Nieuws

Winnend Scheveningen nog lang niet safe

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

17 februari 2019

DEN HAAG-SCHEVENINGEN - Een snelle blik op de ranglijst van de Tweede divisie is voldoende om te begrijpen dat het duel tussen Scheveningen en Barendrecht er niet één was om direct een hoofdprijs bij te verwachten. Daarvoor is de kans zelfs groter in het Haagse Holland Casino, dan op sportpark Houtrust in Scheveningen. Beide ploegen sprokkelen hun punten in de onderste regionen en ieder puntje zal ook als een extra prijs in de armen worden gesloten. Die prijs ging dit keer volkomen verdiend, na een ruime 4-0 zege, naar de thuisploeg.

 

Eén vraag mag toch na dit duel gesteld worden: "Waarom is Barendrecht in deze situatie terecht gekomen?" Onder trainer Adrie Poldervaart (nu hoofdcoach bij Excelsior Rotterdam) was Barendrecht in de Tweede divisie steevast terug te vinden bovenin de middenmoot. Is Poldervaarts afscheid samen met het vertrek van de sterke middenvelder Joey Jongman (nu belangrijke schakel bij Katwijk) dan alleen verantwoordelijk voor het huidige geploeter? Dat kan toch niet waar zijn. Een paar supporters wilde daar wel op ingaan. "Niet alleen Jongman is vertrokken, maar ook Tim Eekman (naar Kozakken Boys). Daarnaast stopte onze doelman en raakten een aantal spelers, waaronder aanvaller Daniël Esajas en Delano a Cohen, geblesseerd. De sfeer is ook duidelijk niet meer zoals hij was. En dan weten we ook wel dat de financiële middelen niet zo groot zijn. Dus maar hopen dat het nog lukt om in de Tweede divisie te blijven."

 

Ruben Koorndijk ontwijkt een tackle van Yarick Dorst.

 

Op een zonnig sportpark Houtrust begon Scheveningen met iets meer zelfvertrouwen aan de wedstrijd. De ploeg van trainer John Blok had na de winterstop zeven punten behaald uit vijf wedstrijden, terwijl de bezoekers het moesten doen met slechts drie punten uit vier wedstrijden. Gezien de stand werd een wedstrijd verwacht waarin het niet willen verliezen centraal zou staan. Niets daarvan voor de thuisploeg. Blok gaf vooraf ook aan dat zijn ploeg vol voor de winst zou spelen "We willen altijd voor de drie punten spelen en waarom zouden we dat nu niet doen in deze thuiswedstrijd?"

 

De coach, die er een zestiende seizoen aan vastplakt op Houtrust, werd al binnen een minuut getrakteerd door zijn gretige spelers. Het scorebord gaf veertig seconden aan toen de stand al op 1-0 werd gebracht. Eigenlijk moeiteloos kon de eerste aanval van de thuisploeg over de rechterkant een prima voorzet opleveren. Voor het doel was er voldoende verwarring om Brandon Robinson in staat te stellen om doelman Nick van der Ploeg geen kans te geven: 1-0. Die opsteker gaf de thuisploeg nog meer vertrouwen en toen het wel erg matig opererend Barendrecht heel veel ruimte bleef weggeven op het middenveld was dat 'kaasie' voor de uitblinkende middenvelders Levi Schwiebbe en Barry Rog.

 

Alleen Barendrecht aanvoerder Danny Monster liet zien dat hij wist wat er voor zijn team op het spel stond, maar hij bleek een roepende in de woestijn. Hij moet met weerzin gekeken hebben naar de manier waarop er een aantal malen verdedigd werd. In de 20-ste minuut liet linkerverdediger Yorik van Deelen zich weer een keer aftroeven door Memet Aldogan. De voorzet die Aldogan gaf was op maat en Tim Peters attent genoeg om de stand op 2-0 te brengen. Na een half uur de mooiste aanval van de wedstrijd. De bal ging in hoog tempo over veel schijven en bracht Schwiebbe vrij voor het doel, maar doelman Van der Ploeg wist net redding brengen. Met Schwiebbe is ook direct één van de betere spelers op het veld genoemd. "Ik mag ook wel als oud-prof opvallen", vond Schwiebbe zelf. "In deze wedstrijd liep het ook lekker en daar ben je als speler toch altijd naar op zoek. We hebben een leuke en goede ploeg en daarmee kunnen we toch aardig meedoen."

 

Levi Schwiebbe probeert het met een geplaatst schot.

 

Na het eerste half uur liet Scheveningen toch iets de touwtjes vieren en gunde Barendrecht steeds vaker de bal. Dat had zeker tot de rust geen negatief effect, want de bezoekers hadden in de aanval gewoon te weinig stootkracht. In de rust had trainer Jack van den Berg duidelijk zijn ploeg toegesproken. Was er in de eerste helft geen idee te ontdekken in het spel, na de pauze was er meer initiatief en moest Scheveningen doelman Björn Benard een keer redding brengen op een inzet van Irvingly van Eijma. De thuisploeg had zich gewoon te ver terug laten zakken en gaf daarmee het initiatief weg. Pas toen Blok zijn ploeg weer meer naar voren stuurde, kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van Scheveningen. Met de snelle Aldogan en Robinson, gesteund door de slimme Peters, had ieder goed uitgevoerde aanval de potentie voor een doelpunt. Zeker als er zo zwak wordt verdedigd als de laatste lijn van Barendrecht deed.

 

Van een ploeg in de onderste regionen wordt verwacht dat de verdedigers haast met het mes tussen de tanden spelen. Die van Scheveningen benaderde die status enigszins, maar die van Barendrecht hadden de boodschap niet begrepen of kwamen gewoon klasse te kort. In de 69-ste minuut kon Robinson zijn tweede treffer laten aantekenen. Kilometervreter Rog kon vrij over de linkerkant opkomen en voor het doel kreeg Robinson de ruimte om doelman Van der Ploeg te passeren: 3-0. Nog was de koek niet op, want in de 86-ste minuut zorgden de beide uitblinkers, Schwiebbe en Rog, ervoor dat de eindstand op 4-0 kwam. Schwiebbe leverde de voorzet en Rog was de afmaker: 4-0.

 

Yorick van Deelen grijpt in bij een actie van Mehmet Aldogan.

 

Wie had er nu zo'n ruime zege verwacht in deze als kelderkraker omschreven wedstrijd? Scheveningen heeft goede zaken gedaan om boven de p/d plaatsen te komen. Barendrecht moet vrezen en zal misschien wel hopen op extra steun van Jong Volendam (als kampioen van de Derde divisie zondag). Blok was tevreden met de drie punten, maar bleef stevig met zijn voeten op de grond staan. "We gaan nu lekker genieten van deze wedstrijd, maar we moeten nu ook weer niet denken dat we er al zijn. De weg is nog lang en als we bijvoorbeeld volgende week verliezen van VVSB kunnen we weer opnieuw beginnen. Maar gelukkig gaan we ons steeds beter thuis voelen in de Tweede divisie. Daar hadden we even tijd voor nodig, maar na de winterstop spelen we steeds beter."

 

Voor Van den Berg is het wel even wennen bij dit Barendrecht. "De club zit zo'n beetje in mijn bloed en toen ze belden heb ik ook direct ja gezegd. Alleen is het heel moeilijk om zo halverwege aan zo'n job te beginnen. Je moet het doen met de spelers die er op dat moment staan. En als ik dan zie hoe er verdedigd wordt dan baart me dat zorgen. Het wordt hard werken om weer vertrouwen in het team te krijgen."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures