Nieuws

Gokken op IJsselmeervogels en Barendrecht

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

31 maart 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Wie zijn geld zet op nog een seizoen in de Tweede divisie voor Barendrecht moet wel een erg grote gokker zijn. De ploeg van trainer Jack van den Berg, ooit in 2013 nog tweede op de ranglijst, is door de 2-0 zege van VVSB op Spakenburg afgezakt naar de laatste plaats. De afstand tot VVSB en ook FC Lienden is nu twee punten en het spook van rechtstreekse degradatie ligt op de loer. Saillant detail is dat aankomende zaterdag VVSB op bezoek komt op sportpark De Bongerd in Barendrecht.

 

Ook een gok is het om geld te zetten op de titel voor IJsselmeervogels. De ploeg van trainer Ted Verdonkschot had met een plichtmatige 3-0 zege eigenlijk geen kind aan Barendrecht, maar het stuivertje wisselen met het Amsterdamse AFC zal iedere gokker nerveus maken. Plichtmatig, de uitdrukking die Verdonkschot na afloop gebruikte, dekt de lading van deze wedstrijd volkomen. De thuisploeg had veel meer moeten doen met de snelle, in de zevende minuut, verkregen voorsprong. Alleen daarna stokten alle goede bedoelingen en was er weinig lijn in het spel te ontdekken. Het was ook heel frappant dat Barendrecht ineens een optisch overwicht verwierf en zelfs via aanvoerder Max van Dijk een grote kans kreeg.

 

Barendrecht-doelman Lee-Quincy Cheuk-a-Lam bokst de bal weg.

 

Van den Berg had na de snelle tegentreffer zijn team tactisch iets aangepast en daarmee had de thuisploeg het toch wel moeilijk. "Het was toch leuk om te zien dat ze toen minder grip op ons kregen", reageerde de Barendrecht-coach. "Alleen dan moet je wel de gelijkmaker maken. Volgens onze spelers was de bal van Van Dijk over de lijn. Maar ja, ikzelf heb dat niet gezien." Van den Berg was weer de trainer zoals we hem kennen. Fanatiek coachend wilde hij het beste uit zijn spelers halen. Het is duidelijk dat hij de handdoek zeker nog niet in de ring heeft gegooid.

 

Hij moest het in deze wedstrijd doen zonder zes potentiële basiskrachten. Danny Monster, Emilio Samsey, Nick van der Ploeg, Irvingly van Eijma en Daniël Esajas zijn geblesseerd en Jeffrey Aarts was geschorst. Een gemis dat voor een ploeg als Barendrecht wel erg groot is. Aan de kant van de thuisploeg stond alleen de schorsing van Robbert Olijfveld op de lijst. Daartegenover stond de terugkeer van middenvelder Achraf Nejmi en topscorer Danny van den Meiracker. Vooral de terugkeer, na zes weken blessureleed, van Nejmi moest weer de lijn terugbrengen op het middenveld van IJsselmeervogels. In die linie was het de laatste wedstrijden toch vooral een soort ren-je-rot voetbal en was niemand in staat om daar enige lijn in te brengen.

 

Nejmi moet dat kunnen, al lukte hem dat in deze wedstrijd, zijn eerste dus weer, nog niet helemaal. "Ik moet samen met Eef van Riel de lijnen gaan uitzetten. Een verbindingsspeler worden heet dat. Het was even wennen na zo'n lange tijd. En zeker ook in een ploeg die de laatste wedstrijden wat tikjes had gehad. Gelukkig konden we de nul houden. Al was ons spel niet altijd goed," aldus de technicus, die het in zich heeft om de leider op het middenveld te kunnen worden.

