Nieuws

FC Lisse stunt bij koploper Noordwijk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

17 maart 2019

NOORDWIJK - FC Lisse heeft voor een spetterende stunt gezorgd door koploper Noordwijk een nederlaag toe te brengen. Op sportpark Duinwetering, waar de storm heer en meester was, werd het 0-1 voor FC Lisse. Noordwijk blijft desondanks met een voorsprong van vijf punten nog steeds fier aan kop in de Derde divisie.

 

Derby's brengen meestal iets extra's, maar zijn ook vaak onvoorspelbaar. De meest recente resultaten van beide teams spraken duidelijk in het voordeel van de thuisclub, maar het liep heel anders deze middag. Het werd een klapper voor de bezoekers, die gerust opzienbarend genoemd mag worden. De ploeg van trainer Robbert Ruiter speelt dit seizoen nogal wisselvallig. Opzienbarende overwinningen worden vaak afgewisseld met tegenvallende resultaten, zoals tegen ONS Sneek, toen de Friezen in de laatste minuut met de winst gingen strijken. Voor Noordwijk was dat juist een prima weekend omdat de concurrentie, in strijd om de titel, punten verspeelde.

 

Lars Rauws ruimt op voor Emiel Wendt gevaar kan stichten.

 

Dit keer gebeurde het tegenovergestelde. De bezoekers uit Lisse gingen met drie punten aan de haal en daar baalde heel Noordwijk van. Niemand had op een nederlaag gerekend. Ook aanvoerder Emiel Wendt niet, die de nederlaag als volgt omschreef: "Dit was ronduit een heel slechte middag. Een nederlaag had niemand ingecalculeerd, ik ook niet. Maar toch gebeurt het. Nou kun je het weer wel de schuld geven, maar we moeten ook naar onszelf kijken. Er gingen weinig dingen goed. Ik weet niet of de storm daar de schuld van was. Er was geen rust aan de bal. Daardoor mislukten veel passes en kwam de bal bijna nooit bij een medespeler terecht. Ook de keuzes waren niet goed en dat leverde veel balverlies op. Jammer, want we hebben toch een aantal mogelijkheden gehad waar meer in had gezeten. We hebben veel balbezit gehad, maar het heeft nauwelijks wat opgeleverd."

 

Noordwijk was vooral verongelijkt over de vraag penalty of niet, toen Bryan Iliohan een doelpoging met de hand gekeerd zou hebben. "Het was een zuivere handsbal. De scheids had een strafschop moeten geven, want hij stond er bovenop. Hij wuifde alle protesten weg en deed dat ook bij overtredingen", was het oordeel van Emiel Wendt die er meteen aan toevoegde dat komende zaterdag orde op zaken wordt gesteld wanneer Achilles '29 de tegenstander is.

 

Zoals gezegd, op Duinwetering raasde de storm van doel tot doel. Noordwijk mocht beginnen met de wind mee en dat zou ongetwijfeld voordeel opleveren. Maar dat pakte heel anders uit. FC Lisse bouwde een muur op, hield de bal in de meeste gevallen bij het uitspelen van de verdedigende taken in bezit, en wist op die manier de aanvalskracht van Noordwijk behoorlijk te ontregelen. De windkracht zorgde er ook voor dat veel aanvalspogingen mislukten en vooral de voorzetten vanaf de rechterkant regelrecht achter het doel van keeper Justin Valk belandden.

 

Brayen Bröcker duikt tussen Rowdy van der Putten (9) en Oussama Siali door.

 

En als er al kansen waren voor Noordwijk, gingen die om zeep. Nick van Staveren liet een kans op 1-0 liggen en na een kwartier spelen mikte Sabir Achefay van grote afstand op de paal. Nog geen minuut later verprutste Oussama Siali aan de andere kant een prima mogelijkheid door veel te lang treuzelen in een één op één situatie. Hij ramde de bal nog wel bal tegen keeper Roy Rondeltap aan en vanaf dat moment was het aanvallen en verdedigen en moest Rondeltap wederom ingrijpen met een fantastische redding. Even later miste Rowdy van de Putten een prima mogelijkheid om FC Lisse op voorsprong te zetten. Op slag van rust was het toch raak voor FC Lisse toen Iliohan tegen de vlakte ging na een voorzet vanaf links, waarna bal op de stip belandde. Van der Putten meldde zich om het vonnis te voltrekken en kreeg gelukkig voor hem van Rondeltap nog een rebound na de zwak ingeschoten elfmetertrap: 0-1. FC Lisse slim, strijdbaar en met veel inzet, kon met voldoening na het rust van arbiter Jerôme Vries de kleedkamer opzoeken.

 

Na de thee had FC Lisse storm mee en de ploeg van Robbert Ruiter kreeg ook nu weer een aantal prima mogelijkheden om wat aan de score te doen. Ook Noordwijk creëerde kansen maar het wilde deze middag maar niet lukken om FC Lisse op de knieën te krijgen. Verdedigend stak het goed in elkaar bij de Lissenaren die een duidelijke regie hadden uitgestippeld hoe om te gaan met de weersomstandigheden. Bij Noordwijk werd het geloof en hoop op een goed resultaat met de minuut minder. De thuisploeg probeerde in de slotfase oog van alles. Er kwamen ook protesten bij vermeende handsballen. Vooral bij die van Iliohan had Noordwijk wel een punt, maar De Vries weigerde naar de stip te wijzen, zoals hij dat eerder in de tweede helft ook al had gedaan bij een situatie in het strafschopgebied van Noordwijk, waar Achefay de bal met zijn arm beroerde.

 

Rowdy van der Putten drukt Tjeerd Westdijk naar de grond.

 

De geel-blauwe muur bleef intact en was niet te slechten. Het bleef dus bij dat ene doelpunt vlak voor rust. De Ruiter, die zijn ploeg een voorbeeldige instelling had zien tonen, was van mening dat de overwinning verdiend was. "Ik moet zo eerlijk zijn dat de wind er geen goed aan heeft gedaan vanmiddag om er een top wedstrijd van te maken", sprak de Lisse-coach. "Daardoor werd de wedstrijd min of meer lam gelegd. Aan de andere kant hebben wij laten zien dat we niet alleen goed kunnen voetballen, maar ook goed met de omstandigheden zijn omgegaan. Ik ben vooral te spreken over onze inzet, strijd, vechtlust en passie om tot succes te komen. Jammer is vooral, dat de ploeg nog niet stabiel genoeg is, anders hadden we wel wat meer punten gepakt. Maar hier staat in ieder geval een tevreden trainer van een ploeg die vanmiddag keihard gewerkt heeft voor een mooi resultaat."

 

In een uitbundige stemming kon FC Lisse later op huis aan, genietend van zijn stuntuitslag. Eerder dit seizoen snoepte de FC streekgenoot Noordwijk ook al punten af met een 1-1 gelijkspel. Deze keer was het zelfs de volle buit.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures