Nieuws

Nek-aan-nek show IJsselmeervogels en AFC

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

8 maart 2019

De competitie staat aan de vooravond van de derde periode. De race naar de finish is dus begonnen. In de Tweede divisie zijn IJsselmeervogels en AFC de twee titelkandidaten en onderin degradeert de laatst eindigende 'amateurclub' rechtstreeks, nu VVSB. De andere degradant is het belofteteam dat als laatste eindigt, Jong Almere City FC op dit moment.

 

Zou de stand van nu de eindrangschikking zijn, dan spelen FC Lienden en Barendrecht in dat geval nacompetitie met de zes periodekampioenen uit de Derde divisie om twee plaatsen in de Tweede divisie. Mocht Jong FC Volendam kampioen worden in de Derde divisie zondag dan degradeert er nog een extra belofteteam uit de Tweede divisie, maar dan promoveert ook de hoogst geëindigde 'amateurclub' (TEC op dit moment) eveneens naar de Tweede Divisie. Dat betekent ook in dit geval rechtstreeks degradatie voor het laatste niet-belofteteam (VVSB op dit moment). Dit zijn de consequenties van het besluit van de KNVB om komend seizoen niet meer dan twee belofteteams toe te laten in de competitie.

 

IJsselmeervogels en AFC hebben vrolijker zorgen aan het hoofd. De achtervolgers even buiten beschouwing latend, wie van de twee gaat de titelrace in de Tweede divisie in zijn voordeel beslissen? Nek-aan-nek is het en dat zal het nog wel even blijven is de verwachting. De twee clubs hebben al diverse keren stuivertje gewisseld bovenaan. Op dit moment hebben de 'Vogels' drie punten meer, maar de Amsterdamsche Football Club heeft een beter doelsaldo. Afwachten dus hoe de ranglijst er komende zaterdagavond weer uitziet. IJsselmeervogels gaat op bezoek bij Kozakken Boys en dat is geen eenvoudige klus. De laatste drie seizoenen verlieten de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg Werkendam telkens met een nederlaag aan de broek (2-1, 3-0 en 1-0).

 

Frank Tervoert (9) tikt het tweede Rijnsburgse doelpunt binnen, maar het was een pleister op de wonde, die AFC achterliet in Rijnsburg (2-6) eerder dit seizoen.
Foto: Hans Heemskerk

 

AFC ontvangt Rijnsburgse Boys. De Amsterdammers kregen een paar weken terug toch een pijnlijk pak slaag van HHC Hardenberg (4-2), maar een weekje extra rust heeft de ploeg van Ulrich Landvreugd mogelijk goed gedaan. Of wordt het rust roest? Rijnsburgse Boys is el een tegenstander om o voor op te passen, juist omdat het team van Wilfred van Leeuwen zo wisselvallig presteert. De 'heenwedstrijd' was een vertoon van effectief scorend vermogen van AFC (2-6). Hoogtepunt voor de Rijnsburgse fans die middag was het optreden van een rondborstige vrouw die met alleen laarzen aan het veld betrad en daar enige rondjes aan het rennen sloeg, een act ingehuurd door de harde kern supporters van Rijnsburgse Boys. Grappig was dat iedereen de vrouw ongemoeid liet in haar show. Die ene assistent-scheidsrechter hield ook zijn vlag naar beneden en keek strak de andere kant uit toen de showgirl in zijn buurt kwam. Van buitenspel kon uiteraard geen sprake zijn.

 

Eerder dit seizoen liep Hoek in Ermelo voornamelijk achter de feiten aan. Hier schiet Olivier Pilon, ruim tien minuten gespeeld, vanaf elf meter DVS '33 naar een 2-0 voorsprong. Eindstand 4-2 voor de Ermeloërs.
Foto: Patricia Maljaars

 

Hoek pakte twee weken terug een gewilde prijs. Door het winnen van de tweede periode verzekerden de Zeeuwen zich van deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de Tweede divisie. DVS '33 Ermelo had met een punt achterstand tandenknarsend het nakijken. Het maakte ook de eerdere 1-2 nederlaag tegen Noordwijk, koploper van de Derde divisie (gezien de kansen in die wedstrijd onnodig), nog eens extra zuur. Zeker nu Noordwijk na de winterstop in thuiswedstrijden te maken kreeg met onverwachte vastlopers in de machine, is puntenverlies voor de achtervolgers uit den boze. Het belang van het duel tussen Hoek en DVS '33 Ermelo laat zich daardoor raden, bijblijven of (weer) afhaken.

 

Het spel in de hoofdklasse B is al tijden op de wagen en bij lange na nog niet gespeeld. Staphorst voert de ranglijst aan, gevolgd door Urk en Excelsior '31 met respectievelijk één en twee verliespunten meer dan de koploper. Daarachter Sparta Nijkerk en ACV en AZSV, die op het snijpunt staan van blijven meedoen aan de titelstrijd of de zaak maar loslaten. ACV heeft daarbij dan wel het voordeel de eerste periode winnend te hebben afgesloten. Het ticket voor deelname aan de promotiewedstrijden ligt klaar.

 

3 november 2018: ACV kraakt de kansen van Urk op de eerste periodetitel. Hier opent Ezra Schijver de score voor de Assenaren die uiteindelijk met 4-0 winnen. Later in de competitie eist ACV de eerste periodetiel op.
Foto: Bennie de Boer

 

Urk ontvangt de Assenaren en de opdracht aan beide ploegen is helder. Alleen bij winst, hoe doet minder ter zake, zal er tevredenheid zijn. Urk is na de winterstop nog ongeslagen (drie overwinningen en een gelijk spel). ACV verloor alleen van Staphort (periodekampioen daardoor) , maar speelde in het nieuwe jaar ook gelijk (1-1) tegen de laagvliegers CSV Apeldoorn en WHC. Besognes om de districtsbeker hebben beide clubs niet meer. Urk liet zich op eigen veld uitschakelen door eersteklasser HZVV (1-1 en daarna verloren penaltyreeks). HZVV is al opgemaakt (de hoeveelste keer al weer?) om te gaan promoveren naar de hoofdklasse, maar dit terzijde. ACV strandde deze week bij tweedeklasser BCV. De ploeg van Fred de Boer liet een stroom kansen aan zich voorbijgaan en verzaakte in de strafschoppenserie twee keer vanaf elf meter. Dat was zwaar onvoldoende om de kwartfinale te halen.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Kozakken Boys - IJsselmeervogels
AFC - Rijnsburgse Boys
Hoek - DVS '33 Ermelo
Urk - ACV