Nieuws

AFC ziet perspectief voor de titel

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

10 maart 2019

AMSTERDAM - De op papier interessante wedstrijd tussen AFC en Rijnsburgse Boys is bij lange na niet geworden wat het publiek ervan mocht verwachtten. De eerlijkheid gebiedt dan ook te zeggen dat het een slappe vertoning is geworden, waarin beide partijen geen indruk konden maken op de paar honderd toeschouwers die naar Goed Genoeg waren gekomen en de thuisclub met 2-0 zagen winnen.

 

Ook een krachtige storm met af en toe een stevige regenbui heeft er aan bijgedragen dat de wedstrijd zwaar tegenviel. Niks geen spetterend, sensationeel voetbal, maar een slap bakkie thee waar geen reuk of smaak aan was. Gemopper op de tribunes en langs de lijn omdat zowel AFC als Rijnsburgse Boys zich geen raad wisten met het noodweer dat over het sportpark raasde. Eenmaal gewend aan het bizarre weer kwam de wedstrijd toch op gang met AFC naar later zou blijken, de iets betere ploeg voor zover je daar van kon spreken. Voor AFC stond er heel wat meer op het spel dan voor Rijnsburgse Boys, dat geen enkele kans meer maakt op de titel. De ploeg van trainer Wilfred van Leeuwen kon vrij en frank spelen en om die reden was de ploeg een regelrecht gevaar voor AFC dat beslist niet mocht verliezen om verder achterop te raken in de race om de titel.

 

Kenny Teijsse duelleert met Joël Tillema.

 

Bij de Amsterdammers was het vertrouwen voor de wedstrijd groot. Er moest gewonnen worden hoe dan ook en daar was ook uitblinker keeper Patrick Zonneveld die weer een paar schitterende reddingen verrichte, zich terdege van bewust en had na afloop zijn mening op een presenteerblaadje. "Dit was zeker niet onze beste wedstrijd", stak de doelman van wal. "Het was slordig, mat en weinig inspirerend. Niet zo verwonderlijk want Rijnsburg heeft niets meer te winnen en ook niet te verliezen. Ze konden vrijuit spelen en ik had daarom meer van ze verwacht. Als dat was gebeurd, had je misschien een heel andere wedstrijd gezien. Nu was het allemaal veel te slap. Als ik de wedstrijd in zijn totaal samenvat van onze kant denk ik dat we een degelijke wedstrijd hebben gespeeld, vooral in de tweede helft waar we beter speelden dan ervoor, en hebben we uiteindelijk belangrijke winst geboekt. Nogmaals, echt top was het niet."

 

Waar Zonneveld, al het hele seizoen goed in vorm en een puntenpakker voor zijn ploeg, glimlachend de douche opzocht, was Rijnsburgse Boys trainer Wilfred van Leeuwen niet tevreden. Zijn gezicht sprak boekdelen toen hem door de aanwezige pers wat 'vervelende' vragen werden gesteld. Eenmaal weer op zijn gemak gaf hij te kennen waarom het allemaal niet zo best was aan de zijde van Rijnsburgse Boys. "Laat ik voorop stellen dat we elke week voor de winst spelen. We geven niks weg en willen altijd winnen. Maat net als de wedstrijden tegen Spakenburg en Kozakken Boys hadden we niet het geluk dat je nodig hebt om de punten mee naar huis te nemen. Wij moeten elke week drie goals maken om dit te realiseren. ". Of dit ook tegen AFC het geval was, was de coach helder: "We hebben vandaag individueel teveel fouten gemaakt. De eindpass was niet goed. Dodelijk, omdat dit wat doet met de ploeg. Helemaal als je ziet dat AFC dit soort wedstrijden wel wint."

 

Jordy Strooker krijgt een zetje van Raily Ignacio.

 

De ' Uien' zoals de club in de volksmond wordt genoemd, waren tegen AFC in ieder geval zichzelf niet, ondanks dat er nog kansen waren, met twee keer een bal op de paal, om aansluiting te zoeken op een betere uitslag. Met wat meer geluk en de aansluitingstreffer was de wedstrijd misschien gekanteld. Zover kwam het allemaal niet en bleef het duel hangen op een mager zesje met AFC als de iets betere ploeg.

 

"We hebben verdiend gewonnen, daar is geen discussie over mogelijk", begon AFC-coach Ulrich Landvreugd zijn kant van het verhaal. "De afspraak was dat we de nul moesten houden om niet verder achterop te raken. Dit is ons gelukt en daar ben ik tevreden over net als over ons spel. We hebben niets of weinig weggegeven en de wedstrijd goed gecontroleerd. Maar er waren ook minpuntjes. We waren slordig aan de bal, vergaten de 3-0 te maken en we hebben te weinig kansen gecreëerd. Ook het tempo vond ik te laag Desondanks ben ik tevreden met het resultaat. We houden zicht op mooie dingen."

 

Yordi Teijsse kan niet op tegen Carlos Opoku.

 

Perspectief genoeg voor AFC. Vooral toen bekend werd dat IJsselmeervogels met 5-0 had verloren van Kozakken Boys. The Reds gaan daardoor weer aan kop van de Tweede divisie met een beter doelgemiddelde en is het zelfvertrouwen voorlopig weer bijgetankt. Na een slaapverwekkende beginfase kwam er pas halverwege de eerste helft wat leven in de brouwerij toen een voorzet vanaf de linkerkant bij de geheel vrijstaande Kenny Teijsse terecht kwam. Die plaatste op zijn dooie gemak de bal langs keeper Richard van Nieuwkoop: 1-0. Daarna gebeurde er weinig meer waarvoor het publiek op de banken klom. Saai voetbal, onder een windkracht waarbij de vlaggen bijna van de masten werden geblazen.

 

De tweede helft was een kopie van het eerste bedrijf. Verheffend werd het nooit. Wel kreeg Rijnsburgse Boys twee keer een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen met AFC maar misten Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen de finesse om hun ploeg naast de thuisclub te schieten. In de 55-ste deelde Rijnsburgse Boys zichzelf de knock-outstoot toe. Op een voorzet van Melvin Grootfaam gleed Masies Artien de bal in eigen doel: 2-0.

Op dat moment was het gedaan met de 'Uien' die tien minuten later nog een enorme knal van Jongeneelen op de paal uiteen zag spatten. Een aansluitingstreffer was het enige wapenfeit dat nog wat leven in de brouwerij had kunnen brengen, maar het geluk liet de ploeg van Van Leeuwen wederom in de steek. In de slotfase was de mooiste kans nog voor AFC, waarna de goed leidende arbiter Robert Gansner de wedstrijd de geschiedenisboeken in floot.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures