Nieuws

Gemotiveerd SteDoCo vloert Noordwijk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

3 februari 2019

NOORDWIJK - Als je negentien wedstrijden ongeslagen weet te blijven, dan komt er gegarandeerd een keer een wedstrijd die de eerste nederlaag oplevert. Deze wet uit de voetballerij overkwam koploper Noordwijk in het duel tegen SteDoCo uit Hoornaar. De bezoekers kwamen niet tot heel veel kansen, maar hadden aan één echte genoeg om de 0-1 zege mee naar huis te nemen. Het was wel een prachtige treffer die Vincent Verheul in de 21-ste minuut wist te maken.

 

Bij de bezoekers geen trainer Gijs Zwaan op de bank. Vanwege familieomstandigheden moest Zwaan verstek laten gaan en assistent Cor Lems nam de honneurs waar. Opvallend was het wel dat bekend werd dat het contract met Zwaan niet verlengd wordt. Op trainingskamp in Spanje leken Zwaan en SteDoCo namelijk nog prima bij elkaar te passen. Het elftal leek zich, onder prima omstandigheden met niet al teveel kou en weinig wind en regen, niets aan te trekken van het spel rond hun trainer.

 

Met de nodige lef en gedrevenheid werd aan deze wedstrijd begonnen. Het middenveld met Hayri Pinarci, Guytano dos Santos en Marlon Pereira zorgden voor een goede balans en verder leverde de andere spelers voldoende arbeid om Noordwijk niet in het vertrouwde spel te laten komen. Het was ook goed te zien aan het spel van de thuisclub dat die tactiek werkte. De thuisclub kreeg geen grip op de gang van zaken. Enerzijds lag het tempo gewoon iets te laag en anderzijds lukte er ook niet zoveel. Aanvoerder Emiel Wendt werd vaak door de lucht gezocht, maar de vallende bal kwam niet bij een medespeler. Verder dan een afzwaaier van Sabir Achefay kwam Noordwijk ook niet in de beginfase.

 

Doelpuntenmaker Vincent Verheul is het middelpunt van het feestje bij SteDoCo.

 

De bezoekers kregen dus in de 21-ste minuut de eerste echte kans, die later ook de enige echte bleek te zijn. De verdediging van Noordwijk liet teveel ruimte aan de linkerkant vallen. Daardoor kreeg Benjamin van Wanrooij alle ruimte om een prima voorzet afleveren, die Verheul met een halve omhaal in een doelpunt omzette. Doelman Mike van Vliet had geen schijn van kans om deze prachtige treffer te voorkomen. Daarna restte er maar één ding voor de thuisploeg, namelijk zo snel mogelijk deze tegenvaller repareren. Alleen dan moet er wel iets meer lukken. Tjeerd Westdijk draaide zich goed vrij, maar schoot net naast en de naar Sparta vertrekkende Denzel James zag zijn inzet op de lat belanden. Compact spelend gaf SteDoCo verder niet zoveel kansen meer weg, terwijl Noordwijk ook veel te snel de bal liet aan de bezoekers.

 

In de rust had trainer Kees Zethof zijn spelers gevraagd of ze bang waren om te verliezen. Zethof die niets wilde weten van spreuken als "in een leunstoel naar de titel" wilde daarmee de druk weghalen waaronder zijn team gebukt leek te gaan. "Ik kon ze geen gebrek aan inzet en aan interesse verwijten. Maar ze waren anders dan normaal." In ieder geval hadden de spelers van de thuisploeg de ruggen gerecht en met een duidelijk hoger tempo zocht Noordwijk de weg naar doelman Mark Smith.

 

Met Thomas Reynaars in zijn nek weer Guytano dos Santos toch te koppen.

 

Alleen is de keeper van SteDoCo niet voor niets een uitstekende sluitpost achter een stugge verdediging. Dat ondervond Westdijk in de 48-ste minuut. Van dichtbij zag de Noordwijk schutter Smith met een katachtige reactie redding brengen. Noordwijk had nu wel de felheid die in de eerste helft had ontbroken en drong de bezoekers steeds verder in de verdediging. Alleen is het veel gemakkelijker een voorsprong te verdedigen, dan een achterstand ongedaan te maken. Zeker als dat verdedigen met compact spel heel georganiseerd wordt uitgevoerd.

 

Dan moet het vooral komen van verrassende individuele acties. Noordwijk heeft daar met Achefay en James wel spelers voor, maar SteDoCo gaf daar geen ruimte voor. Het moest dan maar komen van de fysieke duels die veelal door de lucht werden uitgevochten, maar ook daar gaven de bezoekers geen krimp. Twee keer ging SteDoCo wel door het oog van de naald. In de 57-ste minuut schoof James na een individuele actie de bal voorlangs het doel van Smith. De volgende mogelijkheid kwam in de 70-ste minuut voor Rob Overvliet, maar die krulde de bal bovenop de lat.

 

Verdere echte kansen kreeg de thuisploeg niet. Zethof probeerde met een dubbele wissel in de 78-ste minuut, Dennis van Rijn en Axel Wendt voor Achefay en Westdijk, het tij nog te keren maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat. Wat restte was een eerste nederlaag van het seizoen tegen een ploeg die aan één kans genoeg had gehad.

 

Denzel James in de slag met Hayri PInarci.

 

Het maakt wel dat de spanning in de Derde divisie weer iets terug is. De voorsprong van Noordwijk mag met zes punten op DVS'33 en Hoek nog wel riant genoemd worden. Kort daarachter volgen het volledig van slag geraakte Quick Boys en SteDoCo met een achterstand van acht punten. Volgend weekend zo'n sleutelduel in Ermelo tussen DVS '33 en Noordwijk. Zethof weet ook wel dat dat duel heel belangrijk is. "Moeten we nu heel bang worden na deze nederlaag? We zijn voor niemand bang en soms werkt een nederlaag ook wel verhelderend. We zijn nu af van het stempel "ongeslagen" en daar kunnen ze ons niet steeds aan herinneren." Zethof ging duidelijk niet gebukt onder deze nederlaag en blijft zoals steeds met beide benen op de grond. "De jongens hebben er alles aan gedaan om de achterstand om te draaien, alleen lukte het ons dit keer niet. Jammer."

 

Lems, de ex-prof van onder andere SC Feyenoord, DS '79 en Ipswich Town, kon niet anders dan tevreden zijn met dit resultaat. "Het was niet nodig om onze spelers voor deze wedstrijd te motiveren. Ze wilden heel graag laten zien waar ze toe in staat waren. Er werd als team heel sterk gespeeld en we wisten ook wel hoe Noordwijk speelt. Zelf kregen we nauwelijks kansen voor het doel, maar we konden toch een paar keer gevaarlijk uitbreken. Alleen ontbrak het ons daar, door het uitvallen van Joran Schröder, aan een echte spits. Ik vind verder dat onze veldbezetting beter was dan die bij Noordwijk. SteDoCo doet het als promovendus heel goed en we zitten zowel in de stand als in de tweede periode op het vinkentouw."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures