Nieuws

IJsselmeervogels wint met vallen en opstaan

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 februari 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Acht duels zonder nederlaag hadden ervoor gezorgd dat IJsselmeervogels samen met AFC aan de kop van de Tweede divisie was komen te staan. In het negende duel leek het in de eerste vijfenveertig minuten geheel mis te gaan. Het bezoekende Jong Almere City (op de 15-de plaats) had tegen een lamlendig spelende thuisploeg een 3-1 voorsprong genomen en maar weinigen gaven nog een stuiver voor de winstkansen.

 

Hoe anders in de tweede helft. Een boze trainer Ted Verdonkschot had ingegrepen en met twee nieuwe krachten in zijn ploeg werd uiteindelijk een 5-3 zege over de eindstreep getrokken. Als bonus leverde de uitbreiding naar negen wedstrijden zonder nederlaag ook nog de koppositie op. Nu zonder het gezelschap van AFC. Die ploeg verloor namelijk met 4-2 van HHC Hardenberg.

 

Jong Almere City, dit seizoen slechts één keer winnaar in een uitwedstrijd (0-3 bij Scheveningen), was naar sportpark De Westmaat gekomen om vooral lekker te voetballen. Trainer Ivar van Dinteren wist ook wel dat zijn ploeg nu niet direct tot de favoriet in dit duel gerekend werd. "Ik geef steeds aan dat de spelers moeten genieten van het spel. Pas dan komen er ook resultaten. Voor Jong Almere City is de Derde divisie meer geschikt, maar dan wel de zaterdagafdeling. Daarin zitten toch ploegen die niet zoveel van elkaar verschillen." De coach moet toch met enige verbazing hebben gekeken naar de manier waarop de wedstrijd zich ontwikkelde.

 

Robbert Olijfveld wil tussen twee tegenstanders door.

 

IJsselmeervogels dacht met geduldig kort spel wel de wedstrijd in de greep te krijgen, maar verslikte zich in de techniek en vaardigheid van een aantal Almeerse talenten. In de 11-de minuut kon Rogier Benschop veel te gemakkelijk met een solo door de verdediging van de thuisploeg heen komen. Zijn schot vanuit een moeilijke hoek werd via de paal en verdediger Shanon Carmelia in een vroege voorsprong voor de bezoekers omgezet: 0-1. Twee minuten later weer een kans voor de bezoekers, maar Jelle Goselink kon de bal net niet goed raken. De gelijkmaker in de 20-ste minuut was een echte Danny van den Meiracker goal. Na een corner kwam de bal na een kluts met wat geluk het doelgebied in. En ja, dan staat een echte spits ook altijd op de goede plaats om de stand weer gelijk te trekken: 1-1.

 

Er was weer orde op zaken gesteld leek iedereen te denken, maar de realiteit was anders. Het spel van de thuisploeg deed in die fase van de wedstrijd gewoon pijn aan de ogen. Onbegrijpelijke misverstanden, slechte keuzes en passes en spelers die elkaar meer in de weg liepen dan ruimte zochten om aangespeeld te worden. Jong Almere City profiteerde daar optimaal van. In de 26-ste minuut een blunder van doelman Jaimy Schaap. De anders zo betrouwbare sluitpost schoof de bal zomaar in de voeten van Goselink. Die had geen moeite om Schaap in de verste hoek te passeren: 1-2. Het werd voor de Vogels in de 34-ste minuut nog erger. Na een vrije trap kon Tarik Evre (toch een naam met een IJsselmeervogels verleden) vrij inkoppen: 1-3.

 

In de rust greep Verdonkschot dan ook rigoureus in. Hij liet aanvoerder Kevin van Diermen en verdediger Jeffery Buitenhuis achter in de kleedkamer en bracht Felitciano Zschusschen en Gevero Markiet. Na afloop verklaarde de coach zijn gemoedsrust tijdens de pauze. "Er werd totaal niet gespeeld zoals we afgesproken hadden. Het leek wel of iedereen met bananen in de oren naar de wedstrijdbespreking hadden geluisterd. Ik ben nog nooit zo boos geweest." Dat zijn dubbele wissel zo snel effect had, was niet direct in zijn gedachten gekomen. Maar na twintig seconden in de tweede helft hadden de Vogels al hun aansluitingstreffer. Vanaf de aftrap stuurde Markiet de snelle Robbert Olijfveld de diepte in. Met goed gebruik van zijn lichaam kreeg Olijfveld voldoende ruimte om doelman Mike Grim te passeren: 2-3.

 

Mike van de Laar doet 'zwaan kleef aan' met Jesper Vos.

 

Zo'n opsteker kon de thuisploeg wel gebruiken. Ineens was er weer geloof in een goed resultaat en met nu wel de juiste gedrevenheid werden de jonge profs uit Almere achteruit gedrukt. De thuisploeg speelde geen oogstrelend voetbal maar de fysieke kracht werd nu beter gebruikt. Een kwartier later leek de snelle Olijfveld de gelijkmaker op zijn voet te hebben, maar doelman Grim kon toen met een knappe sliding redding brengen. De bezoekers lieten zich tot ongenoegen van hun coach veel te veel terugdringen en kwamen daardoor ook steeds vaker in de problemen. Zo ook in de 63-ste minuut. Na een lange bal van Maurice de Ruiter was Zschusschen verdediger Jesper Vos de baas en gaf doelman Grim weer geen kans: 3-3. Nu kwam helemaal de wil om te winnen boven bij de thuisploeg. Alleen in die wil om op voorsprong te komen hadden de Vogels twee keer de hulp van doelman Schaap nodig. Met twee geweldige reddingen binnen vijf minuten onthield hij de gasten een nieuwe voorsprong. Beide keren zag hij Goselink voor zich opduiken, maar bleef hij overeind en maakte daarmee zijn fout van de eerste helft ruimschoots goed.

 

Ja en dan is er altijd Van den Meiracker. Hij ging in de 77-ste minuut, na een duel wel, erg gemakkelijk naar de grond. Scheidsrechter de Brito Roque wees naar de penaltystip en kreeg direct alle verontwaardigde Almeerders over zich heen. Alleen beslist is beslist moet hij gedacht hebben en hij bleef bij zijn beslissing. Van den Meiracker nam de elfmeter trap zelf en gaf doelman Grim geen kans: 4-3. De voorsprong was met vallen en opstaan tot stand gekomen en de uitgebluste bezoekers hadden niet de kracht om daartegen iets in te brengen. In de blessuretijd werd de stand zelfs op 5-3 gebracht. De onfortuinlijke Evre, de verder een prima wedstrijd speelde, zag kans om, na een voorzet van Mike van der Laar, zijn eigen doelman te passeren.

 

Danny van den Meiracker wint het in de lucht van Sam Krant.

 

Zo had het publiek een bijzondere wedstrijd gezien. De thuisploeg toonde twee gezichten tegen een tegenstander waarbij de jonge spelers zich van hun goede kant hadden laten zien. Alleen voor een zege is een goede kant alleen niet voldoende. Van Dinteren kon alleen maar ontevreden zijn over de tweede helft. "We geven steeds direct na de pauze een doelpunt weg en dat is jammer. We gingen gewoon te ver terug." Verdonkschot gaf voor het eerst aan dat de titel ook inzicht komt. "Het doel blijft, na een aantal magere jaren, om bovenin mee te draaien. Maar je moet ook niet weglopen voor een kans op de titel. Dan moet er wel beter gespeeld worden dan in de eerste helft. IJsselmeervogels is nu eenmaal geen Barcelona of Manchester City. Die ploegen lopen over van de klasse. Wij moeten daar toch veel meer werklust en interesse voor in de plaats brengen. Gelukkig konden we vandaag met een paar wissels de situatie naar onze hand zetten."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures