Nieuws

Hoek bezorgt Quick Boys ijskoude nederlaag

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

20 januari 2019

KATWIJK AAN ZEE - Quick Boys was voldoende gewaarschuwd voor Hoek. Ook de onberekenbare en gevaarlijke Zeeuwse ploeg was daarvan op de hoogte en zorgde voor een spetterende verrassing op sportpark Nieuw-Zuid door niets aan het toeval over te laten. De Zeeuwen trokken trok dik verdiend aan het langste eind en wonnen met 1-2.

 

Quick Boys stond voor het eerst dit seizoen met lege handen, nota bene in eigen huis en daar viel niets op af te dingen. De ploeg van trainer Hugo Vandenheede was mild geweest voor Quick Boys deze middag, want met wat meer scherpte en overzicht had het met gemak 3 of 4-0 kunnen staan voor de rust en had de eindstand veel hoger kunnen uitvallen. Want kansen waren er in overvloed en Quick Boys mocht van geluk spreken dat het vizier bij de aanvallers van Hoek niet op scherp stond. Hoek, dat de eerste tien minuten van de eerste helft meteen onder druk was gezet door de thuisclub, wist later onder die druk vandaan te komen om daarna over te schakelen op vlijmscherpe counters die hun vruchten afwierpen in een verder matige eerste helft.

 

Jonathan Constansia blijft haken achter het been van Raymond Baten.

 

Vandenheede vatte het als volgt samen: "We zijn gewoon vergeten meer te scoren en hebben de wedstrijd niet afgemaakt met de kansen die we hebben gehad. Met gemak hadden we het karwei al voor de rust ruimschoots kunnen beslissen. We hadden de mogelijkheden beter moeten uitspelen door de dingen simpel te houden. Achteraf ben ik blij dat we een paar keer uitstekend de omschakeling hanteerden waaruit veel dreiging ontstond.'' Vandenheede had gelijk, want Quick Boys wist zich geen raad met Hoek en mocht zich gelukkig prijzen dat het bij 0-2 bleef. Bert Steltenpool, de maker van de enige treffer voor de Katwijkers, zei er het zijne over: "We hebben teveel de lange bal proberen te spelen. Dit ging niet altijd even goed. We leden ook veel balverlies omdat we vaak verkeerd liepen. Voeg daarbij de ruimte tussen de linies en de matige wedstrijd is verklaard."

 

Steltenpool sloeg de spijker op zijn kop. Er ging teveel fout waar het spel duidelijk onder te lijden had. De bal naar dezelfde kleur spelen gaf Quick Boys veel problemen. Scheidsrechter Henshuijs was ook niet in goede doen. Foute beslissingen maakten de arbiter tot de 'gebeten man' van de wedstrijd. Jammer, want de wedstrijd kende nauwelijks incidenten. Het waren de spelers zelf die elkaar respecteerden en er voor zorgden dat er geen stront aan de knikker kwam.

 

Gert-Jan van Leiden wint van Jesse van Nieuwkerk.

 

Op de bank ergerde Derek van der Plas, hoofdtrainer bij afwezigheid van Erik Assink die aan een abces was geopereerd, zich blauw aan zoveel onkunde van zijn ploeg. "Ik moet erkennen dat er veel fouten werden gemaakt", reageerde Van der Plas na afloop. "Veel balverlies is een van die dingen waar je je als trainer aan ergert. Ook de eindpass was niet altijd even zuiver. Maar er waren ook wel goede dingen.'' Op de vraag deze te benoemen hoefde hij niet lang na te denken: "We hebben veel vechtlust getoond en na de rust geprobeerd de achterstand in te lopen. Er is toen gestreden voor een goed eindresultaat. Het publiek ging er achter staan en het werd een echte wedstrijd met veel spanning, inzet en strijd. Na de aansluitingstreffer heeft er meer ingezeten, maar we kwamen niet verder dan een paar goede mogelijkheden om op gelijke hoogte komen."

 

De eerste helft oogde armoedig en daar was het publiek het mee eens te oordelen naar de matte stemming op Nieuw Zuid. In de 26-ste minuut bracht een corner op rechts van Hoek leven in de brouwerij, die door Kim van den Bergh in de touwen werd gekopt: 0-1. Een fraaie treffer die ruim tien minuten later een vervolg kreeg en waar geknoei aan vooraf ging. Vanaf rechts kwam de bal bij Rik Impens terecht, die op zijn beurt het hoofd van Gert-Jan van Leiden zocht, die dankbaar gebruik maakte van het buitenkansje en schitterend inkopte: 0-2. Hoek was los, kreeg vervolgens een paar uitstekende mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar liet na Quick Boys op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

 

Na de rust pakte de thuisploeg de zaken steviger en energieker aan. Hoek moest terug en het publiek begon zich te roeren toen dat doorkreeg dat er meer in zat dan een nederlaag. Hoek verstevigde de muur van verdedigers, paste de maximale sterkte toe aan wissels en liet vrouwen en kinderen als 'eerste het schip verlaten'. Het kon niet anders of er zou een doelpunt vallen. In de 66-ste minuut was het zover. In een wir war van verdedigers kon Steltenpool de bal zomaar in het lege doel lopen: 1-2.

 

Feestje van Hoek.

 

De laatste twintig minuten werd het de wedstrijd, waar het publiek de hele tijd op had zitten te wachten. De toeschouwers roerden zich massaal, scheidsrechter Henshuijs verloor de regie en spelers raakten de kluts kwijt. In de chaos kreeg Quick Boys nog de nodige mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Hoek-keeper Jordi de Jonghe moest overuren maken om de thuisclub van scoren af te houden. Met kunst en vliegwerk, stompend en uitvallend naar de hoeken, hield de goalie zijn doel schoon.

 

Bij Quick Boys stond iedereen op tilt. Zou de gelijkmaker alsnog vallen? Marc de Kruijs was de laatste die nog een goede kans kreeg en met een omhaal probeerde De Jonghe het nakijken te geven. De bal vloog rakelings naast de verkeerde kant van de paal en daarmee was de laatste mogelijkheid verkeken om alsnog een puntje uit het vuur te slepen. Na afloop stonden de gezichten bij de meeste Quick Boys aanhangers op onweer. De opmerkingen vlogen vooral richting scheidsrechter Henshuijs die een duidelijke stempel op de wedstrijd had gedrukt.

 

"Ik geef nooit de scheidsrechter ergens de schuld van", wilde Steltenpool nog wel krijt. "Maar ik moet nou eerlijk zijn, het was vanmiddag een lachertje. Daar wil ik het maar bij houden. We hebben verder vanmiddag constant tegen een muur lopen voetballen. Het was om moedeloos van te worden. Ik heb geen bespeelbare bal gehad en dan weet je meteen hoe ik mij nu voel. Oordeel zelf maar, je hebt de wedstrijd ook gezien.'' En weg stapte de spits van Quick Boys, op de vlucht voor de vrieskou, die net zo aanvoelde als de nederlaag.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures