Nieuws

Niks is meer makkelijk voor Barendrecht

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

3 maart 2019

HARDENBERG - Jack van den Berg zegt de moed erin te houden, maar moest na de 2-1 nederlaag bij HHC Hardenberg andermaal constateren dat hij niet aan de eenvoudigste klus in zijn trainersloopbaan is begonnen bij Barendrecht. Zijn ploeg is van goede wil, maar in de Tweede divisie is dat volstrekt onvoldoende om het hoofd fatsoenlijk boven water te houden.

 

De opdracht is minimaal één club onder zich te houden om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Aan die eis voldoet Barendrecht nu nog in ruime mate met FC Lienden en VVSB op de voorlaatste en laatste plaats. Maar de wenkbrauwen gingen een paar weken geleden wel omhoog op de Barendrechtse Bongerd toen VVSB met een 2-5 overwinning de Boshoek verliet. Was het niet andersom? Nee 2-5 voor de Noordwijkerhouters, met dank aan HHC Hardenberg dat die dag wel erg slap opereerde. "Tegen laag geklasseerde ploegen, hebben we het moeilijk", lichtte HHC-coach Gert Jan Karsten voor de aftrap nog even toe, niet wetende dat hij die woorden later op de middag letterlijk zou gaan herhalen.

 

Vanaf de aftrap dicteerde Barendrecht het spel. Het was bijna ouderwets zoals Barendrecht dat in vervlogen tijden onder Van den Berg ook altijd deed. Domineren om vandaar uit de tegenstander door de knieën te drukken. In de defensie had Barendrecht weer de beschikking over Elson Rosario Almeida (weer het ventje na de griep) en Emilio Samsey (schorsing uitgezeten). Bovendien kon middenvelder Danny Monster na een test in de warming-up gewoon aan de wedstrijd beginnen en de aanvoerder zou ook de negentig minuten volmaken.

 

Jeffrey Aarts heeft Barendrecht met een kopbal op een 0-1 voorprong gezet. Max van Dijk (4) en Emilio Samsey delen in de vreugde.

 

Na pakweg zo'n tien minuten voetbal was er maar één conclusie te trekken. Barendrecht was de ploeg die voetbalde en het tempo daarin bepaalde. Dat de 0-1 op het scorebord kwam, vloeide daar met een zekere mate van vanzelfsprekendheid uit voort. Rechtsback Almeida zette Irvingly van Eijma aan het werk, maar diens schot in een kansrijke positie ketste af tot een hoekschop. Het doelpunt viel toch, want uit de door Monster genomen corner zette Jeffrey Aarts zijn ploeg op voorsprong. Echt een duel winnen in de drukte voor het doel hoefde de centrale verdediger niet. Het was een kwestie van een sprongetje omhoog plus een keurig knikje met het hoofd en klaar was Jeffrey. Weinig tegenstanders van HHC Hardenberg vielen er te ontdekken om te hinderen bij de doelpoging en ook de boomlange doelman Ramon Nijland was in geen velden of wegen te bekennen.

 

HHC Hardenberg schrok wel wakker en Rens van Benthem zag vrijwel meteen na de 0-1 zijn kopbal griezelig rakelings voor het doel van Barendrecht langs vliegen. Maar daarmee was de Sallandse koek voor de eerste helft wel gelijk op. Die lekkernij lag in de pauze wel in overmaat uitgeserveerd voor bij een kopje koffie in de bestuurskamer annex sponsorhome, dat zoals altijd vertrouwd gezellig vol was. "Geen tempo", was een veel gehoorde kwalificatie van wat de thuisclub de toeschouwers en dan met name de eigen trouwe fans had voorgeschoteld. Ja, hoe traag kun je voetballen? Tot het omgeslagen is in het steeds populairdere walking football en daar begon het af en toe echt op te lijken.

 

HHC Hardenberg had na het oplopen van de achterstand wel het initiatief naar zich toe getrokken, maar zwaar verontrustend voor Barendrecht was dat niet. Er was bij balbezit van HHC Hardenberg altijd genoeg tijd om elk mogelijk gaatje weer te dichten in de vijfmans verdediging met daarvoor ook nog een eerste scherm van middenvelders. En de keren dat HHC Hardenberg toch op het vijandelijke doel kon schieten gebeurde dat slap, te gehaast en zeker ongeïnspireerd. Rick Hemmink vergat venijn in zijn doelpoging te leggen, Van Benthem mikte ook met zijn voeten naast het doel en opnieuw Hemmink maakte het keeper Nick van der Ploeg allesbehalve moeilijk om zijn doel schoon te houden.

 

Emilio Samsey zet Rob van der Leij de voet dwars.

 

Door zijn luidkeelse reacties vanaf de zijlijn had Karsten al laten blijken dat hij het absoluut niet eens was hoe zijn ploeg zich over het veld bewoog, in feite zonder serieus uitzicht op resultaat. De coach greep ook tactisch in. Dérian Reinders, op de rechterflank wel vaak aan de bal geweest maar daar verder bar weinig mee uitgehaald, bleef in de rust achter in de kleedkamer en voor hem in de plaats kwam Rivelino Junte. Die zou belangrijk worden voor de thuisploeg, maar niet nadat Barendrecht ook na rust meteen zijn gezicht liet zien. De uitbraak was echt veelbelovend maar Eijma zag zijn afwerking stranden op doelman Nijland, waarna Akram Salhi de afvallende bal over het doel schoot.

 

Even later dan toch de gelijkmaker, zonder dat er een offensief van de thuisclub aan vooraf was gegaan. Maar Junte toonde zich wel een meester in de kleine ruimte die Barendrecht toch groot genoeg maakte voor de behendige aanvaller om gedecideerd de 1-1 binnen te knallen in de korte hoek. Heel anders werd het spelbeeld daarna niet. Barendrecht bleef bij zijn aanpak zoals in de eerste helft en HHC Hardenberg verviel al weer snel in zijn steriele spel van voor de pauze. Het tempo lag wel hoger, maar dat was dan weer niet bevorderlijk voor de zuiverheid, zo bleek.

 

De thuisclub kwam aan de leiding mede dankzij Barendrecht. Bij het in de breedte en dus fout uitverdedigen van Salhi liep het nog goed af omdat Hemmink maar bleef dralen om tot een schot te komen en uiteindelijk hoog over schoot. Even later was het wel raak. Samsey had de actie van Aswin Manuhutu al onderbroken, maar wilde zijn tegenstander alsnog een keer uitkappen met balverlies tot gevolg. Manuhutu mocht dus toch zijn weg vervolgen en weer kreeg Hemmink de bal voor zijn voeten. Deze keer was de middenvelder hard en meedogenloos: 2-1.

 

Rick Hemmink loopt juichend weg nadat hij HHC Hardenberg met een droge knal een 2-1 voorsprong heeft bezorgd. Onbegrip en verslagenheid bij Barendrecht.

 

"We zijn bezig met degradatievoetbal, schop die bal gewoon weg. Dat doet Hardenberg ook in de laatste tien minuten", haalde Van den Berg dat fatale moment voor zijn ploeg terug. "We komen niet om Barcelona-voetbal te spelen, maar onze strijdwijze was goed. Het tempo lag laag bij hen. Ze wisten het niet. Hij had nog kunnen vallen in de laatste minuten." Allemaal waar, maar aan 'hadden' hangt geen enkele waarde. Na het vertrek van middenvelder Joey Jongman (15 goals vorig seizoen) is het scorend vermogen hollend teruggelopen en op die manier is niks meer makkelijk. 'Effe' een wedstrijdje winnen is er niet bij. In een slotfase kreeg Barendrecht met ineens veel aanvallend handelende spelers zowaar nog kansjes op 2-2, maar zag Eijma zijn frivool hakje landen in de handen van Nijland en kwam Aarts een teenlengte te kort om een vrije schop van Monster te verzilveren.

 

"Als je kampioen kan worden, gaat zo'n bal erin", dacht Karsten hard op, maar de coach was begonnen met een persoonlijke benadering van de verslaggever. "Ik heb je nog nooit zo teleurgesteld. Het was vandaag helemaal niks en niks met een hoofdletter", gooide de coach zijn ergernis eruit. En vervolgens kwam daar de opmerking dat zijn ploeg niet goed weet om te gaan met tegenstanders die veel lager op de ranglijst staan. En waar koploper AFC aan alle kanten werd opgejaagd en afgebluft (4-2), wist Barendrecht met een effectief handje zand in de machine een totaal ander beeld van HHC Hardenberg te schetsen. Barendrecht kocht wel helemaal niets voor het geboden verzet, als gevolg van eigen glazen stuk gooien. "We doen het ons zelf aan", trok Van den Berg een veelzeggende conclusie.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures