Nieuws

Barendrecht blij, Jack is back

Aan het woord
Tweede divisie

 

17 januari 2019

BARENDRECHT - Het was best wel een bijzonder moment. Op zaterdag 12 januari, half drie 's middags nam Jack van den Berg op sportpark De Bongerd plaats op een stoel naast de dug-out als hoofdverantwoordelijke voor de prestaties van Barendrecht. De wedstrijd tegen Jong Almere City was een paar minuten oud toen de trouwe supporters konden genieten van de eerste aanwijzing van Van den Berg, die letterlijk over het veld schalde.

 

"Almere speelde iets anders dan we gedacht hadden", geeft Van den Berg een paar dagen later de verklaring. "Dan merk je wel dat je nieuw bent. Ze begrepen het niet gelijk. Dan sta je daar te schreeuwen, maar dat hoort bij de job. Vroeger was ik best wel druk langs de kant, maar in deze situatie heb ik geen keus. Daar zit je ook voor op die bank. Natuurlijk ben ik gedreven. Als je dat niet meer bent, moet je ermee stoppen. Maar die mensen van Katwijk hadden me eens moeten zien staan."

 

Van den Berg brengt ongevraagd Katwijk ter sprake, de club waar hij in februari 2018 aan de slag ging als tussentijds opvolger van Dick Schreuder. Een topclub had een nieuwe succestrainer gevonden. De CV van Van den Berg spreekt voor zich. Begonnen als jeugdtrainer van Feyenoord komt hij via SHO en Zwart-Wit '28 bij ASWH waarmee hij in 2001 meteen kampioen wordt. In 2002 is de tweede titel een feit. In 2005 wordt Van de Berg met de Ambachters kampioen, zaterdagkampioen, algeheel landskampioen plus ook, om het helemaal compleet te maken, Supercupwinnaar van 2005. Daarmee is zijn naam definitief gevestigd binnen het trainersgilde. In 2006 sluit Van den Berg zijn ASWH-periode af met de landelijke amateurbeker.

 

 

Na vijf jaar ASWH volgen maar liefst negen seizoenen Barendrecht. Van den Berg begint daar met het kampioenschap van de eerste klasse (2007) en pakt met Barendrecht in 2010 de titel in de hoofdklasse. Het seizoen daarvoor (2009) heeft Barendrecht ook de landelijk beker in de prijzenkast gezet. Daarna volgen nog vijf jaar topklasse, met een tweede plaats (2013) als beste eindklassering. Nog in zijn Barendrecht-periode gaat Van den Berg ook aan de slag bij zondagtweedeklasser IFC, die hij via twee promoties aflevert in de hoofdklasse. Als hij in 2016 ook met ASWH naar de Derde divisie promoveert, stopt hij bij IFC, de buurman van ASWH op het sportpark Schildkamp. En tenslotte werd Katwijk in mei vorig jaar met Van den Berg aan het roer kantje boord kampioen, maar na zes wedstrijden dit seizoen kwam er een einde aan wat bij nader inzien nooit een klikkende verbintenis was geweest.

 

"Als je bij Katwijk midden in een seizoen instapt, dan is dat echt heel erg lastig", blikt Van den Berg nog even achterom. "Ik was geen Schreuder. Ik had niet de binding met de spelers, die hij wel had. Maar ze zullen bij Katwijk niet denken dat ik er geen verstand van heb. Ik wil heel graag winnen, maar ik ben ook een gezelligheidsdier en er zijn toch wel meer voetballers zoals ik trainer ben. Die graag willen winnen, maar ook van het verenigingsleven houden. Niet alleen maar daar komen om te voetballen. Barendrecht denkt daar net zo over. Ik mag daar toch wel voor gaan? Ik hoop dat ze me gehaald hebben voor mijn kwaliteiten, maar ik maak ook een praatje met sponsors. Dat vinden ze leuk en ik vind het leuk. Maar als je je niet op je plek voelt zoals bij Katwijk, dan kan ik niet doen wat ik daar zaterdag deed. Na afloop heb ik ook gezegd, 'je moet niet bang voor me zijn, ik moest even schreeuwen, het was even nodig'. Je kunt het niet in de rust doen, want dan is het te laat."

 

Barendrecht startte het nieuwe jaar met een trainingskamp in Valencia. "Op een dag heb ik wel zo'n vijftien keer de namen van de spelers in handen. Een trainingskamp is uitermate geschikt om spelers te leren kennen", kijkt Van den Berg terug op die dagen in Spanje. De opdracht is helder, Barendrecht gaat voor handhaven in de Tweede divisie. "We moeten een aantal clubs onder ons zien te houden", stelt Van den Berg vast. "Dat is de realiteit. Ik kan de ploeg beter krijgen tactisch en in verdedigend staan, dat geloof ik wel. Ik kan ook voor discipline zorgen. Zaterdag moeten we naar Hardenberg toe. Die kunnen best wel voetballen natuurlijk. Een aantal spelers staat op scherp met kaarten en dat zal onder mij wel minder worden. Ik heb zo'n hekel aan gele kaarten. Spelers worden zenuwachtig en trekken dan aan een shirtje en worden dan boos op de scheidsrechter, terwijl ik ze ook aan het shirtje zie trekken. Waarom doe je dat, gewoon ervoor blijven lopen. Het is vaak frustratie. Je moet rustig blijven."

 

Van den Berg heeft bij clubs altijd meer gedaan dan alleen werken met de selectie. Bij Barendrecht was hij na een aantal jaar een spin in het web. "Als een trainer alleen maar komt trainen bij een club, dan denk ik dat je het niet goed doet. Er zijn sponsors, daar moet gewoon de voorzitter naar toe of de sponsorcommissie, als je het wilt hebben over zakelijke dingen. Maar als sponsors gek zijn van voetballen, dan moet je de trainer meenemen. Zoiets stel ik dan wel voor. Ik denk dat ik wel een gunfactor heb. Barendrecht heeft op dit moment ook geen hoofdsponsor. Die is nog wel gewoon sponsor, maar geen hoofdsponsor meer. Bij Barendrecht wordt het wel breder gedragen. Maar voetbal blijft leuk. Juist door al de contacten die je hebt. Ik ben bij Barendrecht ook hoofd opleidingen geweest, dan leer je echt iedereen kennen bij de club."

 

Na het bekend worden van zijn aanstelling bij Barendrecht stroomde de telefoon van Van den Berg vol met appjes met de boodschap Jack is back. Het duel tegen Jong Almere City (1-0 winst) had veel in zich van 'ons kent ons', na afloop eerst nog enigszins officieel in de bestuurskamer, later volledig informeel in de kantine. Alsof Van den Berg nooit was weggeweest.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures