Nieuws

Katwijk zit in scenario van laatste kans

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

15 maart 2019

De dit seizoen weer in ere herstelde derby van Bunschoten-Spakenburg spreekt mogelijk het meest tot de verbeelding, maar wanneer IJsselmeervogels en Katwijk elkaar tegenkomen is dat buiten kijf een voetbalkraker van formaat. Hier staan de meest succesvolle clubs van het land tegenover elkaar.

Sinds de invoering van het algeheel landskampioenschap in 1969 (tussen de beste zaterdag- en zondagclub) heeft IJsselmeervogels zeven keer de 'ster' van die titel opgeëist en de 'rooien' zijn daarmee onbetwist koploper. Katwijk begon pas veel later (negentiger jaren vorige eeuw) furore te maken dan IJsselmeervogels, maar heeft toch al vier sterren verzameld. En als het kampioenschap van vorig seizoen in de Tweede divisie mag worden meegeteld (gemengde zaterdag-zondag competitie immers) staan de Katwijkers zelfs op vijf. In 1995 leek Katwijk hard op weg naar een nationale trilogie, maar was er eigenlijk maar één club die dat absolute record kon voorkomen, dat was IJsselmeervogels en de ploeg van toen flikte dat ook.

 

Het eerste duel tussen Katwijk en IJsselmeervogels in de Tweede divisie leverde geen doelpunten, wel af en toe pittige discussies. Hier geven doelman Ricardo Kieboom en Omar Hamdi IJsselmeervogels-spits Robbert Olijfveld te verstaan dat hij zich iets rustiger moet gedragen.  
Foto: Orange Pictures

 

Een glanzende historie voor beide clubs, maar kijk naar de ranglijst, IJsselmeervogels en Katwijk staan andermaal hoog genoteerd. De 'rooien' verloren wel smadelijk van Kozakken Boys (5-0) en moesten daardoor op basis van een minder doelsaldo de eer van koploper weer overgeven aan AFC. Niemand hoeft vreemd op te kijken wanneer de titelstrijd pas op de laatste speeldag zijn beslag gaat krijgen en Katwijk heeft, nu topscorer Marciano Mengerink na zijn herstel van een jukbeenbreuk weer in de running is, zeker nog niet de hoop opgegeven zich daarin nog te kunnen mengen. Maar dan moet de ploeg van Jan Zoutman wel drie punten pakken op de Westmaat, een scenario van de laatste kans. IJsselmeervogels heeft iets recht te zetten, tegenover zichzelf maar ook de supporters. Dat was na de afgang in Werkendamde centrale boodschap van coach Ted Verdonkschot.

 

De benutte strafschop waarmee Scheveningen met 0-1 won van de Koninklijke HFC was betwist, maar die drie punten waren meer dan welkom voor de ploeg van John Blok. Scheveningen raakte in de eerste helft van de competitie in zwaar weer, maar sinds januari ziet de wereld voor de promovendus er ineens een stuk zonniger uit. De selectie keerde vrijwel geheel fit terug van de wintertrip op Gran Canaria, maar nog belangrijker, de broodnodige punten om onderin weg te komen begonnen binnen te stromen. Acht duels gespeeld na de winterstop, vijf gewonnen, waaronder tegen de concurrenten FC Lienden (4-0), Barendrecht (4-0) en VVSB (6-1). Het gaatje (zeven punten) met de gevarenzone in de Tweede divisie is in ieder geval geslagen.

 

15 oktober 2017: Kevin Gomez Nieto wint van Bert Steltenpool, maar Steltenpool maakt in de wedstrijd wel het doelpunt dat die middag op Houtrust het verschil (0-1) maakt tussen Scheveningen en Spakenburg.
Foto: Dick Teske

 

Spakenburg won eerder  dit seizoen met 3-2 van Scheveningen en dat was een zwaar bevochten zege.  Een jaar eerder verloren de 'blauwen' op eigen veld nog van de Schollekoppen. Op Houtrust is trekt Spakenburg vaker aan het langste eind dan de thuisclub. In vier seizoenen topklasse en een jaar Derde divisie staken de Spakenburgers drie keer de volle winst op zak. Scheveningen won in die periode op eigen veld slechts één keer van Spakenburg (2014, 1-0, penalty Leroy Resodihardjo). Bij Spakenburg, kampioen Derde divisie afgelopen seizoen (Scheveningen werd tweede) vliegen de prestaties op en neer. Het is de ploeg van John de Wolf nog niet gelukt om drie wedstrijden op rij te winnen.

 

Na nederlagen van Noordwijk tegen SteDoCo (0-1) en ODIN '59 (2-3) kregen de concurrenten in de titelstrijd in de Derde divisie nieuwe verwachtingen. Naaste concurrent DVS '33 Ermelo duimt serieus voor nog een paar uitglijers van de ploeg van Kees Zethof en de Ermeloërs hebben gezelschap van Hoek en Quick Boys. Rechtstreeks Noordwijk punten afhandig maken kan de huidige nummer twee niet meer. DVS '33 speelde al twee keer tegen Noordwijk met ook nog eens een negatief resultaat (5-0 en 1-2). DVS '33 heeft zijn hoop gevestigd op Quick Boys, waar Noordwijk op 20 april zijn opwachting maakt. Op de voorplaatste speeldag krijgt Noordwijk ook nog een uitwedstrijd bij Hoek uitgeserveerd, maar mogelijk is de strijd bovenin dan al beslist. Voorlopig zit Noordwijk stevig in het zadel. Ook de volgers moeten al hun wedstrijden maar zien te winnen.

 

Eerder dit seizoen, FC Lisse - Noordwijk: Rowdy van der Putten (foto) opent vanaf elf meter de score voor FC Lisse. Het duel eindigt in 1-1, doelpunt Noordwijk Emiel Wendt.
Foto: Hubert Habers

 

Noordwijk zelf krijgt een oude bekende op bezoek, bollenstreekgenoot FC Lisse.  Noordwijk is uiteraard favoriet voor de winst, maar het zal niet de eerste bollenderby zijn die een verrassende uitslag oplevert. De laatste zes onderlinge duels eindigden onbeslist. Lisse coach Robbert de Ruiter aast er uiteraard op met zijn huidige ploeg goed voor de dag te komen tegen zijn oude club. Het afscheid van Noordwijk in 2014 had een sombere ondertoon, want Noordwijk degradeerde dat seizoen via de nacompetitie uit de topklasse.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

IJsselmeervogels - Katwijk
Scheveningen - Spakenburg
Noordwijk - FC Lisse