Nieuws

Een dagje billenknijpen

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

5 april 2019

De competitie in de diverse klassen nadert zijn eindfase en daarmee neemt de spanning in de wedstrijden navenant toe. Clubs die meedingen naar het kampioenschap, ploegen die knokken om niet onder die fatale rode streep te belanden, de zenuwen staan bijna op knappen. En dan lopen er speeldagen tussendoor met een overdosis aan cruciale duels. Met recht een dagje billenknijpen.


Neem de ontmoeting tussen Barendrecht en VVSB. De Barendrechters duikelden na de 3-0 nederlaag bij IJsselmeervogels naar de laatste plaats van de Tweede divisie. VVSB leek vastgeplakt aan die vermaledijde plek, waar de Noordwijkerhouters meteen in het begin van het seizoen terecht kwamen. VVSB zette in oktober coach Jack Honsbeek op non-actief en Erik Meijers, op dood spoor geraakt bij Achilles '29, nam in november het trainersstokje over. Dat leverde aanvankelijk weinig anders op dan opnieuw nederlagen, maar de schwung bij Sint Bavo is helemaal terug. De laatste vier wedstrijden leverden tien punten op.

 

Jack van den Berg (midden) neemt poolshoogte bij Barendrecht waar hij op 1 januari 2019 aan de slag gaat. Die avond won Barendrecht met 1-3 van VVSB.
Foto: Orange Pictures

 

Barendrecht swingt helemaal niet meer. Ook daar een trainerswissel. Albert van der Dussen kreeg net voor de winterstop zijn ontslag aangezegd en bij de herstart van de competitie zat Jack van den Berg (vertrokken bij Katwijk) voor het eerst op de bank bij het duel tegen Jong Almere City FC. Dat leverde nog drie punten op (1-0), maar daarna volgden, op een verdwaalde gelijk spel (1-1 tegen Kozakken Boys) na, louter nederlagen. De Bongerd, 14.30 uur, helpers weg.

 

Aan de kop van de ranglijst in de Tweede divisie gaat de strijd tussen AFC en IJsselmeervogels onverminderd verder. Het gaatje in het voordeel van de Amsterdammers is twee punten groot en dat is absoluut te overbruggen. Voorwaarde is wel dat IJsselmeervogels weer eens een uitwedstrijd tot een goed einde weet te brengen. Tegen Kozakken Boys (5-0) en Koninklijke HFC (4-1) leek het nergens naar. Tegenstander deze keer is Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers zullen zich vooraf veel meer hebben voorgesteld van het seizoen, maar de praktijk is anders gebleken. Vorig seizoen eindigden de Rijnsburgers nog op een keurige vijfde plaats. De huidige positie op de ranglijst, plek elf, steekt daar mager bij af. Maar de 'Uien' uit de bollenstreek tegen de 'Rooien' uit Bunschoten-Spakenburg is wel een mooi klassiek duel. Niet daar ver vandaan moet AFC zijn positie overeind zien te houden tegen Katwijk. 

 

Toen Eemdijk afgelopen seizoen als kampioen promoveerde naar de Derde divisie, waren de verwachtingen niet hoog gespannen. De realiteit rond de spelersgroep dwong de 'Groenen' uit Bunschoten-Spakenburg tot bescheidenheid. De nuchtere vaststelling is dat de ploeg van Ruud van de Geest (interimcoach na het ontslag van Hans van Arum) op het snijpunt staat van p/d spelen of rechtstreeks degraderen. Dat geeft het duel met Achilles '29 de kleur die het verdient. Eigenlijk telt voor beide ploegen alleen de winst, simpel om een directe concurrent een hopelijk nog lang doorwerkende opdoffer te verkopen.


Ruim denkend doen er in de hoofdklasse B nog zes ploegen mee voor het kampioenschap. De echte koploper is Excelsior '31, dat met een doelsaldo van +28 een voordeel in handen heeft dat aan de eindstreep beslissend kan zijn. Maar Staphorst en Sparta Nijkerk staan in punten gelijk met de Rijssenaren. Achter dit trio volgen ACV en Urk op drie punten en AZSV, daar weer twee punten achter, hangt aan de staart van de top-zes. In dat decor spreekt het duel tussen Staphorst en Urk tot de verbeelding. Beide ploegen zullen gaan voor de winst en voor Urk geldt dat dan nog een graadje harder. Eerder dit seizoen deelden beide clubs de punten (2-2). De gelijkmaker van Urk viel diep in blessuretijd (90+7).

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Rijnsburgse Boys - IJsselmeervogels
Barendrecht - VVSB
Eemdijk - Achilles '29
Staphorst - Urk