Nieuws

DVS '33 Ermelo houdt oog op Noordwijk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

10 maart 2019

HOEK - In een race om de titel telt ieder punt. Met dat in het achterhoofd deed DVS '33 Ermelo als enige van de achtervolgers van Noordwijk goede zaken door met 1-2 te winnen bij directe concurrent Hoek. Een mooiere start van de derde periode hadden de Ermeloërs zich niet kunnen wensen die voorlopig nog steeds een oogje kunnen houden op de koploper.

 

De achterstand voor de ploeg van Bert van Hunenstijn bedraagt zes punten en dat is een marge die in de voetballerij zomaar kan verdwijnen, gelijk sneeuw voor de zon. Hoek en Quick Boys (pijnlijk 2-0 verlies bij ASWH) hebben acht knikkers minder dan Noordwijk in het zakje verzameld en dat is al gelijk weer van een andere orde. Dat heeft alles in zich van verder opereren op het tweede plan. Daar komt bij dat DVS '33 Ermelo de uitstraling heeft van een team dat minimaal kan meestrijden om het kampioenschap. Dat stempel kregen de geel-zwarten al voor de competitie op het voorhoofd geplakt en dat toont nog immer duidelijk zichtbaar.

 

Olivier Pilon zet DVS '33 Ermelo op een 0-1 voorsprong. Hoek-doelman Vin Vercouteren en Kim van den Bergh (4) kunnen dat niet meer verhinderen.

 

Wat er in Hoek gevaren was, daar zal misschien wel nooit uitsluitsel over komen, al zal er zeker bij de eerstkomende trainingen nog wel even nagepraat worden. Wat ging er mis en waarom, zijn de kernvragen die op de agenda zullen staan. De constatering in de wedstrijd ging erover dat van het vertoon van macht waarmee Hoek twee weken eerder bij ONS Sneek (1-5 maar liefst) de periodetitel had opgeëist, helemaal niets meer over was. Het was misschien wel het best te vergelijken met een automobilist die tot de ontdekking komt dat de accu van zijn voertuig totaal leeg is. En die heeft dan nog de oplossing bij de hand de hulpdienst van de ANWB erbij te kunnen halen, maar een wegenwacht is voor zover bekend nog nooit op een voetbalveld gesignaleerd.

 

In de praktijk begon Hoek met stilstand. In minuut drie kreeg Olivier Pilon vrije doorgang naar doelman Vin Vercouteren die de spits ver genoeg naar buiten dreef om het hem uiteindelijk onmogelijk maken de bal in het net te laten belanden. Een minuut later kwam de topscorer van de Derde divisie opnieuw oog in oog met de doelman die het op zich slimme stiffie heel alert onschadelijk maakte. Hoek startte keurig met drie verdedigers op de twee DVS-spitsen Pilon en Berry Powel, maar had toch gerekend buiten het middenveld met zijn lopers Soufian Moro, Christiaan van Hussen en Oktay Öztürk die bovendien ook nog technisch vaardige voetballers zijn en weten hoe ze spitsen aan het werk kunnen zetten. Coen Vloedgraven, die vierde middenvelder, had de taak Rik Impens, een essentieel rader in de ploeg van Hoek, nauwlettend in de gaten te houden en zou deze opdracht vrijwel tot in de puntjes volbrengen.

 

Het had er toch veel van weg dat de bezoekers hun huiswerk keurig hadden bestudeerd en Hoek daar in mindere mate tijd en aandacht aan had besteed. Zeer lovenswaardig om het eigen spel te willen spelen, maar dan moet ook iedereen die dag in het elftal top zijn en dat was in de eerste helft eigenlijk alleen de keeper, die nota bene pas zijn tweede wedstrijd speelde in de hoofdmacht ter vervanging van de geblesseerde vaste eerste keeper Jordi de Jonghe. De 21-jarige Vercouteren is te klein om uit te groeien naar een echte topkeeper, maar was wel gebrand goed voor de dag te komen tegen DVS '33. Bij de knal van Öztürk op de lat had de doelman geluk, maar later in de wedstrijd kraakte Vercouteren ook de derde grote kans voor Pilon (weer face-to-face met de aanvaller) met een reflex voetbeweging.

 

Dennis Hollart probeert weg te sprinten bij Ruben de Jager.

 

Helemaal zonder dreiging opereerde Hoek niet, maar het ontstaan van kansen leek meer op toeval te berusten dan op een doordacht plan. Kyle Doesburg had na de eerste twee kansen voor Pilon de score kunnen openen en ook later in de eerste helft kwam de thuisclub er een paar keer sterk uit met op snelheid uitgevoerde tegenstoten. Die van na een minuut of twintig spelen was een schoolvoorbeeld hoe dat moet. Het begon bij de keeper, vervolgens een snelle overname op de linkervleugel over twee schijven, voorzet naar de andere kant waar Ruben de Jager een half metertje naast het doel mikte. Even later ging het over rechts, maar wist De Jager zijn vragende ploeggenoot Doesburg niet te bereiken. Op die momenten liet Hoek wel degelijk zien via een stramien te kunnen voetballen, maar de fases waarin coach Hugo Vandenheede zich geërgerd zal hebben aan het slordige balverlies, hadden de overhand. Hoe krachtig ook Requillo Vandepitte eraan trok om de kar aan het denderen te krijgen, alles staat of valt met zuiver spelen en daar was Hoek in de winderige omstandigheden dit keer op het eigen sportpark geen meester in.

 

Dat Pilon nog wel een kans zou krijgen, lag recht in de lijn van de verwachtingen. Bij mogelijkheid vier, drie minuten later dan kans drie, was het wel raak. Powel bereidde voor en nu sloeg Pilon, ook al oogde het weifelend, wel zijn slag. De latere kritiek van Hoek op de 0-1 viel wel te begrijpen. Powel maakte om de bal te veroveren een overduidelijke duwfout op Kim van den Bergh, maar scheidsrechter Frank van den Elzen zag er geen overtreding in die het wel was. Verderop in tijd was de leidsman wel streng toen ook Doesburg zijn fysieke kracht aanwendde om een kans voor zichzelf te creëren. Consequent fluiten blijft een dingetje.

 

"Het was een paar keer buitenspel", keek Hoek-coach Vandenheede na afloop terug op de start van zijn ploeg. "Het feit is dat we 0-1 achter kwamen en dan gaan zij alles terugtrekken. Dat vond ik wel tegenvallen van hen. We hadden toch een punt verdiend." De jacht op de gelijkmaker begon al voor de pauze waarbij Impens een kans liet liggen nadat hij onverwacht toch de bal voor de voeten had gekregen. De thuisclub sloot de eerste helft ook af met drie hoekschoppen op rij en dat was met wind mee voor Hoek wel linke boel voor DVS '33 Ermelo.

 

Rik Impens vuurt op het doel. Christiaan van Hussen is net te laat om het schot te blokken.

 

Na rust leek de wind alleen maar in kracht toegenomen en was het voor Hoek opboksen tegen twee tegenstanders. Naar vermogen van die middag hebben de Zeeuwen gepompt door combinaties zo veel mogelijk over de grond uit te voeren Door de lucht spelen, zoals DVS '33 vaak bij tegenaanvallen deed, had geen enkele zin. Powel gaf vaak bij voorbaat al aan niet achter alles aan te gaan jagen, zo hij daar al toe in staat is nu de jaren toch ook niet stil gestaan hebben. Ruim een kwartier voor tijd wisselde Van Hunenstijn de nog wel altijd slim-sluw spelende spits voor de jongere Daniël van Warven. De situatie is zelfs zo, dat Powel niet eens een basisplaats heeft, maar nu Benjamin Roemeon tijdelijk buiten beeld is vanwege een spierblessure (neigt naar hamstring) is Powel wel het eerste alternatief.

 

Doesburg had de kans (denk er hoofdletters bij) om Hoek naast DVS '33 te schieten, maar strandde letterlijk op doelman Paul Eppink. Hoek verstookte een hoop energie maar echt uitspeelde mogelijkheden kwamen er niet. Vijf minuten voor tijd maakte Pilon zijn tweede van de middag (keurig uitgevoerde counter) waarmee de wedstrijd beslist leek. Vlak na de 0-2 ramde echter Vandepitte (met touchering van Daniël Akindayini) een afvallende bal binnen en kwam er alsnog een hectisch toegift. Daarin zocht Vandepitte, na de doelman de andere uitblinker bij Hoek, nadrukkelijk de 2-2 maar vloog de doelpoging via een Ermelo been over het doel.

 

En hoe was het met Pilon? "Een spits moet altijd vrij zijn in zijn hoofd, maar hij heeft tegen de jongens wel sorry gezegd in rust", antwoordde Van Hunenstijn. "Ik heb hem alleen gezegd dat hij geen veiligheid moest gaan zoeken wat hij toch een beetje deed. Na de eerste helft hadden we klaar moeten zijn met Hoek. Ons positiespel was goed. Hoek begon pas twintig minuten voor tijd met voetballen en dit soort wedstrijden brachten we dan vroeger niet over de brug. Nu tonen we wel karakter om dat te doen."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures