Nieuws

Bijna over en uit voor Barendrecht

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

7 april 2019

BARENDRECHT - Als ook succestrainer Jack van den Berg de vrije val van Barendrecht niet meer weet te stoppen, dan moet het wel heel erg mis zijn. Sinds de winterstop, waarin 'mister Barendrecht' op De Bongerd terugkeerde, werden er door de roodwitten slechts vier schamele puntjes verzameld.

 

Dat de laatste vijf wedstrijden eindigden in evenzovele nederlagen zei voorafgaande aan de degradatiekraker tegen VVSB alles over het vertrouwen binnen de ploeg. Vertrouwen dat juist zo hard nodig was tegen de ploeg uit Noordwijkerhout, die vorige week na een heel seizoen op de laatste plaats te hebben gebivakkeerd de rode lantaarn overdroeg aan Barendrecht. De Noordwijkerhouters vonden namelijk op het moment dat hun lot zo ongeveer bezegeld leek aan de hand van de tussentijds aangetreden coach Eric Meijers hun tweede adem.

 

Geheel in lijn met het geschetste beeld van de situatie bij beide teams vooraf, kwam de teller van opeenvolgende Barendrechtse nederlagen zaterdagmiddag laat op zes te staan. Krachteloos ogend, en in de tweede helft ook zwaar moedeloos, liet Barendrecht zich inpakken door VVSB dat slechts matig voetbalde. Het verschil zat er vooral in dat de ploeg van Meijers wel geloof in de eigen winstkansen uitstraalde. En natuurlijk scheelde het een slok op een borrel dat VVSB voorin Tommy Bekooij heeft staan, en sinds kort ook spits Frank Tervoert. Die twee weten hoe ze een doelpunt kunnen maken. Bij Barendrecht doet zich daarentegen al het gehele seizoen een schrijnend gebrek aan stootkracht gelden. Normaal gesproken een cliché van jewelste, maar het verloop van de strijd tegen VVSB was toch echt een toonbeeld van geen vuist kunnen maken.

 

Tommy Bekooij houdt Qjell Krolis van zich af.

 

Barendrecht speelde verder niet eens zo beroerd in de eerste vijfenveertig minuten, beoordeelde Van den Berg na afloop: "We hebben geprobeerd het initiatief te pakken en dat lukte redelijk. VVSB had duidelijk moeite op het middenveld, waar wij een man meer hadden doordat Delano a Cohen steeds naar voren schoof. Naar mijn idee waren wij de betere partij, maar ik ben het wel met je eens dat we geen enkele kans creëerden. En toen bleek het ook nog eens moeilijk om de concentratie vast te houden." Waarmee Van den Berg doelde op de overigens ook in zijn ogen prachtige openingsgoal van Bekooij. De topscorer van VVSB zette met de rust in zicht zijn slof op onhoudbare wijze tegen een licht getoucheerde voorzet van links. Voor doelman Lee Quincy Cheuk-A-Lam restte de gang naar het net, een trieste tocht die hij luttele minuten later nog een keer moest maken. Opnieuw was Bekooij de aanstichter, nu uit een strafschop waarvan overigens maar weinigen de aanleiding hadden gezien maar waartegen tegelijk ook maar nauwelijks geprotesteerd werd.

 

Coach Van den Berg stond in de rust voor de zware taak om de koppies weer omhoog te krijgen. "Iedereen wist dat het op dat moment, zo kort voor de rust, al gebeurd was met onze kansen. Wat moet je dan nog zeggen. Ik hield ze in ieder geval voor dat het voetballend niet slecht was gegaan. Dat ze op dezelfde wijze door moesten gaan." De hiermee uitgesproken hoop, waarschijnlijk tegen beter weten in, werd al binnen enkele minuten na de hervatting definitief de grond ingeslagen. Nadat verdediger Jeffey Aarts al na een goed half uur geblesseerd de aftocht had geblazen, bleek nu ook Max van Dijk in de verdediging te geblesseerd te zijn om nog volwaardig te spelen. Bij de eerste serieuze aanvalsopzet liet Van Dijk, qua postuur toch bepaald niet de kleinste, zich door een schouderduw van Tervoert eenvoudig wegzetten. De VVSB-spits rondde vervolgens beheerst af.

 

Qjell Krolis geeft de bal voor en Jelmer Vijlbrieg laat het gebeuren.

 

Voor zover er nog iets van weerstand in het roodwitte team zat, was het met 0-3 alsnog definitief gedaan met het geloof in een betere uitkomst voor de thuisploeg. VVSB kreeg nog verschillende kansen op het vergroten van de voorsprong, terwijl de Barendrechters niet verder meer kwamen dan het plichtmatig vooruitschuiven van de bal. Wat er nog restte aan strijdlust, ging op aan het elkaar verbaal de maat nemen. Dat Barendrecht via de voet van een ogenschijnlijk houdbaar schot van Yarick Dorst nog op 1-3 kwam deed aan het beeld niets meer af. Want ook in de resterende kleine twintig minuten bleef Barendrecht tandenloos acteren. Middenvelder Danny Monster, terug na lange afwezigheid wegens een hernia, maakte de negentig minuten daarbij niet vol. Blijkbaar was hij nog onvoldoende hersteld. Gevolg was dat Barendrecht de wedstrijd met tien spelers beëindigde, daar er reeds drie keer gewisseld was.

 

Van den Berg deed zijn best om na afloop niet aangeslagen over te komen. De uitslag van de wedstrijd van FC Lienden zou op dat moment nog een uur op zich laten wachten. "Geloof me of niet, ik zie ons de afgelopen weken weer een stukje beter voetballen. Zeker op de trainingen. En wat is nu helemaal een achterstand van twee punten op FC Lienden? Nee, ik gooi de handdoek nog lang niet. Het is gewoon jammer dat we het in de tweede helft kwijt raakten, vooral omdat Max wegens zijn blessure Delano steeds bij zich in de buurt wilde hebben. De angel verdween daardoor uit ons spel. Maar goed, nog zes wedstrijden te gaan en er is nog veel mogelijk."

Lang na het optrekken van de kruitdampen werd echter duidelijk dat er een klein wondertje nodig zal zijn, want FC Lienden won de eigen wedstrijd. VVSB en FC Lienden staan daarmee beide vijf punten boven Barendrecht.

 

Op de vraag of Van den Berg nog troeven achter de hand heeft moest hij het antwoord schuldig blijven. Hij zal het moeten doen met het huidige team, waarvan een aantal bepalende spelers niet of nauwelijks fit te noemen zijn. Een manco dat zich overigens al het gehele seizoen voordoet. Kortom, de mogelijkheid dat nog voorkomen wordt dat van het nog resterende duo dat vanaf de invoering van de topklasse in 2010 op het hoogste niveau meedoet (te weten HHC Hardenberg en Barendrecht) er volgend seizoen nog maar eentje over is, lijkt zo onderhand tot pure theorie gereduceerd.

 

Jack van den Berg legt aan Ali Khaldi uit hoe het beste te werk kan gaan.

 

"Het is prima om ook eens een keer een wedstrijd te winnen zonder goed te spelen," glunderde Meijers na afloop. "Na de afstraffing bij Scheveningen, een paar weken na de winterstop, zijn wij het anders gaan doen. In een vriendschappelijk partijtje bij Rijnsburgse Boys hielden we spelend met drie centrale verdedigers eindelijk eens de nul. Sindsdien spelen we zo, en dat levert resultaat op. Zeker als dan ook nog eens een speler als Bekooij in je team hebt. De backs Jelmer Vijlbrief en Richelo Fecunda komen in deze opstelling ook veel beter uit de verf. En uiteindelijk is het nog altijd zo dat één overwinning beter helpt dan tien dokters, zeg ik altijd."

 

Meijers wist ondertussen maar al te goed dat zijn ploeg er nog lang niet is: "Het bereiken van de nacompetitie is nu haalbaar, mits wij ons geen slappe wedstrijden veroorloven. Normaal gesproken houdt een team een succesvolle reeks maximaal een wedstrijd of acht vol. We hebben echter nog twee maanden te gaan, enerzijds lang om te blijven pieken, anderzijds toch ook weer overzienbaar. En dan moet je er in de p/d-reeks ook nog eens staan."

 

Hoe realistisch ook, de zorgen van Eric Meijers waren aan het einde van de zaterdagmiddag van fundamenteel andere orde dan die van Jack van den Berg.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures