Nieuws

Krijgt Houtrust een eigen Blokhut?

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

3 februari 2019

DEN HAAG - Scheveningen heeft het contract met John Blok weer met een jaar verlengd. In principe heeft Blok een doorlopende verbintenis, maar jaarlijks vindt er wel even een gesprek plaats of het aan beide kanten nog lekker voelt. Lang deden beide partijen er niet over om ja tegen elkaar te zeggen en dus staat Blok ook komend seizoen voor de groep, zijn zestiende voetbaljaargang in totaal.

 

Feitelijk was dit geen nieuws maar slechts een bevestiging dat het huwelijk tussen Scheveningen en zijn oud-speler - Blok speelde ook veertien jaar in het eerste van Scheveningen - met roestvrijstalen klinknagels gesloten is. Blok keerde na uitstapjes bij Quick Boys (drie seizoenen) en VVSB (een jaar) in 2008 terug bij zijn oude liefde, die toen onderin de hoofdklasse bivakkeerde. In 2012 promoveerde Scheveningen als kampioen naar de topklasse. En afgelopen seizoen ligt nog vers in het geheugen, toen de 'Schollenkoppen' via een Houdini-actie herkanser TEC de pas afsneden en de Tweede divisie binnenstapten. Scheveningen beloonde zich daarmee voor het winnen van twee periodes in de Derde divisie.

 

Mehmet Aldogan vuurt op het doel van HHC Hardenberg. Joël Amakodo laat het gebeuren.

 

Nieuwe klasse, nieuwe kansen, redeneert Blok en met hem heel Scheveningen. Martin en Cock Jol, de succestrainers van 1996 en 1997, hebben hun clubliefde nooit laten verlopen en zijn door de jaren heen altijd nauwvolgende toeschouwers gebleven. Alleen is die belangstelling nu geformaliseerd in officiële functies. Cock Jol is per direct benoemd tot manager voetbaltechnische zaken. De nauwe banden die Martin Jol al had, zijn verder aangehaald in een adviseurschap. De gebroeders Jol laten zich betalen door de liefde die ze krijgen vanuit de club. Albert van der Dussen, voortijdig ontslagen als hoofdcoach van Barendrecht, keert komend seizoen terug als hoofd jeugdopleiding bij de club waar hij al eerder actief was als speler en trainer.

 

Met het duo Jol aan boord vliegen dan ook de ambities omhoog. Naar top-zes van de Tweede divisie, schreef het AD en andere media kauwden het meteen na. Blok zal Blok niet zijn om dat meteen te relativeren. Waar de gebroeders Jol op een steenworp van Houtrust woonachtig zijn, ligt de vraag voor de hand, komt er een eigen Blokhut op het terrein? Met sauna en whirlpool om te ontstressen? "De technische staf zal het allemaal moeten uitvoeren", stelde Blok nuchter vast na het 3-3 gelijke spel tegen HHC Hardenberg. De eerst zorg is wel om droge voeten te krijgen in de Tweede divisie. Door het verlies van Barendrecht (3-1 bij de Koninklijke HFC), klom Scheveningen uit de p/d zone, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, maar de druk ligt nu wel bij de concurrentie. Pikant is de afgesloten transfer van Donny Navajas Sanchez. Bij Barendrecht konden ze niet meer omgaan met de modemodelactiviteiten die de middenvelder met regelmaat in het buitenland bedrijft. Scheveningen zag het nut wel en sloeg zijn slag in het transferwindow. "Als straks in maart, april de nood aan de man komt met blessures en schorsingen, is hij een welkome aanvulling", dacht Blok hardop vooruit.

 

Brandon Robinson zet Glenn Kobussen onder druk.

 

Voor het eerst sinds tijden eigenlijk heeft Scheveningen momenteel geen lange absentenlijst. Alleen Esin Gula is nog herstellende van een blessure. Weelde voor Blok om met voor hem de beste elf van dat moment een wedstrijd te kunnen beginnen. Zo kan het dus ook gebeuren dat Tim Peters op de bank belandt. Zonder daarover te morren overigens, want de aanvaller weet ook dat hij als pinchhitter zijn waarde kan hebben. Bijna had Peters nog een 4-3 voorsprong in de slotfase kunnen bewerkstelligen en had hij eigenlijk ook wegens vasthouden een strafschop mee moeten krijgen van scheidsrechter Jörn te Kloeze, die soms pietluttig leiding gaf maar ook grove charges afdeed met een opgestoken vingertje of een kaart met een te lichte kleur. "Dat kan absoluut niet op dit niveau", oordeelde HHC-coach Gert Jan Karsten.

 

Karsten was ook niet zo te spreken over hoe zijn ploeg de wedstrijd begon. HHC Hardenberg had twee weken stilgelegen als gevolg van afgelastingen en liet zien dat rust inderdaad roest. Voor de bezoekers goed en wel doorkregen dat de wedstrijd begonnen was, keken ze tegen een 2-0 achterstand aan. De 1-0 (mooie aanval met eenmaal raken) stond na vier minuten op het scorebord en vier minuten later zag ook de 2-0 het levenslicht. Beide keren was Brandon Robinson het eindstation en de spits kreeg na ruim een half uur spelen ook nog een dotje voor zijn voeten om zijn hattrick te voltooien, maar gelukkig voor HHC Hardenberg en zijn trouw meegereisde supporters ging dat Scheveningen-feestje niet door.

 

De oranje fans zagen hun favorieten zo halverwege de eerste helft overeind krabbelen en kwamen er herkenbare spelpatronen boven water. Jurjen Mannes nam de regierol op zich en nog binnen het half uur had ook HHC Hardenberg zijn eerste dreigende moment op zijn naam geschreven. Vijf minuten voor rust was het oogsttijd. De inleiding was een vrije schop ("We stonden weer te snurken", foeterde Blok na afloop) waar Rob van der Leij alert op reageerde. Met hulp van Scheveningen-keeper Björn Bénard werd de aansluitende 2-1 feit. HHC Hardenberg kreeg nog voor de pauze zicht op 2-2, maar ook Scheveningen kon nog wijzen op een serieuze kopkans voor Samir el Moussaoui.

 

Ruben Koorndijk wil zich niet laten verrassen door Rob van der Leij (9).

 

"Onze wissels pakten goed uit", keek Karsten later terug op de tweede helft. Daar was geen letter van gelogen. Met Rens van Benthem en Ravelino Junte kwam er meer diepgang in het spel, waardoor HHC Hardenberg veel vaker dan voor rust op de helft van Scheveningen kon opereren. Daarmee verlichtte de ploeg ook de druk op de eigen defensie waar de vaste krachten Koos Werkman en Kevin Görtz ontbraken. Net zo snel Scheveningen op 2-0 voor kwam, bogen de Sallanders de stand om in hun voordeel. Junte vond Rick Hemmink voor 2-2 en twee minuten later kopte Scheveningen-back Ruben Koorndijk de bal weg in de voeten van Van der Leij. Dat moet je echt niet doen bij een topschutter, zo bleek. Scheveningen boog maar knakte niet. Bijna per kerende post trok Mehmet Aldogan ouderwets aan zijn stutten, slalomde tussen vier tegenstanders door en hield het overzicht om Mitchell de Vlugt te bedienen: 3-3.

 

Daarna ontspon zich nog een half uur lang een strijd waarin beide ploegen opnieuw op voorsprong hadden kunnen komen. De Hardenbergers kregen de meeste en mooiste kansen, maar ook Scheveningen liet in een aantal veelbelovende situaties na om toe te slaan. "We hebben mentale weerbaarheid getoond", concludeerde Karsten. "Maar dit was toch reclame voor het amateurvoetbal?" De vraag stellen was hem beantwoorden. "Er gebeurde genoeg, er viel een hoop te zien", gaf Blok zijn versie weer. "Wat we het eerste kwartier deden, konden we onmogelijk volhouden, maar ik vind wel dat we vorderingen maken in onze manier van spelen." Even daarvoor had Karsten al vastgesteld: "Scheveningen heeft geen slechte ploeg."

 

Genoeg om over na te praten dus na zo'n boeiende wedstrijd. De oranje clanleden bleven ook een uurtje langer hangen en lieten maar weer eens zien hoe warm meevoelend ze zijn met de club. De spelersgroep en begeleidende staf van HHC Hardenberg had zelfs een hotel geboekt om een avondje te kunnen gaan stappen in die mooie stad achter de duinen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures