Nieuws

Excelsior '31 slaat Berkum met stomheid

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

24 maart 2019

ZWOLLE - Heel Berkum had zich opgemaakt om Excelsior '31 te ontvangen. De maand maart had tot dusver de Zwollenaren veel voorspoed gebracht, winst op SVZW (2-4) en SC Genemuiden (1-0) en een gelijk spel bij ACV (1-1). Dat moesten toch voorbodes zijn dat ook de Rijssenaren, die volop meedraaien in de titelstrijd, op zijn minst een lastige middag voor hun kiezen zouden krijgen.

 

Tot zover de theorie met een bedachte verwachting, de praktijk was de omgekeerde wereld. Na één minuut en twintig seconden opende Cem Köse voor Excelsior '31 de score, gevolgd op 5.27 door een treffer van Hakim Ezafzafi. Net over het kwartier voerde Amanuel Isa de score op naar 0-3 en nog binnen het half uur maakte Hielke Penterman het Twentse kwartet (heeft u voor mij de 0-4?) compleet.

 

Veel zo niet alle Berkum-supporters staarden er glazig naar. Dat hadden ze nog niet in hun stoutste nachtmerrie kunnen verzinnen. Vooraf was er wel de wetenschap dat de vaste keus verdedigers Jasper Bremmer en Patrick van der Veen vanwege blessures weer niet in actie zouden komen. Om die reden zou Marc van der Meulen een linie zakken om in het hart van de defensie een dragende rol op zich te nemen. Die aanpassing in de opstelling had in de voorgaande duels ook prima gefunctioneerd, dus waarom niet tegen Excelsior '31? Opnieuw theorie die in het echt op drijfzand bleek gebaseerd.

 

Michel van Aggele komt Mirko Zwiers (6) tegen.

 

De Rijssenaren namen meteen bezit van het middenveld en klungelachtig verdedigen deed de rest en Berkum in no-time de das om. Hoeseb Yakob leverde plompverloren de bal in, waarop er een actie kwam van Köse, die met een machtig scherp schot Berkum-doelman Dominic van Hoof het nakijken gaf. Bij 0-2 kreeg Ezafzafi geen strobreed in de weg gelegd en toen haalde hij maar eens uit van afstand. Fout van de keeper, redeneerden sommige aanhangers van de thuisclub, maar het was meer de collectieve denkfout om Ezafzafi rustig zijn gang te laten gaan. De 0-3 viel uit een hoekschop, waar Penterman met een frivool overstapje zijn aanvoerder Isa in stelling bracht. "De 0-4 vond ik de mooiste", keek na afloop Excelsior-coach Peter Wesselink terug op de manier waarop zijn ploeg tegenstander Berkum met stomheid sloeg. "Dat was een uitgespeelde aanval."

 

Daar was geen woord te weinig of te veel mee gezegd. Ezazafi speelde vanaf rand zestien Niek Davina aan en diens voorzet vanaf de rechtervleugel schatte Penterman op waarde door van dichtbij het lot van de thuisclub die middag te bezegelen. Excelsior '31 voerde zijn show op als was het de gewoonste zaak van de wereld, maar ook met een dodelijke effectiviteit. Vier kansen, vier goals. Berkum wist er bijster weinig tegenover te stellen. Ja, als bij 0-1 Chris van der Meulen zijn ploeggenoot Björn Bakker had kunnen bereiken, was er een kans op 1-1 ontstaan. Had dat succes opgeleverd, dan had het duel zich mogelijk langs een andere route ontwikkeld. Maar de redenering van ''als dit, dan dat'' levert per definitie geen knikker op. Want ook de doelpoging van Silvan Kersbergen (na een half uur de vervanger van de falende Hoeseb Yakob) spatte op de lat uiteen. Als dit, dan dat.

 

Björn Bakker klampt aan bij Hakim Ezafzafi.

 

Raymond Schuurman moest tactisch wel ingrijpen. "Verbouwereerd", vatte de Berkum-coach zijn gevoel over dat dramatische eerste halve uur kernachtig samen. "Na een kwartier was de wedstrijd gespeeld. Dat kun je elkaar gaan uitschelden, maar dat hebben we niet gedaan. Met omzettingen hebben we het iets kunnen keren, maar niet meer dan dat." Met drie verdedigers tegenover de twee diepst spelende aanvallers van Excelsior '31 kwam er iets meer evenwicht in het spelbeeld, al voor de rust maar ook zeker in de tweede helft. Maar ook de verflauwde belangstelling van de ploeg die comfortabel leidde had absoluut invloed. Voor rust was Excelsior '31 overal als de kippen bij met vlot combinatiespel. Penterman en Ezafzafi waren op het middenterrein permanent aanspeelbaar en ook Stefan Maat liet zich daar gelden. Het zou zo maar kunnen dat Frenkie de Jong het grote voorbeeld is voor deze eigen kweek speler van Excelsior '31. In ieder geval zat er al een scout van RKC (Eerste divisie) op de tribune om de 18-jarige Maat te observeren. Het kan niet anders dan dat die met een positief rapportje weer is vertrokken richting Waalwijk.

 

De tweede helft bleef een formaliteit, doordat Berkum op geen stukken na zo effectief handelde als Excelsior '31 in het eerste bedrijf. "Daar heb je het dan wel over in de rust. Wat ga je doen? Je moet niks laten lopen", had Wesselink in de nababbel wel een puntje van kritiek richting zijn ploeg. Kansen kwamen er wel voor Berkum dat de aanval zocht en ook met enige regelmaat vond. Chris van der Meulen kopte naast, Johnsen Bacuna mikte te hoog met zijn hoofd, maar ook Jason Huisman en Bakker zagen hun kopballen mislukken. Yannick Kaluzi (ingevallen voor Thom Cooke) bediende uiteindelijk rond minuut 75 Bacuna voor een niet meer te missen kans. En twee minuten voor tijd wees scheidsrechter Michael Eijgelsheim (Bacuna gevloerd) naar de penaltystip. Het was al de zoveelste beslissing van de jonge arbiter die de spelers zonder enig morren accepteerden.

 

Chris van der Meulen ligt op snelheid, Simon Baysoy moet zien te volgen.

 

Marc van der Meulen benutte de strafschop (2-4) maar de spanning omtrent wie er zou gaan winnen was vanzelfsprekend al lang en breed vervlogen. Een tussenstand van 0-5 was op een gegeven moment waarschijnlijker dan 1-4. Davina liet echter twee serieuze kansen liggen om de score voor zijn ploeg verder op te voeren. Excelsior '31 kon er niet mee zitten. "Het was ongekend", concludeerde Wesselink. "We verliezen bij Staphorst en dat was een pas op de plaats. Maar nu staan we er weer bij. Het is een rare competitie. Het voordeel is dat we veel keus aan spelers hebben. Iedereen is beschikbaar."

 

De situatie bovenin is inmiddels uitgegroeid tot een 'bende van zes'. Na Staphorst, Sparta Nijkerk, Excelsior '31, Urk en ACV heeft ook AZSV zich aangediend voor het galabal rond de hoofdprijs. Het maakt het voetballeven in de hoofdklasse B extra interessant. Berkum kijkt met er met iets andere ogen naar. De p/d lijn voor de Zwollenaren is niet ver weg. Schuurman, die aan het eind van het seizoen Berkum verlaat, sprak niet voor niets de betekenisvolle woorden: "We moeten de competitie wel goed uitspelen."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Rainer Fröhlich