 

IJsselmeervogels was dus in de zevende minuut op een 1-0 voorsprong gekomen. Na een corner werd er door Barendrecht verdedigd op een manier die niet past in de Tweede divisie. De bal kwam via een paar Barendrechters bij de volkomen vrijstaande Maikel de Harder. Hij kon de hoek uitzoeken en doelman Lee-Quincy Cheuk-a-Lam kansloos laten. Even leek de wedstijd een walk over te worden voor de Rooie Vogels. Hoe anders werd het na een kwartier. Van den Berg had zijn team dus iets anders neergezet en zijn team drong zelfs de thuisploeg in fases terug in de verdediging. Zo ook in de 26-ste minuut. Na een corner van Yarick Dorst kreeg Van Dijk op zo'n twee meter voor de doellijn de bal op zijn dijbeen. Het leer werd echter door Gillian Justiana voor de doellijn weggehaald.

 

Maikel de Harder (14), met twee goals tegen Barendrecht, de gevierde man.

 

"Achter de doellijn," zouden een paar spelers van Barendrecht later beweren. Maar scheidsrechter Thijs had dat niet waargenomen. De volgende mogelijkheid voor de bezoekers kwam een minuut later. Een snoeiharde vrije trap van Delano a Cohen ging net naast het doel. Deed de thuisploeg dan niets? Die keek een tijdje toe en kon alleen via Van den Meiracker en Van Riel (alleen op doelman af, maar die kon overeind blijven) aan een kans komen. Er veranderde dus niets aan de 1-0 voorsprong en dat ervoer het thuispubliek toch als een teleurstelling.

 

In de tweede helft keek dat publiek een lange tijd naar een matige vertoning, waarin alleen de thuisploeg twee grote kansen kreeg op een grotere voorsprong. Zo konden de Harder (49-ste minuut) en Mike van de Laar (71-ste minuut) alleen op doelman Cheuk-a-Lam af. Beide keren won die doelman fier. Tussen de 49-ste en 71-ste minuut gebeurde verder eigenlijk nauwelijks iets wat opmerkelijk was. Pas in de 73-ste minuut kon IJsselmeervogels aan de bevrijdende 2-0 voorsprong komen. Van den Meiracker kreeg de bal aangegeven door uitblinker De Harder en die wist wel raad met deze kans. Met de Harder is ook het enige lichtpunt van deze wedstrijd genoemd. Hij is zeker niet de grootste speler op het veld, maar stak figuurlijk met kop en schouders boven de rest van zijn team uit. In de 83-ste minuut beloonde hij zijn goede spel met zijn tweede treffer en de derde treffer voor zijn team. Na aangeven dit keer van Van den Meiracker, kon hij de bal simpel in het doel tikken: 3-0. De zege was binnen en dat telt in deze fase van de competitie.

 

Jack van den Berg ziet zijn ploeg weer verliezen.

 

Verdonkschot gaf na afloop ook ruiterlijk toe dat dit niet de beste wedstrijd van zijn ploeg was geweest. "De eerste twintig minuten ging het nog aardig, maar daarna verzuimen we het gewoon om de 2-0 te maken. We gaven zelfs een paar kansen weg en ik was heel blij dat we die tweede treffer wisten te maken. Wel heel laat en er had natuurlijk alles tegen kunnen zitten, maar de opluchting bij ons op de bank was groot. We hadden met één punt uit drie wedstrijden niet de beste fase van het seizoen achter de rug. Ik weet ook wel dat we veel beter kunnen en moeten. Vooral ons veldspel moet verzorgder."

 

Voor Van den Berg is het te hopen dat er nog iets valt te winnen voor zijn ploeg. "In deze wedstrijd hebben we lang stand kunnen houden. Maar uiteindelijk kwamen we toch kwaliteit te kort." Later op de zaterdagavond won dus VVSB met 2-0 van Spakenburg en is de taak voor de gedreven coach er extra zwaar op geworden. Ontlopen van de rechtstreekse degradatie is een haast onmogelijke taak, maar er gebeuren wel meer wonderen in de voetballerij. Winnen van VVSB zal de eerste stap kunnen zijn. "Zij hebben op papier een betere ploeg dan wij, maar ik geef ons nog niet zomaar gewonnen." Van den Berg heeft als trainer vele successen meegemaakt, maar zal nu toch een echt wonder moeten gaan verrichten.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures