Nieuws

Excelsior M. baalt van 2-2 bij IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

10 februari 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Voetbal is en blijft soms een raar spelletje. Helemaal als het om het eindresultaat gaat. Dat bleek weer eens bij het duel tussen IJsselmeervogels (nummer twee) en Excelsior Maassluis (nummer vier). Na afloop van de niet onaardige wedstrijd beschouwde vooral Excelsior de 2-2 als een 'nederlaag' en kon de puntendeling maar moeilijk verkroppen.

 

Aanvoerder Daan Smith gaf ruiterlijk toe dat de uitslag hem geen enkele bevrediging gaf. "We speelden voor de rust een prima wedstrijd waarin we de nodige kansen kregen. Met veel diepgang in ons spel waarop onze tegenstander geen voldoende antwoord had. We speelden heel gedisciplineerd met veel snelheid en loopvermogen op de flanken. We hadden het karwei toen moeten afmaken want de kansen waren er. We maken twee goede goals wat eigenlijk te weinig was voor het vertoonde spel van onze kant. Aanvallend waren we gewoon beter maar hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er waren om al voor de rust het duel in ons voordeel te beslissen", meende de aan het gezicht en knie gewonde verdediger van de 'tricolores'.

 

Jeffrey Buitenhuis komt net te laat om de voorzet van Sefa Kurt te onderscheppen.

 

De analyse van Smith was voor een groot gedeelte glashelder. IJsselmeervogels zonder Danny van de Meiracker die disciplinair buiten de basis was gelaten vanwege een meningsverschil tijdens een trainingssessie, startte veel te mat en had geen enkele grip op het vlotte aanvalsspel van de bezoekers die al heel snel in de gaten kregen, dat er teveel zand tussen de raderen van de aanvalsmachine zat bij de thuisclub. Het liep allemaal veel te stroef. Vooral de slechte eindpass was een terugkerend probleem als er eens een goede aanval werd opgezet. De bal kwam steeds bij de verkeerde kleur terecht.

 

De verdedigers van IJsselmeervogels liepen bovendien elkaar in de weg waardoor er kansen kwamen voor Excelsior. De eerste grote mogelijkheid om de score te openen was er al na vier minuten spelen waarbij Marouane Afakar de bal naast de verkeerde kant van de paal knalde. Met snel daarop opnieuw twee kansen op rij was de ploeg van trainer Ted Verdonkschot gewaarschuwd. Pas veel later, in de 20-ste minuut kreeg Maurice de Ruijter de eerste kans om zijn team op voorsprong te zetten. Zijn kanonskogel werd voortreffelijk tot corner verwerkt door keeper Jean Paul van leeuwen die volledig gestrekt naar de bovenhoek moest.

 

Twee minuten later kregen de 'rooien' de oorvijg waarom ze vroegen. Een voortreffelijke actie van Sekou Sylla die drie man omzeilde in de defensie, gaf met een voortreffelijk inzetje keeper Jaimy Schaap het nakijken: 0-1. Een fraaie treffer die de ploeg van Dogan Corneille vleugeltjes leek te geven. Leek, want de Vogels schakelden een tandje bij en amper zes minuten later lag de bal aan de andere kant van het veld in het mandje. Een goed genomen vrije trap op links werd door verschillende verdedigers en aanvallers gemist van IJsselmeervogels, behalve door Jeffrey Buitenhuis die de bal achter keeper van Leeuwen frommelde: 1-1.

 

Eef van Riel draait weg van Marouane Afakar.

 

De treffer moest even voor wat rust zorgen aan de Spakenburgse kant. Maar die vlieger ging niet op, want binnen een minuut lag de bal voor de tweede keer achter keeper Schaap toen het defensief weer niet klopte bij de 'rooien'. Een schitterende pass van achteren uit van Milan van Ewijk bereikte Giovanni Fonseca die de bal langs Schaap schoof: 1-2. "Daarna hadden we de kans om de score verder uit te bouwen'', wist Smith. "IJsselmeervogels zat er een beetje doorheen door hun manier van spelen."

 

Het grote manco bij de Vogels was het vele lopen met de bal waardoor combinaties vaak in schoonheid stierven. De beslissende eindpass ontbrak en voorzetten van de flanken misten zuiverheid. Excelsior loerde op de omschakeling en de grote vraag was bij het rustsignaal van scheidsrechter Veekamp of IJsselmeervogels beter uit de kleedkamer zou komen, dan de ploeg erin ging.

 

De tweede helft gaf inderdaad een gekanteld beeld. IJsselmeervogels speelde veel nauwkeuriger aan de bal en de passing was beter op elkaar. De wedstrijd groeide op die manier naar een climax. Het begon met een kanonskogel van Mike van de Laar die van zeker dertig meter de paal raakte. En er volgden meer momenten met spanning en emotie. In de 58-ste minuut ging de bal op de stip wegens hands van een Excelsior-verdediger. De Ruijter probeerde met wat rock & roll bewegingen keeper Van Leeuwen te verrassen, maar de bal belandde op het dak van de sporthal. Weg kans op de gelijkmaker.

 

Milan van Ewijk ondervindt weinig hinder van Gillian Justiana.

 

Halverwege de tweede helft ging het wisselkantoor. Van de Meiracker mocht opdraven, liet zich duidelijk gelden maar kreeg een souvenirtje in de vorm van noppen op zijn scheenbeen, waar de spits zich behoorlijk boos over maakte. Maar ruim tien minuten voor tijd kreeg IJsselmeervogels zijn zo vurig gewenste gelijkmaker. Een lange bal vanaf de linkerkant, ingeleid door Van de Laar, zorgde voor verwarring bij Excelsior waar Robbert Olijfveld van kon profiteren. Met een schitterend lobje liet hij keeper Van Leeuwen kansloos: 2-2. De Westmaat ontplofte bijna. IJsselmeervogels had zijn loon naar werken.

 

Het laatste kwartier inclusief had trekjes van een thriller. Alles wat een wedstrijd aantrekkelijk kan maken, leek plotsklaps aanwezig. Een tas vol aan overtredingen brachten het duel tot het kookpunt. "Daarom vond ik het een hele aardige wedstrijd", liet Verdonkschot weten. "Wat er gebeurde hoort allemaal bij voetbal. Het duel bleef sportief ruimschoots binnen de perken. Achteraf ben ik tevreden en nu maar zien hoe AFC het er zondag tegen HFC vanaf brengt."

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Orange Pictures