Nieuws

KNVB zit in de knoop met voetbalpiramide

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

29 maart 2019

Aan het eind van dit seizoen gaat Jong FC Groningen verdwijnen van het toneel en dat is dan nummer vier van de in totaal tien belofteteams die - verdeeld over de Tweede divisie en de twee Derde divisies - aan de start verschenen voor het seizoen 2016-17. Om positief te beginnen, Jong AZ werd de eerste kampioen in de Tweede divisie en promoveerde naar de Eerste divisie.

 

Maar daarna werd het kommer en kwel met de belofteteams. FC Twente raakte financieel in nood en trok het belofteteam in 2018 terug uit de competitie. Jong De Graafschap (Derde divisie zondag) degradeerde in 2018 naar de hoofdklasse en vond deelnemen aan de piramide toen wel welletjes. En tot slot loste Jong Achilles '29 (in 2017 al gedegradeerd van de Derde divisie zondag naar de hoofdklasse) op bij gebrek aan spelers. Na het faillissement (2018) liep de club uit Groesbeek letterlijk leeg.

 

De bond heeft met de Tweede divisie het betaald voetbal en het topamateurvoetbal aan elkaar willen knopen en dat zijn twee totaal verschillende werelden. Amateurvoetbal is nog altijd geschoeid op traditie. Full-prof clubs hebben ook zeker traditie, maar de BVO's beschouwen hun belofteteam toch meer als een experiment, dat ze ook op een door hen zelf te bepalen moment uit het voetbalgebouw kunnen trekken. Neem FC Groningen. De KNVB scherpte op klemmend verzoek van de amateurclubs de dispensatieregels aan. BVO's mochten dit seizoen nog maar zeer mondjesmaat eerste elftalspelers laten uitkomen in het belofteteams. Dat is nu één van de argumenten die FC Groningen aanvoert om te gaan stoppen met Onder-23. Zo komt de KNVB steeds verder in de knoop met de piramide, al zal 'Zeist' dat nooit hardop toegeven.

 

Eerder dit seizoen Barendrecht - IJsselmeervogels: Eef van Riel (IJsselmeervogels) kan het schot van Jeffrey Aarts niet voorkomen. Maar verder was Barendrecht een maatje te klein, uitslag 1-4.
Foto: Cees Bakker

 

Waar gaat het nog om in de Tweede divisie? Een eretitel (zonder play-offs) en dan zitten er nog wel een paar krenten in de pap in de vorm van druk bezochte derby's. Alleen onderin zijn de belangen torenhoog. VVSB maakt jacht op Barendrecht om zo rechtstreekse degradatie te ontlopen. Barendrecht gaat op bezoek bij IJsselmeervogels en is een dolende ridder geworden. Onder Jack van den Berg, teruggekeerd bij een oude liefde, wist Barendrecht alleen de eerste wedstrijd (Jong Almere City FC, 1-0) na de winterstop te winnen en was er nog een gelijk spel (Kozakken Boys, 1-1), balans 4 uit 10. En dan is IJsselmeervogels niet de makkelijkste tegenstander, al is 'kan vriezen kan dooien' dit seizoen wel regelmatig van toepassing op de ploeg van Ted Verdonkschot. Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen op de Westmaat verloor Barendrecht er maar één, tegenover drie maal winst. In het seizoen 2012-2013, ook toen onder Van den Berg, zegevierden de Barendrechters met 0-2. Marwin Richard en Bob Vermunt waren de doelpuntenmakers, met het DNA van mannetjesputters. Kom daar nu nog eens om bij het huidige Barendrecht.

 

Eerder dit seizoen hielden Jong Sparta en Excelsior Maassluis op het Kasteel elkaar in evenwicht (1-1). Hier verdedigt Sekou Sylla de Spartaan Elayis Tavsan.
Foto: Harry Noordhof

 

Excelsior Maassluis wint met grote regelmaat zijn wedstrijden en dat is terug te lezen op de ranglijst. De ploeg van Dogan Corneille staat op plek vier op basis van een aanzienlijk lager spelersbudget dan de huidige top drie kan ophoesten. En als AFC en IJsselmeervogels met enige regelmaat punten blijven morsen, is het niet uitgesloten dat Katwijk en ook de '

'tricolores' uit Maassluis zich nog mengen in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek in Maassluis komt Jong Sparta. De Rotterdamse beloften volgen met argusogen de verrichtingen van Jong FC Volendam in de Derde divisie zondag. De Volendammers staan momenteel bovenaan en eisen zij de titel op, dat moet er ook een tweede belofteteam uit de Tweede divisie degraderen. Jong Sparta zou dan, zoals de rangschikking nu is, de dupe zijn. Sparta-coach Jeroen Rijsdijk keert even terug bij de club waarmee hij in 2016 (als coach zijn debuutjaar in de topklasse) beide (zaterdag en algeheel) landstitels pakte. En over titels gesproken. Rijsdijk ontmoet in Maassluis ook zijn voetbalmaatje Corneille, zijn opvolger bij Excelsior Maassluis. Rijsdijk en Corneille vierden in 2006 en 2007 als speler 'rooie kampioenschappen' bij IJsselmeervogels.

 

Zwaluwen en Jodan Boys gaan in een extra duel uitmaken wie de tweede periode wint in de hoofdklasse A. Beide ploegen haalden een gelijk aantal punten (23) met daarbij ook een identiek doelsaldo (20-8). Als opwarmertje speelden Zwaluwen en Jodan Boys voor de competitie met 2-2 gelijk. Eerder dit seizoen trokken de Gouwenaren op eigen veld met 2-1 aan het langste eind. De inzet van de beslissingswedstrijd is helder, deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de Derde divisie.

Jodan Boys speelde al eens eerder op dat niveau (topklasse in 2012-13). Voor Zwaluwen is de hoofdklasse altijd het hoogst haalbare geweest. De Vlaardingers zijn bezig aan hun negende seizoen op rij als hoofdklasser en haalden in die periode nog nooit ene periodetitel. Jodan Boys haalde in negen jaar hoofdklasse welgeteld één periodetitel (2012), maar pakte dat seizoen ook de titel in de hoofdklasse A. 

 

Aftrap Zwaluwen - Jodan Boys op het neutrale terrein van Zwervers (Capelle aan den IJssel): 14.30 uur.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

IJsselmeervogels - Barendrecht
Excelsior Maassluis - Jong Sparta
Zwaluwen - Jodan Boys
(beslissingswedstrijd tweede periode hoofdklasse A)