Nieuws

Zure nederlaag Spakenburg tegen AFC in topvorm

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

3 februari 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De voetbalthriller in de Tweede divisie tussen Spakenburg (vijfde op de ranglijst) en koploper AFC is in een nipte zege geëindigd voor de Amsterdammers. Voor de thuisclub werd het niet wat men er aan de blauwe zijde van de Westmaat van verwachtte.

 

Geen zege maar een 'zure nederlaag met 1-2' gaf de maker van het Spakenburgse doelpunt Jordi Bitter te kennen. "Dit voelt helemaal niet lekker, want we willen gewoon meedoen voor de bovenste plaats. Punten pakken willen we. Zo hoog mogelijk eindigen."

 

Maar die hoop kan Spakenburg nu wel laten varen en kunnen de 'blauwen' zich gaan richten op een eervolle subtopplaats, want meer zit er gewoon niet in. Het verschil in kwaliteit was duidelijk te zien met AFC dat over een uitstekend elftal beschikt met uitblinkers Raily Ignacio en de gebroeders Kenny en Yordi Teijsse en een bank gevuld met uitstekende wisselspelers. Zij maken het verschil. Helemaal als er gescoord moet worden zoals ook deze keer weer het geval was. Daarbij nam Yordi Teijsse uit moeilijke situaties beide doelpunten voor zijn rekening. De productie van bijna alle AFC treffers kan toegeschreven worden aan de beide broers Teijsse en Ignacio. In samenspraak met andere spelers maakt dat AFC tot een doortastende ploeg, die niet alleen het beste voetbal van de Tweede divisie speelt, maar inmiddels ook tot een gevreesde tegenstander is uitgegroeid.

 

Youri Koelewijn ziet toe hoe Kenny Teijsse de bal controleert.

 

Aanvoerder Magid Jansen was daar na afloop glashelder in : "Als je dit soort wedstrijden niet weet te winnen word je nooit geen kampioen. Daar is vanmiddag heel hard voor gewerkt.'' De inmiddels 35-jarige centrale verdediger en ploegcaptain sloeg de spijker op zijn kop, want zonder inzet, strijd, passie en de wil om te winnen kom je niet ver. Zeker niet op de Westmaat waar deze voorwaarden noodzakelijk zijn om succes te boeken. En dat succes zit er aan te komen na twee seizoenen tegen degradatie geknokt te hebben.

 

AFC is momenteel in topvorm en dat zagen ook de ongeveer 1400 toeschouwers die de Amsterdammers furieus van start zagen gaan. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd zette veel druk, drong Spakenburg ertoe om het verdedigend voorlopig op te lossen, wat een klein kwartier allemaal aardig lukte. Zonder emotie geen spektakel en dat barste na een kwartier spelen los. Een voorzet vanaf rechts bereikte Ignacio die de bal op de lat kopte. De rebound kwam bij Yordi Teijsse terecht die zijn inzet zag gekeerd door keeper Leon ter Wielen. Nagenoeg niemand had gezien wat er precies was gebeurd. Was de bal de doellijn gepasseerd? Ook arbiter Daan Schaper niet, die uiteindelijk op vlagadvies van assistent-scheidsrechter Raymond Beijer naar de middenstop wees 0-1 waarna de 'oorlog' uitbrak.

 

Coach John de Wolf ging verhaal halen in woord en gebaar en liet merken het niet eens te zijn met de beslissing van Schaper die de Schiedammer resoluut naar de tribune verwees. Wel of geen treffer? Dan maar even vragen aan keeper Ter Wielen: "Volgens mij was het geen doelpunt. Maar ja, de wens is de vader van de gedachten." Daarmee gaf de doelman min of meer te kennen dat het toch een doelpunt was. De assistent van Schaper was zeer resoluut met zijn vlagsignaal.

 

Raily Ignacio weet Barry Beijer in zijn buurt.

 

De kou ging weer uit de lucht, de emoties zakten wat de wedstrijd tot gewone proporties terugbracht. Heel even leek de vlam weer in de pan te slaan toen Yordi Teijsse even zijn handjes liet wapperen en 'per ongeluk' een speler van de thuisclub een mep verkocht. Ook dit incident werd weggemoffeld door Schaper die veel overtredingen geen overtredingen vond en het allemaal door de vingers zag. In de achttiende minuut kreeg Spakenburg, dat er alles aan deed om langszij te komen, de verdiende gelijkmaker. Bij een uitstekend aanval over rechts knalde Jordi Bitter ondanks de zware dekking die hij ondervond de bal langs Patrick Zonneveld. Een fraaie 1-1, die alle hoop bij de 'blauwen' weer deed opleven.

 

Een open strijd was het gevolg, met mogelijkheden om de score op te voeren aan beide kanten. Het werd een wedstrijd met alles erop en eraan. Zonneveld moest gestrekt op een inzet, Yordi Teijsse kopte een bal te zacht in, uit een prima opgezette aanval van Spakenburg ging de bal voorlangs, waar niemand te bekennen was om het laatste tikje te geven. De wedstrijd ontpopte zich als een voetbalthriller met fouten die bij een dergelijke emotionele wedstrijd horen, en bij vlagen ook met goed voetbal, waaruit kansen ontstonden. Maar geen van beide partijen kon hiervan profiteren tot aan de 44-ste minuut toen een hoge voorzet vanaf rechts Yordi Teijsse bereikte die tussen drie Spakenburg spelers in, de bal achter keeper Ter Wielen werkte. Het tekende de klasse van de maker van de 1-2 om uit zo'n situatie te scoren. Schaper, die de hoon van alles wat blauw was op zijn hals had gehaald, blies het eerste deel meteen de boeken in.

 

AFC begon de tweede helft met meteen druk te zetten om de score te vergroten. Maar scherpte ontbrak om Spakenburg op de knieën te dwingen. Het spelbeeld verplaatste zich naar de andere kant waar Spakenburg van alles probeerde om de achterstand in te lopen. De mooiste kans kreeg Bitter in de 55-ste minuut , die de bal vanaf rechts voorlangs het doel schoof. "Tja, die bal had ik zeker tussen de palen moeten schieten. Achteraf zeg je dan, misschien had ik die bal naar een meegekomen speler moeten plaatsen. Maar dit telt niet meer, ik had het zelf moeten doen", keek Bitter op die kans terug.

 

Olaf van der Sande, verdedigd door Johan Kulhan, blijft in balbezit. Kenny Teijsse (links) en Milan Hoek kijken toe.

 

Via wissels probeerde Spakenburg de aanvalskracht te verhogen en ruilde AFC spelers juist om doelpunten voorkomen. Landvreugd over die dijkverzwaring: "Wij moesten het initiatief een beetje uit handen geven om de gelijkmaker te voorkomen. Ik moest wat tactische ingrepen doen. Het stond goed, maar je weet het nooit. Ik vond het een heel aantrekkelijke wedstrijd met twee goed voetballende ploegen."

 

In het laatste kwartier van de wedstrijd haalde Cendrino Misidjan nog een inzet van invaller Matthijs Jesse vlak voor de doellijn weg. Aan de andere kant ramde Milan Hoek nog een inzet van AFC uit de doelmond weg waardoor de gelijkmaker voor de 'blauwen' uitbleef. Onder het motto vrouwen en kinderen eerst gaf AFC daarna verdedigend geen krimp meer en speelde de wedstrijd beheerst uit, zonder dat er gele kaarten vielen in deze hectische fase van de wedstrijd.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures