Nieuws

Spakenburg geeft Scheveningen lesje volwassenheid

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

17 maart 2019

DEN HAAG - Met drie overwinningen op rij nam het zich al vanaf de winterstop aandienende herstel van Scheveningen zo onderhand de vorm aan van een heuse revival. Spakenburg mocht er dan ook voorhand niet gerust op zijn dat het bezoek aan Houtrust schadevrij zou verlopen. Ronkend van tevredenheid constateerde het blauwe kamp na afloop dat de vrees ongegrond was gebleken. De 4-2 overwinning en de wijze waarop die tot stand kwam lieten geen ruimte voor het zetten van vraagtekens bij de eigen prestatie.

 

Coach John de Wolf koos voor een systeem met 4-4-2 als basis. Voorin moest het komen van Philip Ties en vooral van bevliegingen van de rappe Kevin Sterling. "Het leek soms alsof wij veel inzakten, maar ik zag ons bij fasen toch ook behoorlijk dwingend spelen. Wat ik duidelijk niet wilde, en wat dan ook niet gebeurde, is dat je tegen Scheveningen in de duels terecht komt. Want daar is die ploeg heel sterk in, op het randje van zeuren en zeiken. Eruit blijven, en dan gebruik maken van de ruimte die geboden wordt", keek De Wolf terug.

 

Barry Rog deinst terug bij een pass van Jasper Beekhuis.

 

De eerste tien minuten waren overduidelijk voor Scheveningen. Eens temeer bleek dat, wanneer de equipe van coach John Blok op volle sterkte kan aantreden, de Scheveningers volwaardig hun mannetje kunnen staan in de Tweede divisie. Alleen Leroy Resodihardjo ontbrak wegens een schorsing. Mehmet Aldogan liet op de vierkante meter direct zien dat hij weer helemaal terug is. Rechtsback Kevin Gomez Nieto greep van aanvang af de ruimte die hij door het ontbreken van een persoonlijke tegenstander kreeg. Er kwamen al snel kansen, hele grote zelfs, maar Samir el Moussaoui en Gomez Nieto zagen beide hun inzet in één en dezelfde aanval fabelachtig gekeerd worden door doelman Jordy Deckers. Even later verdiende een kopbal van Brandon Robinson ook beslist een beter lot. Het mocht niet zo zijn voor de thuisploeg. De spits zag de bal rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal verdwijnen.

 

Spakenburg deed vooralsnog weinig anders dan de storm laten uitrazen. Dat zich na ruim een kwartier tegenslag aandiende in de vorm van het geblesseerd uitvallen van Philip Ties, maakte het perspectief daarbij bepaald niet beter. Vervanger Argjend Selimi bleek echter al snel juist een lichtpuntje te zijn. Wat zich sterker deed gelden toen zeven minuten later ook Giovanni Gravenbeek op vrijwel identieke wijze geblesseerd zijn plek afstond aan Tom Menting. Laatstgenoemde bracht namelijk op het middenveld een portie energie mee die Selimi en Sterling beter tot hun recht deed komen.

 

Scheveningen bleef voor de rest van de eerste helft nog wel het optisch overwicht behouden, maar Spakenburg kroop onmiskenbaar uit de schulp. De met 0-0 aanbrekende rust vormde een mooie gelegenheid voor beide coaches om de strijdplannen te bevestigen of herijken. De Wolf hield zijn team voor om door te gaan op de ingeslagen weg: "Ik gaf onszelf veel kans, want die ruimtes zouden zeker komen." En ook Blok zag geen reden om het anders aan te pakken, ongeveer zoals aanvaller Tim Peters in de microfoon van de lokale radio meldde: "In de rust dacht ik dat we het aardig voor elkaar hadden."

 

Kevin Sterling op snelheid langs Samir el Moussaoui.

 

De tweede helft had voor Blok en Peters echter een onverwachte en vervelende wending in petto. Nadat eerst nog Gomez Nieto een dot van een kans op de openingstreffer miste door niet genoeg in een vrije hoek te richten, bekroonde prompt aan de andere kant Argjend Selimi met het hoofd een snelle uitbraak met de openingsgoal. Scheveningen kreeg nauwelijks tijd om de mokerslag te incasseren, want drie minuten later scoorde Nathaniël Will aan het eind van een combinatie over vele schijven de 0-2. Vooral het sublieme passje van Menting in deze tegenstoot deed de toeschouwers smullen. Voor de thuisploeg leek de onderneming inmiddels een hopeloze zaak te zijn geworden, want hoe krijg je een tegenstander die uit zo weinig kansen zo veel rendement haalt alsnog op de knieën?

 

Scheveningen gaf het nog niet op. Bij één van de vele pogingen om de achterstand te verkleinen kwam Brandon Robinson op ongelukkige wijze in aanraking met doelman Deckers. Het gevaarlijke aspect van de actie kwam Robinson op geel te staan. Voor Deckers, in de basis omdat eerste doelman Leon ter Wielen enige weken terug met een handblessure te maken kreeg, kwam enkele minuten later voortijdig het einde van zijn wedstrijd. Met vertraging bleek de tik zo hard te zijn aangekomen dat Ter Wielen van de bank moest om Deckers af te lossen.

 

Kort daarna verschafte Scheveningen zich eindelijk loon naar werken. Aan het eind van een scherpe aanval van rechts vond Robinson de vrijstaande Aldogan, die gedecideerd intikte. De aansluitingstreffer vormde het startschot voor een ware belegering van het Spakenburgse doelgebied. Opeens was het geloof er weer dat het nog goed zou komen voor de Houtrustbewoners, maar even zo snel werd de hoop ook weer de grond in geslagen. Verdediger Jari de Jong verslikte zich namelijk totaal in het terugspelen op de eigen keeper, wellicht ook gehinderd door de harde wind. Kevin Sterling was er als de kippen bij om doelman Björn Bénard kansloos te laten. Deze nieuwe mokerslag kwam Scheveningen niet meer te boven. Jasper Beekhuis strooide nog meer zout in de wonden door 1-4 aan te tekenen na een vlotte aanval over de rechterkant. In de laatste reguliere speelminuut bracht Ruben Koorndijk de achterstand nog terug tot iets acceptabeler proporties voor de thuisclub, maar tot meer dan een statistisch pleistertje kwam het niet meer.

 

Mehmet Aldogan gaat schieten. Cendrino Misidjan kan er niets meer tegen uitrichten.

 

Blok kon er kort na afloop nog maar nauwelijks over uit hoe het zo had kunnen lopen: "Deze nederlaag hebben we volledig aan onszelf te wijten. Twee doelpunten na fouten van mijn centrale verdedigers, fouten die niet gemaakt mogen worden. Als je zo verdedigt, dan win je niet. Spakenburg gaf ons vandaag een lesje in volwassenheid. Tegelijk misten wij een aantal grote scoringskansen door verkeerde keuzes." Op de radio had Peters op dat moment ook al kort en krachtig gesproken over verkeerde keuzes in de aanval: "Veel te vaak werd er vandaag voor het eigen succes gegaan."

 

Blok ging er evenzogoed niet omheen dat zijn ploeg ten opzichte van de eerste seizoenshelft flink gegroeid is. "Natuurlijk zag je dat vandaag ook terug. De gehele eerste helft hielden we Spakenburg onder de duim, en ook na de 1-2 zetten we ze onder druk. Met Resodihardjo was het misschien wat evenwichtiger verlopen, maar zo lastig een paar maanden geleden is het niet meer voor ons. Ik ben het me je eens dat er geen enkele reden is om hier nu een zorgelijk gesprek te houden, maar dat ik nu even de pest in heb is logisch."

 

Met een degelijke overwinning op zak, bovendien verkregen met uitgekiend en bij vlagen aantrekkelijk voetbal, keek De Wolf ondertussen vol strijdlust vooruit: "Ik heb het er met de spelersgroep al over gehad, wij gaan ervoor om zo hoog mogelijk te eindigen. Wedstrijden voor des keizers baard spelen ga ik echt niet doen. Om te beginnen volgende week GVVV, tegen hen hebben we na ons verlies in de eerste wedstrijd nog wat recht te zetten."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures