Nieuws

Kozakken Boys te lief voor Scheveningen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

13 januari 2019

WERKENDAM - Wel of niet met de groep naar een trainingskamp in een zonnig oord gaan, dat is voor iedere ambitieuze club een jaarlijks terugkerend vraagpunt voor de winterstop. Voor Kozakken Boys was het een uitgemaakte zaak dat thuisblijven het beste was. Zeker nadat het team van coach Michel Langerak in de week voor de kerst nog vol aan de bak moest in het bekertoernooi, vond iedereen in de Werkendamse gelederen het heerlijk dat er even niets hoefde.

 

Hoewel helemaal stilzitten er natuurlijk ook niet bij was, er waren de reguliere trainingavonden en ook een tweetal oefenwedstrijden. Tegenstander Scheveningen koos juist wel weer voor het buitenlandse trainingskamp, traditiegetrouw op Gran Canaria. "Fantastisch hoe we daar met elkaar gewerkt hebben," keek coach John Blok tevreden terug.

 

Zonnige herinnering of niet, de grijze miezerregen maakte het aantreden op sportpark De Zwaaier voor het begin van de tweede helft van de competitie voor beide teams nu niet direct een aangename ervaring. Gedurende de eerste tien minuten had het er alle schijn van dat Kozakken Boys zich het meest thuis voelde in de vertrouwde Hollandse omstandigheden. Scheveningen werd in no time klem gezet tegen de eigen zestien. Sanny Monteiro zag van rechts inkomend een schotpoging ternauwernood onschadelijk gemaakt en even later kopte Gwaeron Stout buiten bereik van doelman Björn Bénard op de paal. Het was niet onlogisch dat de assist daartoe van Monteiro kwam, want linksback Rubin Koorndijk werd in de beginfase feitelijk overlopen. Het leek erop dat Scheveningen een bar moeilijke middag tegemoet ging.

 

Sanny Monteiro doet een poging Samir el Moussaoui op snelheid te kloppen.

 

In wat na tien minuten nota bene de eerste fatsoenlijke aanvalsopzet genoemd mocht worden, had het antwoord van Scheveningen het effect van een mokerslag. Razendsnel omschakelend werd Barry Rog op volle snelheid in stelling gebracht. Diens schuiver liet doelman Nils den Hartog niets anders dan het nakijken. De tevredenheid van Blok kon op dat moment niet groter zijn, want de keuze voor Rog was heel bewust gemaakt juist met het oog op zijn snelheid tegenover de Werkendamse verdediging.

 

Langerak zag zijn team qua veldspel daarna onverminderd het overwicht behouden. "Creativiteit en tempo waren bij ons in orde, maar ook was goed te zien hoe hard de achterstand was aangekomen. Het doet wat met de ploeg, als je zo tegen de verhouding in op achterstand komt." De Werkendammers creëerden ondanks hun aandringen nauwelijks nog reële scoringsmogelijkheden. Scheveningen kon zich daardoor met succes richten op het tegenhouden. Spaarzame pogingen om opnieuw voor gevaar in het doelgebied van Den Hartog te zorgen leverden niets op, simpelweg omdat geen moment meer de brille van de doeltreffende eerste aanvalsopzet benaderd werd. Blok beaamde na afloop dat de eerste helft niet eenvoudig was verlopen: "Onze score was fantastisch, maar verder stonden we van begin tot eind onder druk. Gaandeweg werd Kozakken Boys slordiger, terwijl wij meer greep kregen op hun opkomende backs. Veel opgelegde kansen gaven we dan ook niet meer weg."

 

De thee bracht vooralsnog geen wijziging in het spelbeeld, al leek de thuisploeg zich wel weer wat energieker te voelen. Uiteindelijk was er na ruim een kwartier een vrije schop op randje zestien voor nodig om Kozakken Boys langszij te brengen. Nieuwe aanwinst Robert Mutzers, teruggekomen van een avontuur in de Oekraïne, plaatste zijn gelijkmakend schot zuiver gericht langs muur en doelman. Wie gedacht had dat Kozakken Boys logischerwijs nu erop en erover zou gaan, kwam echter bedrogen uit. Het tempo ging weliswaar omhoog maar tot effectiviteit in de afronding kwam het geen moment.

 

Jari de Jong houdt strak in de gaten wat Ahmed el Azzouti gaat doen.

 

Sterker nog, afronding kwam zo goed als geheel niet eens binnen bereik, want de vaak met vijf man verdedigende Scheveningers waren hun opponenten steeds de baas. Voorzetten en passes kwamen sowieso maar zelden aan bij spits Ahmed el Azzouti, een manco waarvan diens trainer Langerak na afloop zou zeggen dat het om wisselwerking gaat. "Een voorzet die op je stropdas gelegd wordt is natuurlijk prachtig voor een spits, maar je mag net zo goed van die spits verwachten dat hij naar de bal toe beweegt. Als dat actief gebeurt dan zie je veel minder voorzetten die onzuiver lijken."

 

Een kwartier later sloeg Scheveningen opnieuw toe, en opnieuw nog steeds volkomen tegen de verhouding in. Aanvaller Brandon Robinson zag bij een schaarse tegenstoot in een mêlee van spelers een gaatje dat net groot genoeg was om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. Kozakken Boys kwam de nieuwe mentale dreun niet meer te boven. Nadat invaller Tim Peters eerst nog een opgelegde scoringsmogelijkheid verprutste, prikte Robinson uit een hoekschop de 1-3 binnen. Dat Mats van Huijgevoort kort voor het einde van de reguliere speeltijd de achterstand voor Kozakken Boys terugbracht tot één doelpunt deed, hield hooguit cijfermatig de hoop voor de thuisploeg nog in leven. Feitelijk straalden de gedesillusioneerde Werkendammers geen enkele overtuiging meer uit. De onvermijdelijke nederlaag was een feit.

 

Ahmed el Azzouti komt van de vloer, maar kopt over.

 

Nabeschouwend wees Langerak op het in zijn ogen doorslaggevende verschil tussen Kozakken Boys en Scheveningen: "Kijk eens hoe mannelijk Scheveningen verdedigde. Hoeveel moeite onze spitsen hadden om er in die verdediging door te komen. En hoe verdedigden wij zelf? Wij laten de tegenstanders aannemen en draaien. Wij beuken niet. In die zin zijn wij absoluut te lief." Dat gebrek aan hardheid het probleem van zijn ploeg vormt erkende de trainer grif: "Het zal de komende tijd anders moeten. Jullie zeggen dat het iets is wat in de groep moet zitten, je hebt het of je hebt het niet. Ik zie het als datgene waar wij het meest aan moeten werken. Bij nieuwkomer Mark Veenhoven zie ik die hardheid overigens wel, maar hij kon nu nog geen hele wedstrijd aan. Ik ben hard aan het verzinnen hoe we het gaan aanpakken."

 

Langerak heeft daarvoor nog maximaal een half seizoen de tijd, al zal hij het liever veel eerder opgelost zien want de onderste plaatsen op de ranglijst komen stukje bij beetje dichterbij. Er zal hem en de club alles aan gelegen zijn ook onder de nieuw aangetrokken trainer Rick Adjei, nu nog in functie bij zondaghoofdklasser Unitas, in de Tweede divisie te acteren.

 

Tevredenheid ondertussen troef bij Blok: "Het was een korte winterstop. Dan moet je maar afwachten hoe het er voorstaat als het weer om de punten gaat. De eenheid van de groep, meegenomen uit het trainingskamp, gaf de doorslag voor de broodnodige overwinning. En nu mogen jullie raden waar ik morgenmiddag om half drie ben. Juist ja, in Lienden bij FC Lienden tegen VVSB."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures