Nieuws

Koninklijke HFC genadeloos tegen IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 maart 2019

HAARLEM - Door twaalf wedstrijden op rij ongeslagen te blijven leek Koninklijke HFC een serieuze kandidaat om mee te doen in de race om de titel. Daarna gingen drie wedstrijden op rij verloren en lagen de Haarlemmers wat dat betreft uit de strijd, maar konden wel een impuls gebruiken. Tot op het bot gemotiveerd boekte de Koninklijke ten kosten van kloploper IJsselmeervogels een klinkende 4-1 zege.

 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de uitslag hoger had kunnen zijn als de ploeg van trainer Gertjan Tamerus wat meer geluk had gehad met de geboden kansen. IJsselmeervogels kreeg een stevig pak slaag en leek absoluut niet op een kampioenskandidaat. Sterker nog, de ploeg speelde behoudens de eerste helft, een matige wedstrijd en liet geen moment zien voor de titel te spelen.

 

Maikel de Harder probeert het met een lobje.

 

Eén van de betere spelers bij de 'rooien' was Maikel de Harder die in tegenstelling tot zijn medespelers, een goede indruk achterliet maar geen goed woord over had voor de smadelijke nederlaag en de fouten van zijn medespelers. Hij had gewoon zwaar de smoor in, ook al omdat hij in de tweede helft geblesseerd het veld moest verlaten. Wat hem het meest dwars zat? De Harder: "De persoonlijke fouten die gemaakt werden. Dodelijk als je wilt gaan voor de titel. Dit sloeg echt nergens op. Veel dingen gingen fout omdat er niet nagedacht werd waar we mee bezig waren. Het leek wel of sommige spelers het spelletje niet snappen. Ons normale niveau werd bij lange na niet gehaald."

 

Over zijn eigen spel was De Harder ook duidelijk: "Ik had het gevoel dat ik lekker in de wedstrijd zat. Het ging in mijn belevenis gewoon goed, maar moest afhaken vanwege een voetblessure. Jammer, want ik had een gevoel in het begin van de wedstrijd dat er wel wat te halen viel tegen KHFC. Maar het bleek ijdele hoop omdat we gewoon niet in de wedstrijd zaten. Verder wil ik er niet al teveel over zeggen. Ik ben zwaar teleurgesteld." Waarop De Harder snel de kleedkamer in dook.

 

De teleurstelling was aan de Spanjaardlaan goed te voelen bij spelers, technische staf en coach Ted Verdonkschot. Het was op de gezichten af te lezen, niet vreemd natuurlijk als je als koploper zo te kakken wordt gezet. Een uitslag van 4-1 is immers niet niks. "In het voetbal is het nog altijd zo, dat je simpele dingen, simpel moet doen", reageerde Verdonkschot. "Dat gebeurt dan niet en de gevolgen zie je in de uitslag. Door persoonlijke fouten zijn we de boot ingegaan. We zijn met de neus op de feiten gedrukt. We zijn te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. We hebben vanmiddag verloren door de snelheid bij de KHFC en de omschakeling. We hebben daar niet goed op kunnen anticiperen. Ik vond in de eerste helft dat we goed speelden en ook dominant waren."

 

Robin Eindhoven ontwijkt de sliding van Kevin van Diermen.

 

Na rust een ander beeld. "Absoluut", vond Verdonkschot, "de eindpass was niet goed. Dat betekende balverlies met alle gevolgen van dien. We hebben weer wat geleerd en er is zeker geen man over boord. Door deze nederlaag wordt het verloop van de competitie weer spannender want ook gaat Katwijk weer meedoen."

 

IJsselmeervogels startte met drie spitsen op de bank, die normaliter in de basis hadden gestaan. Danny van den Meiracker, Maurice de Ruiter en Felitciano Zschusschen keken vanaf de kant toe. Met acht spelers achter de bal en twee spitsen in de punt van de aanval trok IJsselmeervogels ten aanval. Daar had de Koninklijke HFC wel moeite mee. Later pas kreeg de thuisclub meer grip en betekende de fout van centrale verdediger Kevin van Diermen de inleiding naar de 1-0 van Jacob Noordmans. Daarna kreeg IJsselmeervogels twee goede mogelijkheden waar meer in gezeten had. Treuzelen en geen overzicht houden verhinderden dat de gelijkmaker op het scorebord verscheen. In de 37-ste minuut was het eindelijk raak voor de koploper. De boomlange keeper Tom Boks taste mis op een vrije schop, waarop Gévero Markiet de bal onhoudbaar binnenschoot: 1-1. Scheidsrechter Frank de Winter negeerde protesten vanwege (vermeend) aanvallen van de keeper.

 

Eef van Riel krijgt Jacob Noordmans niet van de bal.

 

De tweede helft is voor IJsselmeervogels een ware beproeving geworden. Door persoonlijke fouten zagen de Vogels de wedstrijd uit handen glippen. Verdedigend liet de ploeg nogal eens steken vallen en aanvallend wilde het al helemaal niet meer lukken. KHFC trok steeds vaker voordeel uit persoonlijke duels en kon voor steeds meer gevaar zorgen. In de 74-ste minuut was het raak. Gillian Justiana probeerde in een uiterste poging de situatie te klaren maar kreeg de bal verkeerd op zijn schoen, waarna keeper Jaimy Schaap kansloos het nakijken had: 2-1.

KHFC had de smaak te pakken en voelde dat IJsselmeervogels rijp was voor een vernedering.

 

De genadeklap kwam door een snoeiharde kopbal van Peet van de Slot 3-1 en Tim van Soest profiteerde twee minuten later van een grove dekkingsfout. Met kunst- en vliegwerk wist IJsselmeervogels een grotere uitslag te voorkomen. 4-1. "Na drie nederlagen op rij was de wil om te winnen heel erg groot", toonde HFC-coach Gertjan Tamerus zich een tevreden mens. "Iedereen was gretig om een goed resultaat neer te zetten. Bij de start van het seizoen dachten we nog dat we het moeilijk zouden krijgen, maar vandaag heb ik gezien dat we stappen hebben gemaakt en we voor niemand onder hoeven te doen."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures