Nieuws

Noordwijk zet unieke reeks ook bij Ajax voort

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

27 januari 2019

AMSTERDAM - Het aloude adagium dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst geven, bleek zaterdagmiddag tot opluchting van lijstaanvoerder Noordwijk ook voor negatieve resultaten te gelden. De reis naar Amsterdam was immers ondernomen in de wetenschap dat de laatste twee bezoeken aan de amateurs van Ajax op eclatante nederlagen uitliepen.

 

Namelijk 6-1 in de nacompetitie van seizoen 2013-2014 en liefst 7-1 in de reguliere jaargang 2016-2017. Gesteund door een forse schare meegereisde supporters liet de equipe van coach Kees Zethof het deze keer niet zover komen. De 2-0 winst bevestigde simpelweg de status van het huidige Noordwijk. Zoals het de koploper betaamd was Noordwijk de betere ploeg, maar heel erg groot was het verschil met de Ajacieden nu ook weer niet. Wat enerzijds de verdienste van de thuisploeg was, die naast de vertrouwde technische vaardigheden ook een hartverwarmende dosis energie in de wedstrijd bracht. Anderzijds mochten de Noordwijkers zichzelf aanrekenen dat er qua afronding te weinig gedaan werd met de zeker in de eerste fase van de wedstrijd superieure opbouw.

 

Bart Spil dringt aan, maar Nick van Staveren houdt controle.

 

Al in de eerste minuten werd duidelijk hoe Noordwijk de opponent op de knieën wilde krijgen, namelijk door druk te zetten over het hele veld en bij iedere balverovering in hoog tempo de aanval te zoeken. Ajax kreeg maar nauwelijks de kans daar zelf iets tegenover te zetten, maar bleef in de eerste fase toch nog gemakkelijk overeind omdat de Noordwijkse dadendrang voorlopig nog niet tot kansen van betekenis leidde. Aan de andere kant greep reserve-doelman Mike van Vliet, in de basis voor de geblesseerde Roy Ronteltap, met een kwartier gespeeld de eerste kans om zijn handen te warmen aan een venijnig Amsterdams schot.

 

Twee minuten later kwam Noordwijk uit een standaardsituatie pardoes op voorsprong, dankzij Nick van Staveren die schuin achterwaarts koppend een hoekschop van Thomas Reynaars tot doelpunt promoveerde. Vanaf dat moment begon de Noordwijk-machine nog geolieder te draaien. De gedrevenheid en concentratie spatte er tot genoegen van de toeschouwers van af. Geruggesteund door het sterke centrale duo Rob Overvliet en Dylan Rietveld pakte met name Reynaers de hoofdrol in de opbouw richting Ajax-doelman Stephan Veenboer. De aanvallers Denzel James, Tjeerd Westdijk en de aalvlugge Sabir Achefay wisselden voorin naar hartenlust van positie, terwijl ook Emiel Wendt en Nick van Staveren zich aanvallend bepaald niet onbetuigd lieten. Noordwijk liet hiermee weer eens duidelijk zien over welke opzienbarende aanvallende potentie de kustbewoners beschikken.

 

Eén ding ging echter niet goed, zag ook Kees Zethof vanuit de dugout: "Onze opbouw was goed, de balaanname geweldig, maar wat lieten we toch een kansen liggen. En dat moet je nu juist niet doen tegen een ploeg als dit Ajax, waarvan je op voorhand weet dat ze je het listig en lastig maken." Inderdaad, de ene aanvalsopzet was nog mooier dan de andere. Zo legde Achefay met één onnavolgbare sleepbeweging twee tegenstanders tegelijk in de luren. Westdijk en Wendt vielen meermalen op met hun goed gekozen loopacties, maar steevast klopte de eindpass niet. Wendt kopte een keer net voorlangs en even later koos Van Staveren zonder succes voor afronding met de voet waar hij gezien de hoogte van de voorzet beter voor het hoofd had kunnen kiezen. Zo tegen het rustsignaal kon opgemerkt worden dat in ieder geval Wendt en Westdijk in afrondende zin hun dag niet hadden, zonder daarmee iets aan de door met name Noordwijk geboden amusementswaarde van de wedstrijd af te doen. Ajax zette er in het eerste bedrijf niet veel tegenover. Waar het kon lieten de Amsterdammers hun verzorgde spel wel zien, maar power richting doelgebied ontbrak opzichtig.

 

Sonny Pronk schiet de bal langs het uitgestoken been van Rob Overvliet.

 

Coach Zethof was er bij aanvang van de tweede helft niet gerust op: "Als je de kansen niet benut dan laat je de tegenstander in leven. Een minimale voorsprong brengt geen rust in de ploeg, zeker niet als tegen Ajax speelt." Een terechte inschatting, want rust en overtuiging waren na de thee ineens opvallend zoek bij Noordwijk. Ajax trok een blik energie open, waarmee zij én het wedstrijdbeeld kantelden naar volkomen gelijkwaardigheid én hun tegenstanders meetrokken in een rommelige en opportunistische strijdwijze. Er vielen prompt gele kaarten voor Noordwijkers Overvliet en Kasper. De kansen op een doelpunt beperkten zich echter net als in het eerste bedrijf uitsluitend tot de Noordwijk-aanval. Doelman Veenboer bleek daarbij zo goed als onklopbaar, hoe groot de mogelijkheden voor met name James en Van Staveren ook waren.

 

Met nog tien minuten te spelen zag Veenboer zich na een defensief misverstand alsnog omspeeld worden door James. Rechtsback Mitchell Burgzorg kon de 0-2 uiteindelijk niet meer voorkomen. De strijd was hiermee gestreden, want het al het gehele seizoen minimale scorend vermogen van de Amsterdammers zou het tij niet meer keren.

 

Ajax hoefde zich voor het eigen aandeel in de strijd zeker niet te schamen. Zoals al vaker dit seizoen lieten de roodwitten zien dat ze niet misstaan in de Derde divisie. Voetballend vermogen en werklust waren dik in orde. "Qua organisatie hebben wij dit seizoen flinke stappen gezet," bevestigde coach Yuri Rose. "Zoals we vandaag ons beslist gelijkwaardig aan Noordwijk toonden. Dat zij de koploper zijn, dat zag je alleen aan het feit dat zij scoorden. En wij niet, wat inderdaad ons grote manco is. Wij hebben daardoor tot nog toe beslist te weinig punten behaald. En daardoor kunnen we ons nu ook nog niet veilig achten, want daarvoor acht ik toch wel een totaal van 40 punten noodzakelijk." In de visie van Rose heeft Ajax nog 18 punten te gaan. Veel zal afhangen van individuele bevliegingen van spelers als Kenneth Misa-Danso of Sonny Pronk, die daarmee de verzorgde speelwijze van de broodnodige angel kunnen voorzien.

 

Denzel James laat Roy Deken achter zich.

 

"Ik ben dik tevreden," glunderde Zethof direct na afloop. De lastige klip Ajax was omzeild, al wilde de trainer persoonlijk niets weten van een Ajax-complex: "Angstgegner? Voor mij niet hoor, ik was er toen niet bij, ik kwam vorig seizoen pas." Zethofs glunderen had natuurlijk alles te maken met de uitslagen die van elders op sportpark De Toekomst doordrongen. Naaste concurrenten Quick Boys en Hoek verloren allebei. Aan uitspraken over het kampioenschap waagde Zethof zich niet. Hij hield het op het krachtig uitgesproken: "Het is een mooie dag!" en niemand sprak hem tegen.

 

Dat er nog meer moois gaat volgen is inmiddels bijna zeker. Want het keurkorps van Zethof presteert vanaf de eerste competitieronde ongekend stabiel. Geen concurrent komt daar ook maar enigszins bij in de buurt. Of het nu Quick Boys betreft of Hoek, DVS '33 of SteDoCo, allen kenden één of meer fikse uitglijders. Noordwijk verloor zelf nog geen wedstrijd. Slechts vijf keer werd een gelijkspel toegestaan. Het feit dat een promovendus (Noordwijk speelde vorig seizoen nog in de hoofdklasse) op koers ligt om ongeslagen naar de Tweede divisie te promoveren is sowieso als niets minder dan uniek te betitelen.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures