Nieuws

Excelsior Maassluis met de neus omhoog

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

8 februari 2019

Excelsior Maassluis ruilde vorig jaar zomer van trainer. Jeroen Rijsdijk, de coach achter het landskampioenschap en de algehele landstitel van 2016, vervolgde zijn carrière bij Jong Sparta en Dogan Corneille nam het stokje over op sportpark Dijkpolder.

De 'tricolores' waren inmiddels wel de jaren daarvoor langzaam maar zeker aan een verjongingskuur begonnen. De vraag was dus, hoe dat zou uitpakken, nieuwe trainer, minder ervaring in de ploeg? Kijk naar de ranglijst, geen centje pijn, Excelsior Maassluis speelt in de Tweede Divisie met de neus omhoog, ook met die jonge talenten die weer geheel traditiegetrouw meestal uit de eigen jeugdopleiding zijn voortgesproten. Corneille kan naar zijn hartenlust kneden en smeden. En met gepaste trots kan Excelsior erop wijzen de laatste elf competitiewedstrijden ongeslagen te zijn gebleven.

De huidige nummer vier van de ranglijst is daarmee geen koploper. Eerder in het seizoen knoopte Jong Sparta twaalf wedstrijden aan elkaar zonder nederlaag. Daar is Rijsdijk weer, die bij zijn debuut als coach in de topklasse de hoofdprijs pakte met Maassluis. Op de laatste speeldag van het seizoen 2015-16 eiste Excelsior met een 0-1 overwinning op Spakenburg de titel op en dat was (maak even een lichte buiging) de 24-ste wedstrijd op rij zonder nederlaag.

 

Eerder dit seizoen, 8 september 2018: Wat Excelsior Maassluis ook probeerde, doelman Jaimy Schaap hield met fantastische reddingen het doel van IJsselmeervogels schoon. De Vogels wonnen uiteindelijk met 0-2.
Foto: Harry Noordhof


Corneille gaat met zijn ploeg op bezoek bij IJsselmeervogels waar hij in 2014 na drie wedstrijden aan de kant werd gezet, omdat de leiding er geen vertrouwen meer in had dat het een succesvolle verbintenis zou worden. De belangen in het duel aan de Westmaat zijn het hoogst voor de thuisclub, want die is verwikkeld in een nek-aan-nek race met koploper AFC, die zondag de Koninklijke HFC ontvangt. De Haarlemmers wonnen hun laatste vijf wedstrijden en zijn al tien duels op rij ongeslagen. Ter vergelijking, AFC en IJsselmeervogels zijn dit seizoen nog niet verder gekomen dan zeven wedstrijden op rij zonder nederlaag.

Na de 0-1 nederlaag tegen SteDoCo deed Noordwijk voornamelijk luchtig. Het was op speeldag 20 de eerste nederlaag van het seizoen. En Noordwijk had niet eens slecht gespeeld, alleen de kansen laten liggen om in ieder geval de nul van het scorebord te halen en wellicht meer. Maar DVS '33 Ermelo en Hoek wonnen en verkleinden zo hun achterstand tot zes punten en DVS '33 ontvangt de koploper van de Derde divisie. Gaat de ploeg van Bert van Hunenstijn de competitie nieuwe spanning bezorgen? DVS '33 kan glanscijfers overleggen van zijn thuiswedstrijden, negen duels gewonnen, eentje gelijk (0-0 ten ONS Sneek) en ontzagwekkende doelcijfers, 44 voor, 7 tegen. Thuis een vent, op straat een vent? Dat gaat nou weer net niet op voor DVS '33. In uitwedstrijden kreeg de ploeg er toch een paar keer fiks van langs. Noordwijk (5-0) en Jong FC Groningen (4-0), hoe bibberig buitenshuis kun je zijn? Maar aan de eigen Sportlaan in Ermelo kan het voor tegenstanders duchtig spoken.

Als gevolg van de afgelastingen is de stand in de hoofdklasse B wel enigszins scheef getrokken, maar zonder overdrijving geldt de ontmoeting tussen Urk en Excelsior '31 wel als een wedstrijd tussen toppers. Urk bleef aan de leiding mede dankzij de 2-0 nederlaag die Staphorst leed bij Berkum. Al met al staat Sparta Nijkerk er op dit moment het beste voor met het kleinste aantal verliespunten. De verschillen in de topvijf zijn wel marginaal. Eerder dit seizoen ging Urk als koploper naar Rijssen en weerstond daar Excelsior '31 (0-0), dat wel een overwicht had maar dat niet te gelde wist te maken. De krachtsverschillen binnen de lijnen zijn ook vaak miniem, zoveel is wel duidelijk. En iedere misstap, hoe klein ook, kan grote gevolgen hebben. De kapers zitten immers dicht onder de kust.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

IJsselmeervogels - Excelsior Maassluis
VS '33 Ermelo - Noordwijk
Urk - Excelsior '31