Nieuws

Snelheid DVS '33 is Quick Boys teveel

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

27 januari 2019

ERMELO - Er is één ding duidelijk geworden in de bossen van Ermelo. De titelaspiraties van Quick Boys kunnen na de 3-0 nederlaag tegen een veel sneller en behendiger DVS '33 voorlopig de ijskast in. Wat de Katwijkers in Ermelo lieten zien, was ver beneden de maat en alleen achter de naam van doelman Paul van der Helm mag een kleine voldoende geschreven worden.

 

Quick Boys kreeg te maken met een tot op het bot gemotiveerde thuisclub. De ploeg van de vertrekkende trainer Bert van Hunenstijn had de eerdere 1-0 nederlaag in Katwijk als heel onverdiend ervaren en wilde dat rechtzetten. Ook de stand op de ranglijst speelde een belangrijke rol. Extra spanning dus in deze topper. Quick Boys wilde, na de nederlaag vorige week tegen Hoek, de afstand tot koploper Noordwijk niet nog verder laten oplopen, terwijl DVS '33 juist loert op een nacompetitieplek om de uitgesproken ambities waar te kunnen maken.

 

Het resultaat in Ermelo en de uitkomsten van de schermutselingen op de andere velden brachten daarin voorlopig duidelijkheid. Dat koploper Noordwijk door de 0-2 zege bij de amateurs van Ajax verder uitliep en nu een voorsprong heeft van acht punten mag niemand meer verbazen. Daarachter is de strijd losgebarsten om de tweede positie. Quick Boys, DVS '33 en Hoek (0-2 nederlaag tegen DOVO) en SteDoCo (3-1 winst op De Dijk) staan op schootsafstand (drie punten) van elkaar. Ook in de tweede periode is alles, aangevuld met DOVO en Harkemase Boys, dicht op elkaar gekropen en de vraag is welke ploeg deze spanning in de Derde divisie de komende wedstrijden aan zal kunnen.

 

Soufian Moro blijft aan de bal. De actie van Raymond Baten is vergeefs.

 

Van Hunenstijn omschreef het duel vooraf als een spierballenwedstrijd. "Beide ploegen hebben normaal een winnaarsmentaliteit en ik denk dat ons stevig voetbal te wachten staat". Alleen had de thuisploeg heel slim gekozen om met veel beweging en snelheid die stevige duels te omzeilen. Nu heeft van Hunenstijn daar ook wel de spelers voor. Olivier Pilon en Benjamin Roemeon (beiden niet de grootsten maar wel de snelsten) kun je wel aan een sprintduel laten beginnen. Alleen heeft DVS '33 er ook een speler bij gekregen die zorgt dat die twee aanvallers bruikbare ballen krijgen om op te sprinten. Door de ruil van Maurice de Ruiter (naar IJsselmeervogels) met Soufian Moro (van IJsselmeervogels) heeft DVS '33 ineens een speler die perfect past in dat systeem.

 

Moro kan de bal op een presenteerblaadje afleveren en heeft het duidelijk naar zijn zin in Ermelo. "Ik voel met lekker hier. Ik hoorde van die ruil toen ik rond Kerst op vakantie was. Het verraste me, maar ik had nog altijd contact met de oud-teamgenoten die hier spelen. Hun berichten waren positief, dus heb ik het doorgezet. Het is lekker om weer hele wedstrijden te kunnen voetballen en niet meer op de bank te zitten bij de Vogels. Het doet me goed."

 

DVS '33 had zijn huiswerk goed gedaan. De analist had gezien dat de verdediging van Quick Boys het moeilijk zou krijgen met snelle uitvallen. Met een goed gesloten verdediging en een heel attent spelend middenveld werd Quick Boys opgevangen. En Quick Boys liep eigenlijk met open ogen in deze val. De met fysieke problemen thuiszittende trainer Erik Assink wordt op dit moment vervangen door zijn assistent Derek van der Pas en die had gekozen voor een aanvallend systeem met drie spitsen. Jesse van Nieuwkerk, Bert Steltenpool en Marc de Kruijs moesten zelfs steun krijgen van de naar voren geschoven Kay Tejan.

 

Twee (Raymond Baten en Quick Boys aanvoerder Jeffrey Ket) tegen één (Olivier Pilon).

 

Dat systeem werkt echter alleen als die spelers elkaar ook aanvoelen, maar dat deden ze in deze wedstrijd eigenlijk geen moment. Hierdoor kreeg de thuisploeg wel erg gemakkelijk de bal in het bezit en kwam ook steeds als een wervelwind de helft van Quick Boys op. Al na twaalf minuten was het ook raak. Een door Pilon opgezette aanval kon door Oktay Öztürk in een vroege voorsprong worden omgezet: 1-0. Drie minuten later toonde Moro aan dat hij ook maar een mens van vlees en bloed is. Vrijgespeeld door Roemeon schoot hij, zo'n zes meter geheel vrij voor het doel, hoog over.

 

In de 26-ste minuut zo'n situatie die altijd in het amateurvoetbal zal blijven plaatsvinden. Na een goed aanval van de bezoekers leek Van Nieuwkerk de gelijkmaker binnen te tikken. Door het vlagsignaal van zijn grensrechter keurde scheidsrechter Keijl, onder protest van de spelers van Quick Boys, deze treffer af. TV beelden zouden later aantonen dat er van buitenspel geen sprake was, maar de verbinding met de VAR in Zeist was er helaas niet voor Quick Boys. Na afloop direct de discussie met als einde 'als'. Nu kwamen de bezoekers maar niet over een dood punt heen en zagen de thuisploeg steeds vaker voorbij flitsen. Nadat eerst Christaan van Hussen de vuisten van doelman Van der Helm had getest, werd het in de 41-ste minuut erger voor de bezoekers. Moro zorgde met een prachtige pass voor de ruimte die Roemeon nodig had. Roemeon zorgde op zijn beurt dat de meegekomen Pilon vrij simpel voor 2-0 kon zorgen. Nog was de koek niet op voor de thuisploeg, want op slag van rust wist Pilon, na een schitterende individuele actie, de stand op 3-0 te brengen.

 

Oktay Öztürk zet de achtervolging in op Raymond Baten. Benjamin Roemeon ligt te ver achter.

 

Er moest na de pauze toch iets gebeuren van de kant van Quick Boys. Daar lopen toch voldoende spelers rond die tot een betere prestatie in staat zijn dan getoond in de eerste helft. Er kwam nu wel gevaar voor het doel van de thuisploeg. Zo zag de vrijstaande Kenny Anderson zijn inzet gestopt door doelman Paul Eppink. Het offensief zakte echter veel te snel weg en wat overbleef was voorkomen dat DVS '33 uitliep naar een veel grotere voorsprong. Het geloof was duidelijk weg bij de spelers uit Katwijk. Dat de thuisploeg niet tot meer doelpunten kwam, had Van Hunenstijn gestoord. "We hadden de kans om ons publiek te trakteren op meer doelpunten, maar dan moet je wel beter omgaan met de kansen die je krijgt. Deze week maar eens de beelden zien van deze tweede helft."

 

De coach had kansen geteld voor met name Öztürk (2x) en Pilon. Een beteuterde Van der Plas gaf ook eerlijk aan dat zijn ploeg was afgetroefd door DVS '33: "We zoeken altijd naar voetballende oplossingen, waarbij ook onze verdedigers een bijdrage leveren. Alleen vingen zij ons goed op en schakelden razend snel over op de aanval. In die val zijn we getrapt. Nu eerst maar zien hoe we dat kunnen verwerken. Misschien hebben we daar wel een paar spelers voor nodig die terugkomen van een blessure." Van der Plas restte verder de conclusie dat snelheid en behendigheid het hadden gewonnen van lengte en fysieke kracht.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures