Nieuws

Scheveningen toont broodnodig nieuw elan

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

20 januari 2019

DEN HAAG - Op Houtrust is de succesreeks van de tweede helft van het vorige seizoen nog lang niet vergeten. Integendeel, de maandenlange eindsprint die uitmondde in promotie naar de Tweede divisie werd de afgelopen tijd maar wat graag in herinnering opgeroepen om elkaar moed in te spreken. De promovendus maakte immers niet wat je noemt een flitsende competitiestart.

 

De toch al niet brede selectie van coach John Blok kampte met een paar cruciale blessuregevallen, waardoor de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen niet te vermijden viel. De reis in de winterstop naar het traditionele trainingskamp naar Gran Canaria, werd dan ook aangevangen met een klassering op een promotie/degradatieplaats, nog net boven FC Lienden en hekkensluiter VVSB. In de Spaanse zon liet John Blok de gelegenheid niet voorbijgaan om erop te wijzen dat wat hem betreft het kunststukje van een jaar eerder niet één op één op het hogere niveau van de Tweede divisie herhaald zou kunnen worden.

 

De competitiehervatting vorige week bij Kozakken Boys pakte echter onverwacht succesvol uit. De knappe 3-2 overwinning sterkte de Scheveningers aanzienlijk in de overtuiging dat de strijd om rechtstreekse handhaving nog lang niet verloren is. Dit ook omdat de technische staf door terugkeer van geblesseerde spelers voor het eerst weer een heuse keuzemogelijkheid had voor wat betreft de basiself.

 

Kevin Gomez Nieto zet Frank Wiafe-Danquah de voet dwars.

 

De thuiswedstrijd tegen het naaste concurrent FC Lienden kon dan ook op geen beter moment komen. Scheveningen wist wat het te doen stond, namelijk winnen om zodoende zelf vertrouwen te tanken en daarmee tegelijk aan een toch al geplaagde concurrent een flinke tik uit te delen. Niet onverwacht koos Blok voor dezelfde elf aan de aftrap als de week ervoor in Werkendam. Daarmee maakte hij opnieuw de keuze voor Brandon Robinson en Barry Rog die diepte brengen in het spel, ten koste van bijvoorbeeld spits Tim Peters. De coach van Scheveningen had van zijn spionagetripje naar FC Lienden tegen VVSB meegenomen dat hij iets moest bedenken tegen de opkomende backs van Lienden en ook dat het zaak was snel te wisselen van speelhelft.

 

Nadat Scheveningen-icoon Peukie met zijn welluidende stem de toeschouwers de beste wensen voor het nieuwe jaar toediende, kon de strijd beginnen. Al heel snel werd duidelijk dat de tegenstand van FC Lienden in niets te vergelijken was met wat Kozakken Boys bood. Waar Scheveningen door de Kozakken zeker in de beginfase bijna overlopen werd, en uitsluitend mocht gokken op een geslaagde uitval, was het nu de taak aan de Houtrustbewoners om zelf de wedstrijd te maken. In de vierde minuut incasseerde FC Lienden de eerste tegenslag van de middag in de vorm van het geblesseerd uitvallen van aanvaller Rafaël Uiterloo. De spits, laatst spelend bij Atlantic City, was notabene twee dagen eerder naar Lienden gekomen. Na de vroege wissel met Frank Wiafe Danquah kwamen de Betuwenaren geen moment in hun beoogde spel.

 

"Ons streven was toeslaan via de omschakeling", liet coach Hans van de Haar na afloop optekenen. Tot effectieve omschakeling kwam Lienden echter geen moment. Scheveningen dicteerde de wedstrijd over het gehele veld. Het enige wat Blok zijn team na afloop kon verwijten was dat zijn ploeg consequent verzuimde om het betere spel in de afronding tot uitdrukking te brengen. Het tempo lag te laag en combinaties werden soms nodeloos ver doorgezet. Ruim halverwege de eerste helft brak Kevin Gomez Nieto met een doeltreffende kopbal op een voorzet van Levi Schwiebbe eindelijk de ban.

 

Jari de Jong heeft controle over de situatie.

 

De voorsprong bracht geen wijziging in het eenzijdige spelbeeld, en dat deed de directe rode kaart voor Shuremy Felomina wegens natrappen op Robinson kort voor rust evenmin. Scheveningen heerste zonder het de Liendense afweer echt lastig te maken. FC Lienden maakte hoegenaamd niets klaar. Desondanks kwam de tweede treffer, dit keer van het hoofd van Robinson na een actie van Mehmet Aldogan, voor de Scheveningse gemoedsrust als een bevrijding. De paal voorkwam nauwelijks drie minuten later dat ook Schwiebbe een treffer op zijn naam kreeg. Terwijl het publiek nog nagenoot van het prachtige geluid van de knal op de paal, vergreep Lienden-linksback Noah Barendse zich onreglementair aan Aldogan, een directe tegenstander waar hij vanaf het begin al de handen vol aan had. De overtreding kwam Barendse op zijn tweede gele kaart te staan, waarna FC Lienden nog maar negen spelers op het veld over had.

 

Tegenhouden was het enig overblijvende devies voor de Liendenaren en dat lukte wonderwel nog geruime tijd. Scheveningen werd wel dreigender, al was het maar doordat er na wissels zowaar een viermans-voorhoede kwam te staan, met Tim Peters en Joël Donald naast Robinson en Aldogan. Nog net binnen de reguliere speeltijd betaalde dat zich uiteindelijk uit in de vorm van de 3-0 door Donald en de 4-0 door opnieuw Robinson. Laatstgenoemde bracht daarmee zijn totaal in nog maar twee wedstrijden na de winterstop op liefst vier goals. "Het belangrijkste was de winst," bevestigde Blok na afloop tevreden. "We zijn goed uit de winterstop gekomen, dat is een feit. Gran Canaria heeft opnieuw goed voor ons uitgepakt. Ik ga de voorzitter maar eens vragen of wij volgend seizoen ook een trip naar Gran Canaria vóór de seizoensopening kunnen plannen." De daarop volgende lach zei alles over het hervonden geloof in eigen kunnen op Houtrust. Een broodnodig nieuw elan, want volgende week wacht IJsselmeervogels.

 

Voor FC Lienden was het bezoek aan Scheveningen een ontluisterende ervaring. Beoogd technisch manager Van de Haar, nu nog coach naast Nordin Wooter, wilde daar publiekelijk echter niets van weten. "We kregen hier geen kans om in ons spel te komen. Dat begon al met de vroege wissel in de aanval, en daarna natuurlijk de twee rode kaarten. Het is natuurlijk jammer, maar beslist niet erg. Want eigenlijk is de maand januari voor FC Lienden nog een feestmaand. In die zin dat wij vieren dat we nog bestaan en dat we nog in de Tweede divisie spelen. We zijn op weg met de bouw van de nieuwe selectie maar nog niet alles is rond. We zijn nog bezig met nieuwe spelers. In februari moet de selectie op sterkte zijn en dan zullen we nog eens zien wat er te halen is in deze competitie."

 

Clarence Hasselbaink (links) en Vlatko Lazic kijken toe bij een doelpoging van Brandon Robinson.

 

Wooter, die met zijn voetbalacademie (samen met de Peter Barendse voetbalschool) zorgdroeg voor een aantal nieuwe spelers, zit vooralsnog samen met Van de Haar als verantwoordelijk coach op de bank: "De tactiek doen we samen. Ik moet de situatie bij FC Lienden nog goed leren kennen. De administratie van mijn overgang naar Lienden is overigens ook nog niet geheel afgerond, vandaar ons samen optrekken. We kennen elkaar al lang. Al eerder voorzag ik in leuke spelers."

 

Net als Van de Haar neemt Wooter vooralsnog het feit dat de selectie slechts één keer per week gezamenlijk traint in Lienden als gegeven: "Het is nu eenmaal niet anders, als er geen geld voor reiskosten is. We zien het niet ten koste van de samenhang gaan, mits je goede afspraken maakt. Misschien zetten wij hiermee wel een trend." Hoe het ook zij, aan nieuw gekomen spelers als Noah Barendse, Vlatko Lazic, Abdel Metalsi, Luis Pedro en ook invaller Mohammed Ajiach waren hun voetballende kwaliteiten echt wel af te zien, maar in deze tweede wedstrijd in het nieuwe teamverband haalde dat qua samenspel ontegenzeggelijk nog niets uit.

 

Qua doelen nam Wooter nadrukkelijk stelling: "Wij hebben twee doelstellingen. De eerste is feitelijk al gehaald, namelijk dat wij dit sezioen in de Tweede divisie blijven meedoen. Ons tweede doel is het behoud van hoog amateurvoetbal voor Lienden. Overleven in de Tweede divisie zal reëel gezien lastig worden, want dan moeten we vanaf februari zo ongeveer de helft van de wedstrijden winnen. Maar wat mij betreft gaan we met een goede selectie ook met opgeheven hoofd de Derde divisie in."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures