Nieuws

Staphorst vechtmachine die ook kan voetballen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

24 februari 2019

STAPHORST - Waar een inhaalprogramma allemaal niet toe kan leiden. Door met 3-1 te winnen van Sparta Nijkerk pakte Staphorst de koppositie in de hoofdklasse B, met dank ook aan Excelsior '31 dat met 1-1 gelijk speelde bij AZSV. De Staphorsters manoeuvreerden zich bovendien op een kansrijke plek voor het winnen van de tweede periode, al is dat allesbehalve een zekerheid met een duel met ACV voor de boeg. AZSV, de andere kanshebber voor de deelprijs, moet het opnemen tegen DETO Twenterand.

 

Johan Zandstra, oud-trainer van ACV en heden ten dage als liefhebbende hobbyist altijd op pad als wedstrijdanalyticus voor de Assenaren, zal zo zijn aantekeningen hebben gemaakt waar sterke en zwakke punten zitten in de ploeg van Dennis van Toor. ACV zal het op het Noorderslag ongetwijfeld anders aanpakken dan Sparta Nijkerk, dat in de eerste helft met de regelmaat van de klok veel ruimte liet achter de eigen defensie. Martin van 't Ende begon met een vrije schop die eindigde op de lat, maar in het vervolg koos de middenvelder bij spelhervattingen steevast voor een linke bal over de Nijkerkse verdediging heen met vaak een dreigende situatie tot gevolg. Maar ook het veldspel van Staphorst met zijn vele lopers in de ploeg gaf Sparta Nijkerk handenvol werk, maar over de stiptheid in de defensie viel wel wat op te merken. Centrale verdediger Mohammed al Haydar bijvoorbeeld leek meer op een twijfelaar dan een robuuste reparateur.

 

Mark Veldmate (6) en Martin van 't Ende kijken min of meer toe bij en doelpoging van Adriaan Kruisheer.

 

Sparta Nijkerk was de wedstrijd na die eerste bijna rake vrije trap van Van 't Ende hoopvol begonnen. Bryan Burgerhout etaleerde op de linkerflank meteen zijn snelheid waarbij Janic Makizodila, hersteld van een lang slepende blessure, toch een aardige mogelijkheid aan zijn neus voorbij liet gaan door niet alert genoeg te anticiperen op de voorzet. Maar Staphorst pakte snel het initiatief over op basis van strijd maar ook met vlagen goed voetbal. Het is juist die combinatie die Staphorst tot een lastige tegenstander maakt, al liep de ploeg van Dennis van Toor in de week voor het treffen met Sparta Nijkerk toch ook behoorlijk averij op. De 1-1 bij DETO Twenterand was een dure tegenvaller, maar dat gold zeker voor de uitschakeling voor de districtsbeker door tweedeklasser Pelikaan S., dat mede dankzij persoonlijke fouten van Staphorst met een 4-0 overwinning doorstapte naar de volgende ronde. Weg kans op een halve finaleplaats en daarmee extra inkomsten door deelname aan de 'grote' KNVB-beker.

 

Tegen Sparta Nijkerk bleven grote fouten uit en de bereidheid om voor elkaar te werken voor een goed resultaat was permanent waarneembaar bij Staphorst. Zo halverwege de eerste helft sloeg de thuisploeg zijn slag. Verdediger Jordi Lemmens verstuurde van rond de middellijn een pass in de lengte-as van het veld, Ferdi ter Avest startte op tijd uit de dekking en was een fractie van een seconde eerder bij de bal dan doelman Hoogewoning om er voor zijn ploeg vrolijk stemmende dingen mee te doen. Na de 1-0 was Sparta Nijkerk het goede gevoel van het begin van de wedstrijd finaal kwijt. "Als het even tegenzit, durven we niet meer voetballen, zo lijkt het", vatte Sparta-coach Eric Speelziek die fase kort samen. In plaats van zelf te dicteren liepen de Spartanen achter de tegenstander aan en was praten en reclameren bij scheidsrechter Mike de Bruijn belangrijker dan het eigen spel.

 

Logisch dat Al Hayddar op een gele kaart botste en het aantal prenten aan Nijkerkse zijde zou oplopen naar vier, waar Staphorst schoon de negentig minuten volmaakte. Dat was des te meer opvallend omdat Staphorst toch de fysieke duels niet uit de weg ging, zelfs aanstichtte, maar daarbij kennelijk binnen de norm bleef naar het oordeel van de arbiter. Lichaamscontact is nu eenmaal gewoon toegestaan en met constant aanmerkingen hebben op de spelleiding is het risico aanwezig dat de scheidsrechter op een keer daar genoeg van heeft. De Bruijn nam overigens vaak keurig de tijd om zijn beslissingen uit te leggen en de Nootdorper viel niet te betrappen op koeien van fouten.

 

Hoezo druk voor het doel van Staphorst?

 

Nog voor rust ontsnapte Sparta Nijkerk aan een verdubbeling van de achterstand. Centrale verdediger Ewald Koster dook een keer dreigend op, maar Ter Avest was heel dicht bij zijn tweede doelpunt van de middag, maar vloog het zuiver gerichte schot via een Nijkerks been over de achterlijn. En op slag van rust, de zoveelste geplaatste vrije schop in de doelmond waar Lemmens zijn kopbal gestopt zag door doelman Hoogewoning.

 

Durf te voetballen, was het motto van Speelziek in zijn pauzepraatje en aldus geschiedde. Na de hervatting was het meteen code oranje voor Staphorst met ook nog rode accenten daardoor heen. Doelpogingen van Makizodila en Frank Heus (zelfs tweemaal) hadden zomaar de gelijkmaker kunnen opleveren, maar ontbrak het aan de juiste richting in de afwerking. Sparta Nijkerk claimde ook nog een handsbal en daarmee een strafschop maar De Bruijn gaf geen gehoor. Staphorst moest wel terug onder de pressie van Nijkerk, onderwijl natuurlijk loerend op een omschakelmoment. De bezoekers hadden alle geluk van de wereld dat op het uur Martijn Brakke een uitbraak besloot met een schot dat afketste op de binnenkant van de paal.

 

Ruim tien minuten voor tijd pakten de Spartanen na een stroom aan hoekschoppen dan toch hun beloning voor de verstookte energie maar vooral ook het fraaie veldspel. Heus was de man van de keurig subtiele voorzet, waarna Makizodila zijn lengte benutte voor een onhoudbare kopbal. Lang kon Sparta Nijkerk niet genieten van de 1-1, want per kerende post was daar de 2-1. De Nijkerkers lieten ruimte vallen op het middenveld, maar pijnlijker was de ruimte die Brakke geboden kreeg. Schijnbeweging om de bal naar rechts te plaatsen, naar links draaien, verdedigers machteloos op het verkeerde been, schot boem hoog in het doel. Hoeveel doelpunten zou 'mister Staphorst', 33 jaar jong en al zeventien jaar selectiespeler in het geel-blauw, zo al gemaakt hebben?

 

Janic Makizodila torent boven iedereen uit en kopt de gelijkmaker voor Sparta Nijkerk binnen (1-1).

 

"Bespottelijk verdedigd", noemde Speelziek het moment van de 2-1. "Staphorst lag op zijn rug, de mindset was om 1-2 te maken, maar ze vergeten dat Staphorst uit het niets een doelpunt kan maken. Dat is onervarenheid. Maar ik kan wel leven met de nederlaag. We hebben naar eigen normen gevoetbald en een aandeel gehad in de wedstrijd. We zijn een goede ploeg in wording, alleen in grote wedstrijden is het nog minder. Na rust hebben we het wel goed gedaan."

 

Het vervolg na de 2-1 liet zich raden. Sparta Nijkerk liet veel van zijn verdediging zakken en invaller Mike Reuvers benutte de ruimte om de wedstrijd in het slot gooien. Keeper Hoogewoning zorgde nog wel voor oponthoud onderweg, maar onvoldoende om de 3-1 te voorkomen. "We hebben het er donderdag nog wel even over gehad wat er allemaal gebeurd was, maar de jongens begrepen zelf ook wel wat ze moesten doen", sprak Staphorst-coach Van Toor met een niet mis te verstane glimlach. "Brakke ongekend natuurlijk, maar in de bekerwedstrijd schoot hij zo'n zelfde kans tegen de lat. Dit was ook een heel andere wedstrijd dan tegen DETO. Sparta Nijkerk wil voetballen en na rust gooide de ploeg er nog een tandje bij. We krijgen nu op rij ACV, Excelsior en AZSV. Noem het maar op. Hier voetbal je voor."

 

Staphorst vechtmachine die bovendien ook veel voetbalkwaliteiten met zich meedraagt. Zandstra, iets grijzer en wijzer inmiddels, zal zijn rapportje zaterdagavond of anders zondagochtend wel hebben doorgestuurd. Het zou zomaar kunnen dat ACV iets minder scheutig gaat zijn met aanvallende intenties dan de Nijkerkers.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Arjen Gerritsma