Nieuws

Katwijk weet zich geen raad met Koninklijke HFC

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

13 januari 2019

KATWIJK - Er zijn van die ploegen die je als thuisspelend elftal niet direct na de winsterstop wil treffen. Koninklijke HFC is voor regerend kampioen Katwijk zo'n ploeg. De Haarlemmers, die met trots als oudste club van Nederland met het oprichtingsjaar van 1879 op de trainingspakken loopt, heeft aangetoond om moeilijk te verslaan te zijn. Zeker als er een onverwachte voorsprong verkregen is.

 

Zo'n voorsprong kwam er na twintig minuten door een zogenaamd 'zondagsschot' van middenvelder Lars Weistra. Nu moet worden gezegd dat ook het predicaat van schitterende goal op deze treffer geplakt mag worden. Weistra kreeg op het middenveld de bal aangespeeld en kon daar profiteren van de ruimte die Katwijk op dat gedeelte van het veld liet. Van zeker 25 meter haalde hij uit en gaf doelman Ricardo Kieboom geen schijn van kans. Die 0-1 achterstand verlamde de thuisploeg eigenlijk. Het spel verliep gewoon over teveel schijven en trainer Jan Zoutman verweet zijn team na afloop ook een gebrek aan creativiteit. Het lijkt er wel op dat Katwijk er een traditie van wil maken om een nieuw jaar met een nederlaag te beginnen.

 

Lars Weistra schiet van een meter of 25 raak voor Koninklijke HFC. Het was het enige en dus beslissende doelpunt.

 

Nu is dat laatste toch verwonderlijk als je een middenvelder als Joey Jongman hebt lopen. Zoutman doelde dan ook meer op het ontbreken van gevaarlijke acties voor het doel. "In de zone van de waarheid, het strafschopgebied, gebeurde gewoon te weinig", had Zoutman geconstateerd. "We hebben het geprobeerd met aanvallende wissels en aanpassingen van het spelsysteem. We kregen daardoor wel een groot veldoverwicht, maar dan moet er iets onverwachts gebeuren om die muur met die sterke verdediging van Koninklijke HFC te breken. Dat ontbrak aan ons spel. Er ging veel goed, maar niet die dingen waarmee je zo'n wedstrijd weet te winnen."

 

Zoutman had gekozen voor een spelsysteem met twee spitsen, Marciano Mengerink en Mike van den Ban. Van de vijf verdedigers kregen de vleugelverdedigers Omar Hamdi en Guus van Weerdenburg de ruimte kregen om over de zijkanten op te komen. Dat lukte met Hamdi maar weinig, terwijl aan de linkerkant Van Weerdenburg dat beter deed. Maar diens voorzetten waren of niet op maat of waren te moeilijk om te begrijpen. Vooraf had Gertjan Tamerus gekeken naar de opstelling van Katwijk en had daaruit zijn conclusies getrokken. "Ik zag dat ze maar met twee spitsen spelen en dat was een compliment aan mijn ploeg", vond de HFC-coach. "We gaan onze wedstrijden altijd in het een no-nonsens instelling, alleen wisten we nu hoe ze zouden gaan spelen. Dat is een voordeel."

 

Dat de bezoekers zich niet gek lieten maken door de fanatieke ambiance in Katwijk, bleek in de eerste fase van de wedstrijd. Het eerste schot richting doel en de eerste corner kwamen op naam van de bezoekers. Met als toetje dus de 0-1 voorsprong na zo'n twintig minuten. Van de kant van de thuisploeg vielen in het eerste half uur nauwelijks acties richting doel te noteren. Daar had net voor het verstrijken van dat half uur een levensgrote kans voor topscorer Marciano Mengerink verandering in kunnen brengen. De spits kreeg met wat geluk de bal langs de verdediging van de bezoekers. Ook doelman Tom Boks leek het nakijken te krijgen, maar kon nog wel hinderend optreden. De inzet van Mengerink was niet krachtig genoeg en daardoor kon verdediger Vincent Volkert nog redding brengen.

 

Joey Jongman attaqueert Khalid Tadmine.

 

Daarna liet de thuisploeg toch teveel ruimte voor de counters van de bezoekers. Jongman en aanvoerder Robbert Susan vinden het leuk om de bal in de ploeg te hebben, maar laten ook vaak ruimtes vallen als ze niet de bal hebben. En juist die ruimtes wist een slim spelend Koninklijke HFC te benutten. Zo had Daniël van Son in de 37-ste minuut een grote kans, maar schoof hij de bal net naast het doel. Zo'n treffer had de wedstrijd echt op zijn kop gezet, maar nu hield Katwijk, met een betere tweede helft, nog alle kans op een beter resultaat. Zoutman zou Zoutman niet zijn als hij al in de rust niet zou ingrijpen. Verdediger Hamdi werd vervangen door aanvaller Norair Mamedov. Een speler die door vele Katwijkse fans aan de aftrap was verwacht. "Ik kan er maar elf opstellen", legde Zoutman kort en bondig een verklaring af over zijn beslissing.

 

Door de wissel nam de druk op de verdediging van de bezoekers met de minuut toe. Met het vorderen van de tweede helft werd de Haarlemse muur alleen maar dikker. Bovenop die muur stond verdediger Peet van der Slot als een volwaardig strijdheer iedere gevaarlijk aanval van Katwijk te bezweren. De uitblinker van de bezoekers was na afloop heel blij met het resultaat: "We hebben toch als team een prima prestatie geleverd. Vooraf denk je toch dat je een heel moeilijke middag gaat krijgen tegen een spits als Mengerink. Maar buiten die ene grote kans, hadden we hem toch aardig onder controle. Ik denk ook dat we aan de bal vaardiger waren dan zij en we hadden misschien wel met de counterkansen die we kregen iets meer moeten doen."

 

Een puffende Robbert Susan.

 

Die counterkansen kwamen er in de slotfase toen Zoutman nog een keer aanvallend had gewisseld. Verdediger Michiel van Dam ging naar de kant voor Jan Willem Tesselaar. Katwijk bleef machteloos. Zelfs een tweede gele kaart, en dus rode kaart, voor Volkert kon Katwijk niet over het dode punt heen helpen. De bezoekers konden zelfs bij ieder onnodig balverlies van de thuisploeg gevaarlijk uitbreken. De grootste kans was er voor invaller André Morgan, maar de uit zijn doel komende Kieboom wist redding te brengen. Ook de drie minuten extra tijd kon geen verandering in de stand aanbrengen. Wel verloor Katwijk verdediger Kay Blokland het veld met een zware blessure. Zonder bal in de buurt greep de onfortuinlijke verdediger, na een sprint, naar zijn been.

 

Bij Koninklijke HFC dus alle vreugde, die bij zo'n 'narrow escape' past. Tamerus wilde wel even reageren op de opmerkingen over anti-voetbal, die uit het vak met Katwijk supporters werd geroepen. "Ik ben het daarmee niet eens", vond Tamerus. "We hebben een ploeg die naar zijn eigen mogelijkheden speelt en tegen een topploeg die Katwijk toch is, kunnen we gewoon niet anders spelen. We hebben ons goed ingesteld op hun speelwijze met twee spitsen en vijf verdedigers. Dat is toch ook een verdienste. De wedstrijd werd geen moment een spektakel, maar daar moet je ons niet alleen de schuld van geven. We doen het goed als zondagclub tussen die zaterdaggrootmachten en dat doen we dus op onze eigen manier."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures