Nieuws

Derby in Spakenburg stelt teleur

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

20 januari 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Dat derby's niet direct de beste wedstrijden opleveren is een wel bekend feit. Op die regel was de 82-ste versie van de derby der derby's tussen IJsselmeervogels en Spakenburg zeker geen uitzondering. Wat de rooien en de blauwen het publiek op een bomvol sportpark De Westmaat hebben laten zien, was ook ver verwijderd van een goede en spannende wedstrijd. Met een 1-1 eindstand waren ook niet zoveel spelers, supporters en trainers echt tevreden.

 

In de eerste helft hebben in ieder geval de beide doelpunten nog voor hoogtepunten gezorgd, maar na de pauze hielp een snelle rode kaart voor IJsselmeervogels-middenvelder Maikel de Harder eigenlijk de verdere wedstrijd om zeep. De Harder gaf in de 51-ste minuut een kopstoot aan Mike Vreekamp en kreeg ook direct de rode kaart van scheidsrechter Wim Bronsvoort. Er was eigenlijk weinig reden voor die actie. Een paar spelers waren verbaal wat met elkaar aan het bakkeleien en vanuit die situatie kwam de reactie van De Harder voor velen als een verrassing.

 

Argjend Selimi is net iets te snel voor Eef van Riel.

 

Trainer Ted Verdonkschot was al even verbaasd: "Maikel is helemaal geen speler die tot zo'n kopstoot overgaat. Misschien was de spanning van zo'n derby hem even te veel geworden. Kortsluiting heet zo iets. Maar het was een fikse tegenvaller voor ons en dat moet hij zich wel realiseren. Maar dat weet hij ook wel." Jammer voor de wedstrijd, die daarna heel rommelig verliep en waarin Spakenburg geen voordeel wist te putten uit de numerieke meerderheid. De ploeg van trainer John de Wolf kon aanvallend geen echte vuist maken en ook de wissels die de oefenmeester aanbracht, leverden geen bijdrage tot een kans op een overwinning.

 

De middag op sportpark De Westmaat begon nog zo hoopvol. Zo'n 8000 toeschouwers waren vanuit alle delen van Nederland, soms met bussen vol, naar Spakenburg afgereisd. De beide supportersverenigingen hadden voor wat ludieke acties gezorgd en de sfeer rond het veld was verre van vijandig. Even was er enige vertraging voor de aftrap, toen de rommel van die acties van het veld geharkt moest worden. Beide ploegen kenden weinig personele problemen. Bij de thuisploeg haakte alleen de op de bank startende Maurice de Ruiter net voor de wedstrijd af. De matchwinner van vorige week in de wedstrijd tegen AFC had een verstandskies laten trekken en had daar te veel last van.

 

Spakenburg had na de vervelende nederlaag tegen HHC Hardenberg twee veranderingen aangebracht. De Wolf, de gehele week ziek thuis, had lang nagedacht en had nu een plaats ingeruimd voor Argjend Selimi en Jordi Bitter. Over de eerste had De Wolf wel een verklaring: "Argjend is een speler uit het dorp en ik hoop dat zijn begrip en gevoel over deze wedstrijd een paar procent extra zou opleveren." De woorden van De Wolf zouden later ook uitkomen.

 

Shanon Carmelia tikt de bal door, voor Kevin Sterling kan ingrijpen.

 

De favoriete rol lag bij IJsselmeervogels, dat koploper AFC dus genaderd was tot twee punten. Alleen vanaf de aftrap was duidelijk dat Spakenburg in het 'Hol van de Leeuw' zich tot het uiterste wilde verweren. "Ik verwachtte ook niet anders van mijn spelers. Als je dat niet in zo'n wedstrijd wil doen dan moet je snel je voetbalschoenen aan de wilgen hangen", stelde De Wolf. Die eis was niet aan dovemans oren gericht. De blauwen begonnen ook met de eerste aanvallende acties van de wedstrijd. Zo schoot Philip Ties na vijf minuten in de handen van doelman Jaimy Schaap. Na een kwartier namen de Vogels de regie verder in handen. Dat resulteerde in de 22-ste minuut in een verdiende voorsprong. Spits Danny van den Meiracker leverde wat duwwerk, waardoor er vrijheid kwam aan de rechterkant voor Mike van der Laar. Met een bekeken schot wist hij doelman Leon ter Wielen te passeren: 1-0. In die periode kreeg de thuisploeg nog wat kansen maar een grotere voorsprong kwam er niet. Wel zakte het betere spel en ook het veldoverwicht weg en Spakenburg kreeg daardoor de kans om weer tot aanvallen te komen.

 

Dat leverde ineens na een half uur de gelijkmaker op. Selimi kon na een ongelukkige actie van Shanon Carmelia aan de bal komen en blijven. Zijn voorzet vanaf de rechterkant, denk aan de woorden van De Wolf, kon door Bitter langs doelman Schaap worden gekopt: 1-1. Vijf minuten later kreeg Bitter weer een kans, maar door zichtbare twijfels ging zijn inzet naast het doel. Het publiek was er in de pauze nog van overtuigd dat de wedstrijd in de tweede helft beter zou gaan worden. Maar zes minuten na de aftrap kon die overtuiging door de rode kaart voor De Harder de prullenbak in. Verdonkschot greep in, maar deed dat wel met aanvallende intenties. Robbert Olijfveld kwam de wel erg zwak spelende Felitciano Zschusschen vervangen. Tactische kleine omzettingen moesten het verder doen tegen een aanvallend pover Spakenburg. De beide verdedigingen bleven ook moeiteloos overeind.

 

Ook op de grond liggend weet Mike van de Laar Philip Ties te hinderen.

 

Bij IJsselmeervogels wordt er vaak gesproken over de aanvallende sterkte, maar de verdediging is minstens zo sterk. Carmelia, Marciano van Leijenhorst, Kevin van Diermen en Jeffrey Buitenhuis staan samen als een huis en leverden misschien wel een grotere bijdrage aan het succes tot nu toe. Bij Spakenburg won aanvoerder Barry Beijer ruim het duel met topschutter Van den Meiracker. Uitblinker Beijer had genoten van dat duel: "We weten beiden wat er verwacht wordt van zo'n wedstrijd. De duels gaan tot de grens en soms daar ook iets overeen. Na afloop geven we elkaar echter een hand en is er zeker geen vijandschap. Zo moet het ook."

 

Er lag dus een kans voor Spakenburg tegen het tiental van IJsselmeervogels. Alleen toen De Wolf in de laatste twintig minuten zijn aanvallers Bitter, Selimi en Youri Koelewijn wisselde voor Tom Menting, Olaf van der Sande en Tom Oostinjen kreeg hij toch de kritiek te horen dat hij te bang was om vol op de aanval te spelen. "Dan hebben jullie toch niet goed gekeken", pareerde de coach van Spakenburg deze kritiek. "We schoven Ties door naar de spits en met ook van der Sande en Menting meer naar voren speelden we zelfs met vier spitsen. Alleen moesten we ook alert zijn op de lange bal die IJsselmeervogels speelde op hun snelle aanvallers."

 

Het bleef dus bij een 1-1 gelijkspel en beide trainers hadden na afloop zo hun eigen bedenkingen bij deze wedstrijd. De Wolf voelde het toch als een verlies: "Er had meer ingezeten. Wel ben ik blij dat we weer als team hebben gespeeld, want dat was de vorige wedstrijd ver te zoeken." Verdonkschot vond dat zijn team te onrustig had gespeeld: "De rode kaart speelde natuurlijk een grote rol. Maar verder hadden onze aanvallers hun dag niet en gaven sommigen niet thuis in deze derby. Jammer, maar toch vind ik ons de morele winnaar."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures