Nieuws

Bijna alles is okay bij Excelsior Maassluis

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

31 maart 2019

MAASSLUIS - Het systeem is okay, want de resultaten zijn okay. Vier van de laatste vijf wedstrijden, waarin Excelsior Maassluis een 5-3-2 opstelling hanteerde, zijn gewonnen met ook nog eens nul tegendoelpunten. Mijn liefje, mijn duifje, wat wil je nog meer? Ook Jong Sparta (2-0) moest eraan geloven in de stad met historie aan de Nieuwe Waterweg.

 

En kijk ook eens naar de ranglijst van de Tweede divisie. Minimaal een week staan de 'tricolores' op plek drie, in punten gelijk met Katwijk, maar met een beter doelsaldo dan de kampioen van vorig seizoen. Bovendien op zichtafstand van de twee grootmachten AFC en IJsselmeervogels. Alleen heeft 'groot' bij de nummers één en twee in deze fase van de competitie veel meer te maken met de reikwijdte van het spelersbudget dan met vertoon van macht op het veld.

 

Het is een publiek geheim dat in Maasluis het sponsorgeld niet als herfstbladeren uit de bomen valt, maar het beleid is er wel op gericht dat veel kleinere sponsors met elkaar toch een substantieel totaalbedrag op tafel leggen, dat dan toch nog altijd wel aanzienlijk kleiner is dan bij de traditionele grootverbruikers. Maar gokken op één dikke suikeroom is er niet bij. Daar gebeuren elders nou net iets te veel ongelukken mee. Neem De Dijk, kijk naar FC Lienden, die verhalen zijn bekend. En dus kregen na afloop van het duel met Jong Sparta nog maar weer eens twee nieuwe geldschieters (in de categorie goud en zilver wat betreft de hoogte van de afgesproken bijdrage) na een officieel praatje van businessclubvoorzitter Peter Hobert een oorkonde plus ruiker voor thuis in handen gedrukt.

 

Giovanni da Fonseca laat Sven Mijnans zijn hielen zien.

 

Het napraten met de beide trainers had toen al plaatsgevonden. "Je maakt een keuze hoe je speelt. We hebben mooie wedstrijden gespeeld met 4-3-3, maar wel verloren, bijvoorbeeld tegen VVSB", ging Excelsior-coach Dogan Corneille van start tegen de verslaggever van dienst. "De afspraak was dat onze backs heel hoog zouden spelen op hun backs, maar op het moment dat dat niet gebeurt en onze middenvelders uitstappen, heeft Jong Sparta, goeie ploeg, het vermogen om er tussendoor te voetballen. We moeten eraan werken om daar nog stappen te gaan maken." In de loop van de eerste helft had Corneille ook zijn ongenoegen al laten merken met zijn commentaar: "Doe eens niet zo apathisch. Durf de bal te hebben."

 

Daar was in feite niks mee miszegd. Excelsior Maassluis kwam snel op voorsprong. De eerste kans voor de thuisclub viel toe aan Sekou Sylla, de hoog spelende linksback, maar hield Sparta-keeper Michael Fabrie zijn domein schoon. Even later kreeg de kleine maar zeer behendige Marouane Afaker ineens een vrije schietkans en toen was er ook voor Fabrie geen houden meer aan bij het harde en secure schot. Maar de eerste kans in de wedstrijd was voor Jong Sparta. Nog binnen de minuut na de aftrap dwong Youssef el Kachati doelman Jean-Paul van Leeuwen meteen tot een redding van formaat. Dat was een veelbelovend begin van de Rijnmond derby, die daarna toch snel verzandde in een rommelpot met veel balverlies in de categorie onnodig. De meeste dreiging na de 1-0 kwam van de Spartanen met de kopbal van El Kachati die eindigde op de lat als hoogtepunt. Dat had van zo dichtbij toch eigenlijk wel de gelijkmaker moeten opleveren. En later kwam El Kachati nog een keer op de proppen met een linke bal vanaf de flank die maar een decimeter langs de verste paal zoefde.

 

Sekou Sylla werpt de bal in. Op de achtergrond vuurt Jeroen Rijsdijk zijn ploeg aan.

 

Na de pauze had Excelsior het - in voetbaltermen gegoten - beter staan. Bij balbezit van Jong Sparta plooide de thuisclub keurig terug. Centraal achterin was het blok met Sefa Kurt, aanvoerder Daan Smith en Tobias Kleijweg niet minder dan een bastion en op de flanken voerden Sylla en Michael Poeljes, de stand-in voor de geschorste Milan van Ewijk, hun taak strakker uit dan voor de pauze. Excelsior Maassluis had ook in de tweede helft al snel kunnen oogsten, maar Afaker strandde na een assist van Vincent van den Berg op doelman Fabrie. In theorie heeft Excelsior Maassluis met het jonge loopvermogen van Giovanni da Fonseca, Sylla en Van Ewijk een geducht wapen in handen, maar dat bleef deze keer keurig verpakt in zijn foedraal zitten.

 

Het was de beurt aan Jong Sparta om de wedstrijd te gaan maken en dat ging de ploeg van Jeroen Rijsdijk allesbehalve glad af. Onzuivere passing smoorde wel heel erg vaak de ideeën die er ongetwijfeld zullen zijn geweest. El Kachati bleef de meest actieve Spartaan, maar was toch ook maar al te vaak voor zichzelf bezig, al was hij ook nu weer dicht bij de gelijkmaker, ware het niet dat Van Leeuwen andermaal met een fenomenale redding erger voorkwam voor zijn ploeg. Maar over de hele linie was het mager wat Jong Sparta te berde bracht. En aangezien ook Excelsior Maassluis niet meer al te veel aandrang had om op avontuur te gaan, zakte de wedstrijd toch wel door een ondergrens van wat nog aanvaardbaar is voor de Tweede divisie.

 

Zelfs als geïnteresseerd toeschouwer wordt het dan lastig om de aandacht vast te houden. En als dat dan op momenten even niet lukte, bleek er daarna niets vermeldenswaard gebeurd te zijn. Dat was dus allemaal niet zo okay onder een lustig schijnende voorjaarszon. "Verdient de wedstrijd wel een winnaar?", verzuchtte een kijker die duidelijk meer verlangde voor zijn entreegeld. Goeie vraag, houd hem even vast. Die winnaar kwam er wel, want in de slotfase sloeg Excelsior Maassluis definitief zijn slag. Van dichtbij bracht Kurt vanuit een hoekschop zijn ploeg in veilige haven (2-0).

 

Tobias Kleijweg knuffelt zijn doelman Jean-Paul van Leeuwen om een fenomenale redding.

 

"De wedstrijd verdiende geen winnaar", vond ook Sparta-coach Jeroen Rijsdijk na afloop. "Maar het gaat wel om winnen. Ons scorend vermogen is op dit moment te laag." Vervolgens somde Rijsdijk een waslijst aan spelers op die hij halverwege het seizoen had zien verdwijnen, richting de hoofdmacht van Sparta maar ook naar andere clubs. Dat betekent opnieuw bouwen aan een team en dat is ook inherent aan de hele constellatie in een BVO. "Er is een half elftal weg", was Rijsdijks vaststelling, "en we zijn na de winterstop nog niet goed genoeg al deden we het niet slecht. We hadden toch minimaal een doelpunt moeten maken."

 

Rijsdijk moest wel veel extra handen schudden aan de Lavendelstaat in Maassluis voor hij weer in de bus stapte richting Rotterdam. Logisch na wat hij als beginnend topcoach met Excelsior Maassluis in 2016 gepresteerd heeft door het behalen van twee landstitels (topklasse zaterdag en het algeheel landskampioenschap). Gaat Rijsdijks voetbalvriend (samen een aantal jaar gespeeld bij IJsselmeervogels) dezelfde weg bewandelen? "Ik blijf realist", haastte Corneille zich te zeggen, "we gaan alleen de druk er wel op houden." Met een vette glimlach vernam Corneille even later het nieuws dat hij de prijs had gevangen in de voetbalpool (voorspellen rust- en eindstand) van de net afgelopen wedstrijd.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures