Nieuws

Koppositie Tweede divisie lijkt besmet

Nieuws

 

22 maart 2019

De voorbije weken wisselen IJsselmeervogels en AFC constant van plaats. Dan voeren de Amsterdammers de ranglijst weer aan en vervolgens mogen de Vogels zich tot aan de volgende speeldag weer koploper noemen. De koppositie van de Tweede divisie lijkt wel besmet, maar voor de liefhebbers van spanning is het wel smullen geblazen.

 

De naaste concurrent (Katwijk) in de titelstrijd staat op zeven punten, maar wat zeggen zeven punten? Na de veertiende speelronde stond AFC bovenaan met een voorsprong van zeven punten op Jong Sparta (tweede) en IJsselmeervogels (derde) en kijk nu eens naar de rangschikking. AFC mocht dit seizoen wel zestien keer op 'pole position' beginnen aan een speeldag, IJsselmeervogels zeven keer. De teller van het stuivertje wisselen tussen de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg en The Reds uit Amsterdam is inmiddels opgelopen naar acht, maar het is allemaal te doen wie er zaterdag 25 mei bovenaan eindigt. De roostermaker van de KNVB heeft mogelijk in een vlaag van helderziendheid gehandeld. Op de laatste speeldag staan IJsselmeervogels en AFC tegenover elkaar aan de Westmaat.

 

Ted Verdonkschot gaat in Haarlem handen schudden van oude bekenden. Voor IJsselmeervogels had hij twee seizoenen de Koninklijke HFC onder zijn zijn hoede.
Foto: Ferry Toth

 

Maar IJsselmeervogels krijgt als eerste te maken met de Koninklijke HFC. De Haarlemmers zijn de voorbije weken met drie nederlagen van het pad geraakt dat daarvoor bijna koninklijk voerde langs een serie van zeven overwinningen en vijf gelijke spelen. Het begon er zelfs op te lijken dat de ploeg van Gertjan Tamerus, vorig seizoen nog speler bij de Koninklijke maar nu voor de groep, zich als nummer drie serieus kon gaan mengen in de strijd om het kampioenschap. Ondanks de recente dip kan Tamerus als eerstejaars coach nu al terugkijken op een geslaagd seizoen. In die sterke reeks zaten per slot van rekening overwinningen op Rijnsburgse Boys (0-1), GVVV (4-0) en Katwijk (0-1), toch gevestigde namen in het zaterdagamateurvoetbal. Ook AFC (0-0) kwam niet langs de Koninklijke.

 

20 oktober 2018: DVS '33 Ermelo veegt FC Lisse van het veld met 9-1. Het was ook de dag van Oktay Öztürk (14). De middenvelder maakte vier goals. 
Foto: Orange Pictures

 

FC Lisse vloerde koploper Noordwijk met 0-1. Dat was op speelronde 24 de uitslag van de dag in de Derde divisie. Quick Boys profiteerde ten volle (5-0 tegen DOVO), maar DVS '33 Ermelo moest buurman VVOG een gelijk spel (1-1) toegeven. Dat was op basis van de ranglijst opvallend te noemen, maar eens te meer een bewijs dat de uitkomst van derby's absoluut onvoorspelbaar is. Na Noordwijk maakt FC Lisse zich op voor de ontvangst van DVS '33 Ermelo. De druk om oprecht mee te blijven doen bovenin ligt bij Door Verenging Sterk. De thuisploeg, onder leiding van Robbert de Ruiter druk bezig in een opbouwfase, zal vertrouwen getankt hebben aan de Duinwetering en heeft eerder uit het seizoen nog een 'vlekje' weg te werken. Op 20 oktober haalden elf ontketende Ermeloërs net niet de dubbele cijfers, maar de 9-1 was wel de grootste competitienederlaag voor FC Lisse ooit. De monsteruitslag was pas de vijfde keer dat de twee clubs elkaar deze eeuw troffen in competitieverband. De totaalbalans na 2000 is nog in evenwicht. FC Lisse en DVS '33 wonnen beide twee keer (ook wisselend thuis en uit) en in 2016 rolde er op Ter Specke, deze keer de plaats van handeling, een 1-1 gelijk spel uit de bus. Joop Tomassen, clubarchivaris van DVS '33, duikelde uit de vorige eeuw ook nog twee ontmoetingen op tussen beide clubs. In het seizoen 1987-88 won DVS '33 op eigen veld met 3-2. Later won FC Lisse zijn thuiswedstrijd met 4-0. DVS '33 had in de tweede kasse toen al het kampioenschap gevierd. Het jaar daarop promoveerde ook FC Lisse naar de eerste klasse.  

 

Staphorst liet op speeldag 22 twee punten liggen bij AZSV (1-1), wat de achtervolgers de kans bood dichter naar de koploper van de hoofdklasse B te kruipen. Sparta Nijkerk (winst bij SDC Putten) en Excelsior '31 (drie punten ten koste van DETO Twenterand) profiteerden maximaal, waar Urk en ACV met gelijke spelen stil bleven staan. Maar met vijf ploegen met titelkansen is de spanning nog om te snijden, maar pas zaterdag over een week trekken Excelsior '31 en Urk met hun inhaalwedstrijden de onderlinge stand bovenin volledig recht en is er meer duidelijkheid. Dat neemt niet weg dat Excelsior '31 bij zijn bezoek aan Berkum zal moeten winnen om een stevige vinger in de pap te houden. Verliezen van een directe concurrent (Excelsior '31 verloor met 2-0 bij Staphorst) is op zich minder ernstig dan punten laten liggen tegen lager geklasseerde tegenstander. Kampioen worden houdt vaak in winnen van de 'kleintjes'. Zonder nu meteen Berkum als 'kleintje' af te schilderen.

 

3 februari 2018: Berkum wint op eigen veld met 4-1 van Excelsior '31. Op de foto slalomt Johnsen Bacuna door de verdedging van de Rijssenaren.
Foto: Rainer Fröhlich

 

Ook de formatie van Raymond Schuurman heeft de gewoonte tegen op papier kwalitatief mindere ploegen zelf ook minder voor de dag te komen. Zo kreeg bijvoorbeeld de nederlaag tegen Buitenpost (0-1) een klinkend vervolg met een 2-0 overwinning op Staphorst. In de onderlinge ontmoetingen in de hoofdklasse (negen keer) loopt Excelsior '31 fors voor op Berkum. De Rijssenaren wonnen vijf keer, tegen de Zwollenaren twee maal. Tussen de twee overwinningen van Berkum zit een tijdsverschil van negen jaar. Maar zowel in 2009 (1-2) als in 2018 (4-1) schaarden Chris en Marc van der Meulen zich in deze wedstrijden bij de doelpuntenmakers.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Koninklijke HFC - IJsselmeervogels
FC Lisse - DVS '33 Ermelo
Berkum - Excelsior '31