Nieuws

Barendrecht geeft teken van leven

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 februari 2019

BARENDRECHT - Een gelijkspel tegen Kozakken Boys was de laatste jaren een resultaat waarmee je op zijn minst niet ontevreden mocht zijn, ongeacht de ambities die je zelf had. Maar dat het ene seizoen het andere niet is, wordt in de huidige jaargang maar al te goed beseft in zowel Werkendam als Barendrecht.

 

Kozakken Boys maakt een ronduit flets jaar door, waarin het in de eerste seizoenshelft zelfs serieus naar onderen moest kijken. Inmiddels is daarin onder de tussentijds als vervanger van de weggestuurde Jasper de Muijnck aangestelde trainer Michel Langerak wel enige positieve verandering opgetreden, getuige de na de 1-1 bij Barendrecht tot zes uitgegroeide reeks ongeslagen wedstrijden. Sprankeling en overtuiging zijn echter bij de Kozakken vooralsnog nauwelijks waar te nemen.

 

Dus wat moest Barendrecht nu eigenlijk vinden van de 1-1 puntendeling? Alleen winst had de Barendrechters cijfermatig nog enigszins in het spoor van Scheveningen kunnen houden, wetende dat de ploeg van John Blok de enige concurrent is over wiens rug de strijd om promotie/degradatie nog ontlopen kan worden. Kort na het verlaten van het strijdtoneel wilde middenvelder en steunpilaar Delano a Cohen niets weten van een punt waar Barendrecht niets mee opschiet: "Daar ben ik het niet mee eens. We schieten hier volgens mij wel degelijk wat mee op, want ik kijk naar hoe wij vandaag verdedigend overeind bleven. We gaven vrijwel niets weg en de beleving was dik in orde. Dat geeft moed voor de komende wedstrijden. We leven nog."

 

Jeffrey Rijsdijk kan met Delano a Cohen in zijn buurt de bal toch aannemen.

 

Even later had zijn coach Jack van den Berg aanzienlijk meer woorden nodig om feitelijk hetzelfde gevoel weer te geven, of dat in ieder geval als boodschap voor de komende periode uit te stralen. "Kozakken Boys is een goed voetballende ploeg. Zij waren het die vandaag het spel maakten. Dan moet ik tevreden zijn als we daar niet van verliezen. Maar natuurlijk had ik liever gewonnen, en dat had ook zomaar gekund als die paar kansen op 2-0 door Bas Mourits en Akram Salhi benut waren. Een winst die wij zo hard nodig hadden. Maar goed, we hebben dus niet verloren. Zie het maar als een teken van leven. Dat er leven na de dood is. Want zoals je ons vorige week bij Scheveningen kon zien, ja toen leek het over. Ook voor mij hoor. Maar met de uitkomst van vandaag en de wijze waarop die tot stand kwam kunnen we weer door."

 

De strijdwijze van Barendrecht zag er inderdaad niet geheel hopeloos uit. Hoewel Kozakken Boys de gehele wedstrijd het betere spel liet zien, met duidelijk de betere voetballers in de gelederen, hield de thuisploeg het eigen doelgebied rond doelman Nick van der Ploeg vrijwel onbedreigd schoon. Nu had Van den Berg in zijn verdediging ook wel een paar klasbakken staan in de personen van Max van Dijk en Jeffrey Aarts. De problemen kwamen pas aan het licht als er opgebouwd moest worden en werden nog sterker bij de afronding. Want van opbouw kwam er maar weinig terecht. Want waar moesten Delano a Cohen en Danny Monster hun passes kwijt? Het was pijnlijk om te zien dat aanvallers als Bas Mourits en Irvingly van Eijma en ook Akram Salhi niet of nauwelijks aanspeelbaar waren, en zij de keren dat het wel lukte hen te bereiken de bal niet konden vasthouden.

 

Delano a Cohen houdt Tim Eekman onder de duim.

 

De wedstrijd kabbelde rustig voort totdat doelman Richard Arends kort voor de theepauze een mislukte hoge voorzet van Yorik van Deelen pardoes uit zijn handen liet vallen. Uitgerekend Irvingly van Eijma was er tegen zijn oude club als de kippen bij om het buitenkansjes te verzilveren. "Zo kwamen we behoorlijk gelukkig op voorsprong," moest Van den Berg toegeven. Gelukkig of niet, feit was dat Barendrecht met de 1-0 op zak direct een stuk gedrevener ging spelen, alsof er een last van de roodwitte schouders was gevallen. Het duurde tot de elfde minuut van de tweede helft, die overigens een stuk opener was dan het eerste bedrijf, voordat Kozakken Boys de status quo weer herstelde. Koud ingebracht door Langerak zette Don Bolsius in zijn eerste balcontact de bal vanaf links scherp voor, waarna de direct na rust eveneens ingevallen Charlton Vicento met het hoofd de stand weer in evenwicht bracht.

 

Ondanks wederzijdse scoringsmogelijkheden bleef het evenwicht tot het eind gehandhaafd. Kozakken Boys ging nog wel voor de winst, maar kwam daar nooit heel dichtbij. "Daar speelden we het gewoon niet slim genoeg voor," constateerde Langerak na afloop berustend. "Die grote verdedigers zagen onze lange ballen al van mijlenver aankomen en het ontbrak ons aan creativiteit om het verschil te maken." Barendrecht straalde naarmate het eindsignaal naderde steeds duidelijker uit dat het vasthouden van dat ene punt ook wel mooi was. De invalbeurt voor de snelle spits Rowendley Martijn bracht in dat beeld geen verandering meer.

 

"Het is al vaker gezegd, het moet een keer meezitten," mijmerde Van den Berg na afloop. "Zoveel verliezen als wij hebben gedaan doet iets met de ploeg. Zeker omdat deze jongens het niet gewend zijn om tegen degradatie te voetballen. Als je niet veel wint dan heb je ook niet veel plezier, so simpel is het toch? Bij achterstand gaan de koppies weer hangen, dat zie ik sterk in deze groep. Toch kan ik niet zeggen dat de sfeer hier slecht is. Wat ik in de groep vaak mis is het 'erop willen klappen'. Vandaag zag ik daar wel iets van terug, bijvoorbeeld bij Delano a Cohen."

 

Quentin Jakoba hangt aan de arm van Irvingly van Eijma.

 

Van den Berg zag onder ogen dat hij het moet doen met de kwaliteiten die zijn groep hem biedt, waarbij onvermijdelijk hoort dat er aanvallend structureel geen potten gebroken worden. "Het is nu eenmaal zo, en dan moet ik gewoon blij zijn met dat we vandaag lieten zien dat we er nog zijn. Het heeft geen zin om je af te vragen of dat genoeg is. Mijn gevoel zegt me dat we Scheveningen niet meer inhalen, maar daar kan ik niets mee. Ik kijk naar de volgende wedstrijd en probeer daar het maximale uit te halen. Positief blijven, dat móet."

 

Voor Van den Berg zelf is coaching van een degradatiekandidaat een tamelijk nieuwe ervaring. "Tja, dit vraagt om een andere manier van leidinggeven, veel meer één op één een hand op de schouder van een jongen leggen. Wat mijn eigen plezier betreft was ik trouwens liever in juli ingestapt bij de club. Maar Barendrecht had mij nu nodig. En over mijn eigen carriére hoef ik me toch niet meer druk te maken?"

 

Dik punt voor de gelouterde coach. De vraag is wel of dat ene van Kozakken Boys afgesnoepte wedstrijdpunt een bijdrage zal leveren om direct lijfsbehoud in de Tweede divisie af te dwingen.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures