Nieuws

IJsselmeervogels mag niet klagen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

27 januari 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - IJsselmeervogels, in achtervolging op koploper AFC, mocht de handen dichtknijpen en had over geluk niet te klagen in het laatste kwartier van de vissersclash tegen Scheveningen. Met veel pijn en moeite won de formatie van Ted Verdonkschot met 2-0 en staat opnieuw nog maar twee punten achter op de Amsterdamse lijstaanvoerder, die niet verder kwam dan een gelijkspel tegen een fel Kozakken Boys (1-1).

 

Aan de rode zijde van de Westmaat troffen de Vogels een enthousiast en bij vlagen goed spelend Scheveningen aan, dat zijn huid zo duur mogelijk wilde verkopen. En dat lukte de formatie van John Blok bijna. Het kleine beetje geluk, maar vooral de scherpte ontbraken in een soms bij vlagen aardige, spannende en met veel inzet gespeelde wedstrijd, die vooral in de laatste twintig minuten de adem deed inhouden voor de 'rooien'.

 

Is het Gillian Justiana gelukt om Leroy Resodihardjo ondersteboven te spelen?

 

Coach Verdonkschot was daar heel eerlijk over in zijn oordeel na afloop en stak niet onder stoelen of banken dat het billenknijpen was geweest op de bank. "In de laatste twintig minuten kreeg Scheveningen een paar uitstekende mogelijkheden om langszij te komen. In een tijdsbestek van een paar minuten misten zij twee kansen voor open doel. En met een bal op de paal kwamen wij heel goed weg. Nee, mopperen doen we zeker niet. Aan de andere kant moet ik zeggen dat de tweede goal van onze kant veel te lang op zich liet wachten. Die had veel eerder moeten vallen. We kregen daar ook de kansen voor. Nee, klagen hoor je me niet, want het had zomaar 1-1 kunnen worden, terwijl we wisten dat AFC gelijk had gespeeld."

 

Waar er een lacht, moet een ander 'huilen' en dat was John Blok die niet met een niet al te vrolijk gezicht vertelde wat hij ervan vond. "Spelhervattingen hebben ons de das omgedaan", wist de coach van Scheveningen. "Een goed genomen corner en een vrije trap waarbij we stonden te snurken. Jammer, want de jongens hebben tot de laatste snik gestreden. Ik vond dat we bij vlagen prima hebben gevoetbald en geven dan toch de goals te gemakkelijk weg. Ons spel is niet beloond en ook het beetje geluk ontbrak om langszij te komen."

 

Blok haalde precies datgene aan waar de ploeg in tekort schoot. In amper zes minuten tijd kreeg Scheveningen vier keer een uitstekende mogelijkheid om iets aan de achterstand te doen. Maar Tim Peters, Barry Rog en Joël Donald hadden weinig geluk en zagen hun pogingen te vaak zagen stranden in 'net niet'.

 

Danny van den Meiracker lijkt de bal voor het intikken te hebben, maar mist.

 

Na een kwartier spelen, waarin beide partijen elkaar weinig toegaven, lachte het geluk de Vogels toe. Een uitstekend genomen corner op rechts belandde precies op maat op het hoofd van Mike van de Laar, die de bal snoeihard en schitterend achter keeper Björn Bénard kopte: 1-0. Een wonderschone treffer die paste bij de uitblinker van IJsselmeervogels die een prima wedstrijd speelde. Scheveningen wilde niet achterblijven en kreeg twee goede mogelijkheden die Leroy Resodihardjo en Ruben Koorndijk teniet deden. Er zat veel meer in voor de bezoekers die het in het nieuwe jaar gevonden elan onvoldoende in beeld wist te brengen. Veel aanvalsacties stierven in schoonheid.

 

Het kwam de wedstrijd niet ten goede, want ook IJsselmeervogels had het vizier niet altijd op scherp staan. Zo viel er weinig te genieten. Toch was Blok niet ontevreden over zijn ploeg. "We hebben gespeeld voor wat we waard waren", vond de coach. "En dat voelt goed. Ik heb gezien dat we steeds beter gaan spelen. We moeten leren van onze fouten. Ik heb het volste vertrouwen in deze ploeg. In het begin van de competitie hadden we het moeilijk, nu zie ik dat het al veel beter gaat. Dat geeft vertrouwen."

 

De vraag was of de ongeveer 1800 toeschouwers na de rust een andere wedstrijd te zien zouden krijgen. IJsselmeer startte goed waardoor Scheveningen vaak op eigen helft met kunst en vliegwerk het maar moest zien te klaren. De Vogels hadden het meeste balbezit en kregen ook voldoende mogelijkheden om wat aan de magere voorsprong te doen. Maar ook bij de thuisclub lukte niet alles. Danny van den Meiracker en Maurice de Ruiter bleken niet in staat om het verschil te maken. In de 70-ste minuut ontsnapte Scheveningen wel aan een grotere achterstand toen Koorndijk een bal van de doellijn moest halen. De mooiste kans was voor De Ruiter die geheel vrij voor doel de bal tegen doelman Bénard aan knalde. Weg kans, wat meteen aan de andere kant een kans opleverde voor Barry Rog die keeper Jaimy Schaap op zijn weg vond.

 

Maurice de Ruiter onderneemt een doelpoging. Ruben Koorndijk (links) en Jari de Jong laten het gebeuren.

 

Met nog een kleine twintig minuten te spelen trok Scheveningen alle registers open. Vlot en aantrekkelijk voetbal, prima combinaties met veel druk op het doel van de 'rooien' bracht de thuisclub aan het randje van omvallen. De vraag was dan ook wanneer zou de gelijkmaker vallen? Met een knal op de paal voerde Rog het laatste wapenfeit van Scheveningen op om alsnog een puntje mee te nemen naar de stad achter de duinen. IJsselmeervogels nam vervolgens het initiatief over en dat bleef niet zonder succes. In de 86-ste minuut kreeg Scheveningen de genadeklap. Een perfect door Van de Laar genomen vrije trap vanaf links bereikte het hoofd van Jeffrey Buitenhuis die met een fraaie kopbal IJsselmeervogels in veilige haven bracht: 2-0.

 

Van de Laar was zichtbaar blij met de aandacht die hij van de media kreeg voor zijn aandeel in de voor de Vogels lastige wedstrijd. "Ik moet eerlijk zijn, want in de laatste twintig minuten hebben we het lastig gehad", gaf de middenvelder toe. "Scheveningen kreeg voldoende mogelijkheden om een puntje uit het vuur te slepen. Gelukkig voor ons is het ze niet gelukt en hebben we door het gelijkspel van AFC alles nog in eigen hand. We willen heel graag kampioen worden. Maar makkelijk zal het niet zijn, want er zijn nog veel wedstrijden te gaan. Maar we gaan er vol voor, want de wil is er om aan het eind van het seizoen een spetterend feest te bouwen."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures