Nieuws

Klassieker zonder winnaars

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

17 maart 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Dat een klassieker niet direct ook een voetbalkraker oplevert, bewezen IJsselmeervogels en Katwijk. Beide ploegen wilden heel graag drie punten aan hun totaal toevoegen, maar konden met een 1-1 gelijkspel eigenlijk beiden niet tevreden zijn. Wie ook niet tevreden waren, waren de toeschouwers. Zeker in de eerste helft voldeed de wedstrijd nauwelijks aan het niveau dat door velen verwacht werd en alleen de spanning die in het tweede bedrijf naar boven kwam, vergoedde iets van dat gemis.

 

Wedstrijden tussen IJsselmeervogels en Katwijk waren in het verleden vaak een echte voetbalkraker met vaak veel spektakel. De Vogels zijn vaker, zeven keer, met de titel van beste amateurclub van Nederland aan de haal gegaan. Alleen dateert het laatste kampioenschap alweer van 2011. Katwijk moet het met een minder aantal doen, maar bij de Katwijkers staat wel de laatste titel nu uitgestald.

 

Er werd dus wel iets verwacht van de twee meest succesvolle clubs van het land. IJsselmeervogels stond met AFC op een gedeelde eerste plaats en wilde zeker de blooper van vorige week bij Kozakken Boys (5-0 nederlaag) ongedaan maken. Katwijk wilde als regerend kampioen heel graag de achterstand van zeven punten op de koplopers verkleinen. De ploeg van trainer Jan Zoutman verwachtte ook een getergde thuisploeg. "Zij zullen er alles aan doen om ons te verslaan. Omdat spits Danny van den Meiracker (liesblessure) niet kan spelen zullen ze nu met veel bewegende spelers gaan spelen. Oppassen geblazen dus," was de analyse van Zoutman vooraf.

 

Mike van den Ban draait weg bij Gillian Jusitiana.

 

De lastige schuin over het veld staande wind maakte het voetbal er niet gemakkelijker op en die wind zou gedurende de hele wedstrijd een belangrijke rol spelen. Al vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Daan Schaper werd duidelijk dat de spelers van de thuisploeg de kritiek van hun trainer ter harte hadden genomen. "In Werkendam werden we op alle fronten afgetroefd en dat mag toch niet voor een club als IJsselmeervogels. Het moet hier maar weer goed gemaakt worden." Met deze boodschap had coach Ted Verdonkschot zijn ploeg het veld ingestuurd met Ali Akla als vervanger voor Van den Meiracker. Dit was de eerste basisplaats dit seizoen voor de van een blessure terugkomende aanvaller.

 

Met name de verdedigers gingen op stevige wijze de duels aan met de aanvallers van de bezoekers. Katwijk-topscorer Marciano Mengerink moest een aantal keren ervaren dat er met zijn tegenstanders niet te spotten viel. Toch hadden de bezoekers in de eerste twintig minuten veelvuldig de bal, maar tot een kans van enig formaat kwamen de Katwijkers niet. Ook de thuisploeg was aanvallend nog tot niets in staat. Pas in de 23-ste minuut werd er een keer richting doel geschoten. Dat schot kwam op naam van Vogels-middenvelder Eef van Riel, dat naast ging. Direct daarop een tweede poging door Maikel de Harder, maar diens poging draaide net langs de verkeerde kant van de paal.

 

Martin van der Meer legt zijn been rond Robbert Olijfveld.

 

In de 28-ste minuut kwam de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg eigenlijk uit de lucht vallen. Door slecht verdedigen van Guus van Weerdenburg belandde de bal wat gelukkig bij Robbert Olijfveld en die wist doelman Mark de Vries te passeren. Drie minuten later had een goede aanval van de Harder en Mike van der Laar in doelman De Vries het grootste struikelblok In die fase van de wedstrijd wist de thuisploeg veel slimmer tussen de linies van Katwijk te spelen. Aanvoerder Robbert Susan probeerde zijn ploeg feller te krijgen en pakte aan de zijlijn een gele kaart. Een aantal minuten later ontsnapte hij aan een tweede gele kaart. Hij gleed door op doelman Jaimy Schaap en iedereen verwachtte een tweede prent. Schaper wilde niet, durfde niet of accepteerde het excuus van Susan voor die actie. De aanvoerder bleef dus op het veld staan, zodat het ook een echte wedstrijd kon blijven. Een wedstrijd die in de tweede helft iets aantrekkelijker was om naar te kijken.

 

Het begon al na een paar minuten toen een corner van IJsselmeervogels tot hachelijke situaties in het doelgebied van Katwijk leidde. De bal spatte op de onderkant van de lat het veld weer in en werd toen met de hoogst mogelijke moeite door de verdedigers uit de doelmond weggewerkt. Vijf minuten later een grote kans voor de gasten. Na een prachtige pass van Joey Jongman kreeg Mike van den Ban vrije doorgang richting doel. Met de voeten wist doelman Schaap redding te brengen. Katwijk probeerde het wel, maar aanvallend straalde de machteloosheid van de gezichten. Mengerink werkt hard en ging op allerlei manieren de strijd aan met de verdedigers, maar miste gewoon een 'targetman' naast zich. Een speler (bijvoorbeeld de geblesseerde Jordy Hilterman) die de bal kan vasthouden en die vooral aanspeelbaar is voor de technisch vaardige Jongman. Nu moet Jongman vaak de bal maar ergens in de buurt van Mengerink zien te krijgen.

 

Robbert Susan wint een kopduel van Eef van Riel.

 

"De wind maakte dat vandaag ook extra moeilijk. Ons systeem is soms ook moeilijk om te spelen. Ballen richting de vleugels zijn vaak niet te geven en dan blijft er niets anders over dan zoeken naar gaten achter de verdedigende linies. Zelf kom ik daardoor dan ook niet in een kansrijke positie." Jongman bleef dus kritisch, maar was toch heel blij met de late gelijkmaker. Die gelijkmaker had voorkomen kunnen worden als de thuisploeg wat beter had omgesprongen met de counterkansen die er toch kwamen. Een grote mogelijkheid voor invaller Felitciano Zschusschen leverde niet het gewenste resultaat op en ook De Harder en de opkomende Gillian Justiana maakten niet de goede keuzes. Ja, dan is het wachten tot de tegenstander wel de bal tegen het net krijgt. In de 87-ste minuut kwam de bal uiteindelijk bij invaller Jan Willem Tesselaar en die wist de bal in de verste hoek te plaatsen: 1-1. Daarna nog mogelijkheden voor IJsselmeervogels om alsnog de zege binnen te halen. Maar een kopbal van invaller Gévero Markiet ging net naast en een schot van Justina kon gestopt worden.

 

Verdonkschot stond met een dubbel gevoel de pers te woord. "Ik ben teleurgesteld over het resultaat. Als er één ploeg had moeten winnen dan waren wij dat wel. Misschien hadden we een beetje pech, maar ik ben wel trots op mijn spelers. Vooral over de wijze waarop en de inzet waarmee ze toch gespeeld hebben na zo'n zeperd van vorige week. Wat ook nog belangrijk is, dat we Katwijk nog steeds op zeven punten weten te houden." Ook Zoutman was over de inzet van zijn spelers wel te spreken. "Dat zat wel goed, alleen was het voetbal niet altijd goed. De drang om aan te vallen was er wel, maar er is meer voor nodig om echte kansen te krijgen. We staan dus nog zeven punten achter op de kop, maar geven zeker nog niet op."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures