide zijden alsnog een goed einde kreeg.

Was enige weken terug Goed Genoeg met de wedstrijd AFC tegen Katwijk al redelijk goed gevuld met zo'n 800 toeschouwers, voor het eerst dit seizoen hadden ongeveer 1200 toeschouwers de moeite genomen om Amsterdams trots AFC aan het werk te zien. Terecht, want het sportpark ademde veel sfeer met spetterend Bengaals vuurwerk, gepaard gaande met oorverdovende knallen die tot ver in de omtrek te horen waren. Met een vlaggenparade vooraf ging de wedstrijd al om twee uur van start omdat AFC geen verlichting heeft op het hoofdveld.

 

Milan Hoek (met afgewend gezicht) onderbreekt de actie van Eef van Riel.

 

Nog voor dat iedereen tweemaal met zijn ogen had geknipperd, kroop AFC al meteen door het oog van de naald. Een sublieme voorzet van Michael de Harder die voor de voeten van Danny van den Meiracker terecht kwam, werd geheel vrijstaand en zonder enige schaamte, hopeloos verprutst door de bal ver naast te schieten. AFC zwijnde en ging meteen tot de aanval over. Na vier minuten spelen kreeg Kenny Teijsse een mooie gelegenheid om de Vogels aan het schrikken te brengen, maar zijn poging leverde geen succes op. Aan de andere kant testte een paar minuten later Eef van Riel AFC-keeper Patrick Zonneveld op zijn betrouwbaarheid. De doelman verwerkte de doelpoging tot corner die niets opleverde.

 

Beide partijen gooiden de gaskraan wagenwijd open. AFC bleek over veel kwaliteiten te beschikken, maar IJsselmeervogels opende de score. Via een snelle uitbraak over rechts deponeerde Michael de Harder de bal op een presenteerblaadje bij de volkomen vrijstaande Danny van den Meiracker, wat de 0-1 betekende. De fraaie treffer gaf IJsselmeervogels vleugeltjes, maar maakte de ploeg ook onzorgvuldig. Een slordigheidje van Van Riel bracht de bal bij Milan Hoek die beheerst en vakkundig keeper Jaimy Schaap passeerde: 1-1.

 

De wedstrijd bleef spannend en aantrekkelijk, maar ging gepaard met de nodige overtredingen waarvoor scheidsrechter Sam Dröge geen oog had. Vooral AFC-spits Raily Ignacio moest het ontgelden bij de verdedigers Kevin van Diermen en Marciano van Leijenhorst. Regelmatig werd Ignacio het spelen door overtredingen belet. Op de hielen en in de rug lopen, armklemmen, duwen in de rug, geen overtreding werd onbenut gelaten om de aanvaller van scoren af te houden. Dröge volgt waarschijnlijk een cursus zweefvliegen aan het volgen, want hij wuifde alles weg.

 

Ignacio wilde wel reageren na afloop: "Tja, ik ontken niet dat ik flink ben aangepakt, maar dit hoort er schijnbaar bij. Hij had ook best wat meer mogen fluiten, maar ik wil hem verder nergens van beschuldigen. We moeten de schuld van het verlies bij ons zelf zoeken. We hebben verloren door drie persoonlijke fouten en dat moeten we ons zelf aanrekenen. Zoals wij speelden was gewoon kinderachtig met een falend collectief. Het stelde niet veel voor."

Op de vraag of AFC een echte kampioensploeg is of het nog kan worden, was Ignacio helder: "Kampioen worden is heel moeilijk en of we het worden, daar heb ik mijn twijfels over. Ik denk dat we daar de ploeg niet voor hebben", aldus de topschutter die zijn emoties maar moeilijk de baas kon.

 

IJsselmeervogels viert de 0-1. Danny van den Meiracker, de maker, is het middelpunt van het feestje.

 

De tweede helft gaf nagenoeg hetzelfde speelbeeld te zien en was daardoor grotendeels een kopie van de eerste episode. Twee tot op het bot gemotiveerde ploegen die tot het uiterste gingen, met veel onnodige overtredingen en ook nu de arbitrage om vraagtekens bij te zetten. Ook beide assistent-scheidsrechters vlagden er lustig op los met veel fouten die weinig begrip opriepen bij spelers en publiek.

 

Ook nu weer was Ignacio de gebeten hond wanneer hij zich maar in het zestienmetergebied vertoonde. Aan alle kanten werd de aanvaller tegen de grasmat gewerkt zonder dat Dröge hier tegen optrad. Maar in minuut 70 ging de bal aan de andere op elf meter, nadat Mike van de Laar de kalklucht van de stip mocht opsnuiven. Van den Meiracker was de juiste man om zijn tweede treffer te mogen laten bijschrijven: 1-2.

 

Met twee wissels - Tim Linthorst en Matthijs Jesse mochten hun kunsten gaan vertonen - probeerde AFC meer aanvalskracht te genereren. Dit leek succes te hebben met de snelle Jesse voorin, want nog geen vijf minuten later was het Kenny Teijsse die in een mêlee van spelers voor 2-2 kon zorgen. AFC had voor de tweede keer een achterstand opgelopen. De spanning werd inmiddels met de minuut beter voelbaar. Welke uitslag zou er aan het einde van de wedstrijd op het scorebord staan?

 

In de 90-ste minuut IJsselmeervogels miste nog een open kans om op voorsprong te komen, maar in blessuretijd was het toch nog raak toen AFC -doelman Zonneveld de ingevallen Maurice de Ruiter onderuit haalde. Wel of geen strafschop? De Ruiter zelf zorgde ervoor dat de strafschop onhoudbaar was. De 2-3 werd gevierd of de Vogels landskampioen waren geworden.

 

Kenny Teijsse (rechts) kopt de 2-2 binnen.

 

Maikel de Harder was oprecht en eerlijk: "Misschien was een gelijkspel de juiste uitslag geweest gezien de krachtsverhouding tussen beide ploegen. Ik denk dat wij vandaag dan ook de gelukkigste waren. Op wat kleine foutjes na hebben we als collectief een prima wedstrijd gespeeld. De wedstrijd op zich vond ik prima, veel supporters, veel sfeer, met uiteindelijk drie punten waardoor de achterstand is terug gebracht naar twee punten. Ik ga hier lekker van genieten want volgende week wacht de derby."

 

Even verderop in de catacomben likte AFC-trainer Ulrich Landvreugd zijn wonden en had zeker geen excuses voor de nederlaag die zijn ploeg leed: "Ik vond het vanmiddag op alle fronten een mooie reclame voor het voetbal in de Tweede divisie. Twee topploegen die er alles aan hebben gedaan om er een mooie wedstrijd van te maken waarvan het publiek heeft genoten. Als ploeg hebben we dominant gespeeld wat niet beloond is."

 

Op de vraag waarom centrale verdediger Tim Linthorst op de bank begon antwoordde Landvreugd: "Hij had last van kraakbeenproblemen en had nog weinig getraind. Daarom heb ik hem op de bank gehouden tot aan zijn invalbeurt. Ik hoop dat hij snel weer inzetbaar is. Nee, over de arbitrage zeg ik niks. Ik ga ook geen excuses zoeken. Als we hadden gewonnen, had dit ook niet ter sprake gekomen." Waarna de coach zijn spelers opzocht.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures