Nieuws

Volendam relativeert eerdere jubelverhalen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

17 februari 2019

VOLENDAM - Het was gezellig druk op het gemeentelijk sportpark in Volendam. Supporters van Ter Leede waren met twee bussen meegereisd om hun favorieten te ondersteunen, wat het totale toeschouwersaantal tot zo'n 500 (geschat) opschroefde en dat is naar Volendam normen meer dan gemiddeld bezocht. Er stond ook heel wat op het spel.

 

Volendam was de koploper, maar die had al vijf wedstrijden op rij niet meer gewonnen. Twee nederlagen en drie gelijke spelen hadden nauwelijks nog zoden aan de dijk gezet voor het team dat voor de winterstop de overwinningen aaneenreeg. Op 1 december nog gaf Volendam voetballes aan FC 's Gravenzande (4-0) en bedroeg na die speeldag de voorsprong op naaste concurrent Ter Leede toen maar liefst tien punten. Daar was bij de aftrap tussen de nummers één en twee van de hoofdklasse A nog maar precies één puntje van over. Waar Volendam ineens steken laten vallen tot gewoonte had gebombardeerd, zetten de Sassenheimers een aanzienlijk betere reeks (vier overwinningen en een 1-2 nederlaag tegen Swift) neer. Daardoor smolt de voorsprong tussen lijstaanvoerder en de rest van het veld als sneeuw voor een helder brandende zon.

 

Ian van Otterlo werpt zich voor Stefan Plat.

 

"Je kent toch het verhaal van Brederode? We gaan het zien vanmiddag", blikte Ter Leede-coach Henk Wisman vooruit uit naar de wedstrijd om het 'echie'. "De competitie is nog niet gespeeld", keek Wisman later die middag terug op de 2-1 nederlaag voor zijn ploeg. "De 2-1 viel een beetje gelukkig voor Volendam, maar daarna hebben we in de tweede helft te weinig gecreëerd. Wel van alles geprobeerd, maar Volendam maakte de ruimtes erg klein." Het tellen van uitgespeelde kansen voor Ter Leede na de pauze was gauw klaar. Dat aantal bedroeg namelijk nul. Ter Leede liep wel te hoop, maar zich toch geregeld ook vast in de drukte voor het doel van de thuisploeg, die zich alsmaar verder verschanste om de smalle marge over de streep te trekken. "We zullen zien wie de langste adem heeft", reageerde Wisman na afloop.

 

Bij winst in het hol van de leeuw was de tweede periodetitel een prooi geworden voor Ter Leede. Grote kans dat die deelprijs nu bij Zwaluwen terecht komt. Winnen de Vlaardingers hun inhaalwedstrijd tegen Nootdorp met twee doelpunten verschil, dan eisen zij een ticket op voor de nacompetitie voor promotie. Volendam is al wel verzekerd van een barrage, maar gezien de voorgeschiedenis dit seizoen gaat Sander Middelbeek met zijn team in eerste instantie voor de hoofdprijs. De coach van Volendam nam wel even de tijd om de eerdere jubelverhalen te relativeren. "We speelden soms helemaal niet zo goed, maar er waren wedstrijden bij waar alles wat we aanraakten uitmondde in een doelpunt", keek Middelbeek nog eens achterom. "Maar Ter Leede kwam hier om iets te winnen. Mooi moment dus om weer eens zes te gooien."

 

Dat het hoogste aantal ogen op de dobbelsteen boven zou komen, was in de eerste helft niet meteen een vanzelfsprekendheid. Ter Leede liet meteen zien dat het ernst was. De overtreding van Ben van der Lans op Niels Springer in minuut drie was ook een schoolvoorbeeld van intimidatie. Scheidsrechter Gert Keijl volstond met een streng vermanend woord voor de centrale verdediger van Ter Leede, maar gaf na afloop toe dat een gele kaart toch wel op zijn plaats zou zijn geweest. "Maar de overweging was niet meteen een kaart te trekken, want dan kom je misschien wel uit op vijftien", verklaarde de arbiter uit Heerde waarom hij de dik verdiende prent voor Van der Lans toch op zak had gehouden. Maar het mooie gemiddelde tot nu toe dit seizoen van 0,9 gele kaarten per wedstrijd was na negentig minuten toch naar de haaien. Keijl zou in totaal acht keer een gele kaart tevoorschijn halen, drie voor Volendam en vijf voor Ter Leede.

 

Duel tussen de twee uitblinkers op het veld: Nick Tol (links) en Ian van Otterlo.

 

Knap irritant was het af en toe wat spelers straffeloos dachten te kunnen uithalen. Erg opzichtig tijdrekken bijvoorbeeld, blijven plukken aan een tegenstander bij het nemen van van een vrije schop, schwalbe in de zestien, opzettelijk handspel om een aanval te kunnen vervolgen en af toe ook inbeuken op een tegenstander. Na ruim een kwartier viel er aan de kant van Ter Leede een slachtoffer van het 'geweld'. Linksback Jonathan Roberston, toch al blessuregevoelig, ging met een geknakte enkel strompelend van het veld en kon Wisman zijn eerste wissel toepassen. Ter Leede leidde op dat moment al met 0-1 door een rake vrije trap van Ian van Otterlo, die zich zou opwerpen als de regisseur-regelaar op het middenterrein. De meeste aanvalspogingen van Ter Leede begonnen bij Van Otterlo, die ook met de regelmaat van de klok afvallende ballen weer oppikte voor zijn ploeg. Van Otterlo heeft inmiddels voor een jaar bijgetekend, wat de TC in Sassenheim tot tevredenheid zal stemmen.

 

Robert Steemers kreeg halverwege de eerste helft de kans om er 0-2 van te maken. De rappe aanvaller verscheen oog in oog met doelman Sander Binken, maar week iets te veel naar buiten waardoor Stef Schokker de tijd kreeg om met zijn voeten redding te brengen op de doellijn. Mede daardoor kon Schokker terugzien op een goed debuut in de hoofdmacht. Nu routinier Maarten Woudenberg voor langere tijd zal zijn uitgeschakeld met een ingescheurde kruisband, krijgt jong talent (uiteraard opgegroeid in het Volendamse nest) de kans om zich waar te maken in het eerste elftal. "We hebben goeie jongens achter de hand", prees Middelbeek de 19-jarige Schokker.

 

Dat Volendam op gelijke hoogte kwam, plofte zeker niet zomaar uit de lucht. Daar gingen twee afgekeurde doelpunten aan vooraf en ook Ter Leede doelman Michael Bekkers moest een paar keer aan de bak om Volendams succes in te dammen. Bij de 1-1, na ruim een half uur spelen, was de goalie echter kansloos, maar de grote fout daarbij lag in het ontbreken van de dekking op Joey Tol die in alle vrijheid de pass van Springer kon aannemen en vervolgens vanaf de linkerflank zijn actie mocht maken. Voor de neus van de doelman haalde Joey Tol de bal van zijn linkervoet naar zijn rechter en toen was Bekkers een geslagen keeper.

 

Jeffrey Bok komt Joey Tol tegen.

 

Grote aanjager bij Volendam voor rust was Nick Tol die de onderlinge duels niet schuwde en ouderwets zijn slimme steekpassjes etaleerde. Volendam bereikte zijn hoogtepunt de eerste minuten na de pauze. Ter Leede hapte naar adem bij de in hoog tempo uitgevoerde aanvallen. Harry Zwarthoed dacht in die fase de 2-1 op zijn schoen te hebben gekregen maar kon Ter Leede de situatie redden ten koste van een corner. Maar bij die hoektrap werkte doelman Bekker de bal ongelukkig weg, waarop Eric Veerman, zonder een tegenstander in de buurt, de 2-1 kon binnenschuiven.

 

Volendam had zijn zin, want Ter Leede zou nu moeten komen om iets te forceren. Ter Leede kwam ook, maar overwon niet. De wedstrijd verloor na rust een groot deel van zijn open karakter van de eerste helft. Volendam loerde op de omschakeling en greep ook vaak naar de oplossing van de lange haal naar voren, wat niet bepaald des Volendams is. De enige serieuze kans op 3-1 was voor Zwarthoed, die zijn kopbal onder de lat weggetikt zag door Bekkers. De doelman kon daarmee zijn foutje bij de 2-1 niet teniet doen, maar hield Ter Leede in ieder geval in de race voor een beter resultaat. Dat kwam er niet, ondanks alle verwoede pogingen daartoe. "We hebben ons dippie gehad denk ik", stapte winnend coach Middelbeek de zaterdagavond binnen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures