Nieuws

ACV trotseert de wind van Urk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

10 maart 2019

URK - Wie van echt mannenvoetbal houdt, zou ruimschoots aan zijn trekken moeten komen op sportpark De Vormt in Urk. Maar daarin werden toch veel supporters teleurgesteld. De wispelturige, soms naar alle richtingen draaiende krachtige wind had duidelijk invloed op het spel. Spelers van de thuisploeg en die van ACV toonden wel hun spierballen, gooiden veel fysieke kracht in de duels en streden tot de laatste snik voor de winst, maar vonden toch in die wind de grootste tegenstander.

 

Toen de uitstekend leidende Shona Shukrula, met twee vrouwelijke assistenten als secondanten, voor het laatst floot, konden de armen bij ACV in de lucht na een 1-2 zege op de nummer twee van de ranglijst. Naast Urk en ACV zijn ook koploper Staphorst, Sparta Nijkerk, Excelsior'31 en AZSV in de race om de titel. Met nog negen wedstrijden te spelen is de spanning haast te snijden, al deden Staphorst, Sparta Nijkerk en dus ook ACV dit keer de beste zaken. De afstand tussen die zes is op papier slechts zes punten en iedere zege is er een om voor te spelen. Zes honden dus, die vechten om één been en er gaat zeker geen zevende mee heen. De titel zal zeker bij één van deze clubs terecht komen.

 

Ezra Schrijver is beducht vor de actie Riekelt Nentjes.

 

Voor oogstrelend voetbal dus geen plaats op het gewezen eiland. Dat kon ook niet worden verwacht van de spelers, die vooral met noeste arbeid doordeweeks hun brood moeten verdienen. Inzet is het toverwoord en als dat dan samen met plezier en respect geleverd wordt dan is de aanhang vaak allang tevreden. Alleen nu men wil meedoen voor de titel is dat zeker niet altijd genoeg. Er wordt nu meer verwacht, zoals koste wat kost gaan voor de winst. ACV kwam naar Urk met het zure gevoel over twee nederlagen. Koploper Staphorst had in de slotminuut via een strafschop de winst weggekaapt voor de neus van de ploeg van trainer Fred de Boer en doordeweeks zorgden strafschoppen in de bekerwedstrijd tegen BCV voor uitschakeling. Er werd ook een getergd ACV verwacht. Urk-trainer Richard Karrenbelt gaf vooraf ook aan dat hij zijn ploeg had gewaarschuwd voor de fysieke kracht van de verdediging van ACV: "We moeten vooral ons eigen spel spelen. De bal goed in de ploeg houden en de ruimte benutten die we krijgen."

 

Dat lukte in de eerste helft echter nauwelijks. Buiten een kans in de eerste minuut voor William de Boer (gemakkelijk gestopt door doelman Jelmer Kiewiet) kwamen de Urkers niet in de buurt van een treffer. Wel had Urk in die fase veel de bal, maar ACV koos veel beter de momenten en kreeg daardoor de betere kansen. Zo moest Urk-verdediger Marinus Snoek met gevaar voor eigen leven een openingstreffer van ACV voorkomen. Een paar keer draaide een vrije trap net over het doel van de thuisclub heen, voordat in de 16-de minuut toch de 0-1 voorsprong voor de gasten op het scorebord kwam. Marco van der Heide, misschien wel de speler met de meeste techniek op het veld, kreeg teveel ruimte van de verdediging van Urk en wist doelman Richard Strijker, net hersteld van een blessure, in de verste hoek te passeren: 0-1.

 

Riekelt Jan Brands stuikelt over Ezra Schijver.

 

Met deze treffer hadden de bezoekers de voorsprong die ze wilden en dat bezorgde de thuisploeg juist de achterstand waar Karrenbelt zo bang voor was: "Ze konden ons daardoor slim de bal laten en kijken of er snel gecounterd kon worden." In de slotminuten van de eerste helft kregen de bezoekers en paar prima mogelijkheden om de voorsprong te vergroten, maar doelman Strijker toonde met name in een één tegen één situatie met de snelle Justin Mulder zijn klasse.

 

Na de rust was de eerste kans ook weer voor Urk. De inzet van Riekelt Nentjes was echter veel te zacht. Urk kreeg wel een veldoverwicht maar er ging ook wel erg veel mis. Het leverde sowieso nauwelijks kansen op. Het spel oogde fantasieloos en machteloos. Maar ook ACV kon in die fase van het duel ook niet direct voor enerverend voetbal zorgen. De verdediging van ACV met de uitblinkende Robert Talens bleef eigenlijk moeiteloos overeind. "We gingen alleen veel te ver terug, maar ja, dan heb je het als verdediger lekker druk en dat ging ons best wel goed af," vond de beresterke verdediger. Toen invaller Jonah van der Werf in de 80-ste minuut koppend een voorzet van Ezra Schrijver in een doelpunt wist om te zetten, leek de wedstrijd beslist: 0-2.

 

Robert Talens wil zeker weten of doelman Jelmer Kiewiet de voorzet onderschept.

 

Even leek het dat Urk zich bij een nederlaag had neergelegd, maar boorde in de slotminuten van de wedstrijd toch een extra vaatje energie aan. Toen Nentjes net voor het verstrijken van de negentig minuten de strand op 1-2 wist te brengen, ging heel Urk nog een keer achter de ploeg staan. Het leverde een aantal hectische momenten in de doelgebied van ACV op, maar de gelijkmaker bleef achterwege. Beide trainers waren het er na afloop over eens dat de wind goed voetbal niet mogelijk had gemaakt. Karrenbelt gaf ook aan dat hij zijn ploeg opdracht had gegeven om gedoseerd met het balbezit om te gaan. "We liepen in de eerste helft ook te veel met de koppen naar beneden en dan weet je steeds te laat wat er gebeurt. In de tweede helft hebben we meer gedomineerd, maar dan zie je hoe sterk ACV eigenlijk is."

 

De coach, die ook volgend seizoen voor de groep staat, is trots op zijn team. "We doen het dit seizoen goed en spelen nog mee voor de prijzen. Dat doen we ook nog eens met een aantal jonge spelers en dat is goed hier in Urk." De Boer kon niet anders dan tevreden zijn. "Ik heb maar weinig kansen aan beide kanten gezien. Misschien is daar de stand wel fiftyfifty en hebben we volgens menigeen hier wel gelukkig gewonnen. Maar na paar vervelende weken is zo'n overwinning wel heel welkom. We doen nog volop mee en je ziet het maar in deze hoofdklasse dat er haast iedere weekend een andere koploper is." Al is dat nu zeker een paar weken Staphorst met een voorsprong vijf punten.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Jannie Snoek