Nieuws

Eemdijk zakt door ondergrens

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

7 april 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Natuurlijk is alle aandacht in de Derde divisie gericht op de strijd om de eerste plaatsen. De kampioen lijkt te komen uit het drietal Noordwijk, Quick Boys of DVS '33. Maar even zo spannend is het onderaan de ranglijst. Daar zit zaterdagclub Eemdijk gevangen tussen een drietal zondag clubs, die zich op dit moment eigenlijk geen raad weten met hun identiteit. Ze staan ieder op hun eigen wijze in een overlevingsmodus.

 

De Dijk (Amsterdam) en Achilles '29 (Groesbeek) hadden beiden hoge verwachtingen, maar konden die financieel niet waarmaken. Het Noordwijkse SJC liet zich door de KNVB verleiden tot deelname in deze zaterdag Derde divisie. Het is nog maar de vraag of deze club bij degradatie wel in de zaterdaghoofdklasse wil blijven.

 

Ontsnappen aan de nacompetitie is er voor deze vier ploegen zo goed als zeker niet bij. Alleen ontkomen aan rechtstreekse degradatie is iets waarvoor gespeeld moet worden. Als dan op sportpark De Vinken in Bunschoten de wedstrijd gepland staat tussen Eemdijk en Achilles '29, dan is dat er direct één met grote belangen. De thuisploeg, in het voetbalgekke dorp 'De Groenen' genoemd, van interim-coach Ruud van de Geest toonde geen schim van de zo geroemde 'Diekers' mentaliteit en werd door de technisch vaardigere bezoekers getrakteerd op een 0-2 nederlaag.

 

Yannick Bouw weet wat hij wil. Boris Rasevic lijkt gedesoriënteerd.

 

Daarmee zakte Eemdijk onder de degradatiestreep en als er gekeken wordt naar vooral het spel in de eerste helft dan is er weinig hoop om aan die degradatie te ontkomen. Het is duidelijk dat Eemdijk ook wel veel aan voetballend vermogen heeft ingeleverd. Zo vertrokken aan het eind van vorig seizoen Maikel de Harder (wekelijks uitblinker bij IJsselmeervogels) en Argjend Selimi (Spakenburg) en is Jasper Bolland tussentijds gestopt. Wat overbleef zijn goedwillende spelers, die vooral uit het eigen dorp komen. Echter heeft daarvan het merendeel het niet verder geschopt dan de jeugd of het tweede elftal van De Rooien of De Blauwen. Alleen de 36-jarige laatste man en aanvoerder Jan Pieter Hartog heeft de succesjaren van IJsselmeervogels meegemaakt. Hij ziet met lede ogen aan hoe het dit seizoen niet echt loopt. JP: "Ik heb dit seizoen al veel meegemaakt, maar zo slecht als wij in de eerste helft speelden heeft mij ook verrast. We wisten dat het een moeilijk seizoen zou zijn, maar waar we vorig seizoen nog volop de strijd aangingen, geven we nu veel te vaak niet thuis. Het zal misschien wel een gebrek aan kwaliteit zijn."

 

De wedstrijd tegen Achilles '29 was toch de kans om verder van de rode streep weg te komen, maar die boodschap was niet doorgedrongen bij de spelers van de thuisploeg. In zo'n wedstrijd zijn spelers nodig die boven de middelmaat willen uitsteken, maar het overgrote deel zakte zelfs onder de middelmaat. Zeker in de eerste helft schonk Eemdijk het middenveld aan de bezoekers. De ploeg van trainer Arno Arts heeft daar een speler lopen die daar wel raad mee weet. Luis Giovanny Annett, een speler met Mexicaanse roots, was een lust voor het oog. Daarbij kreeg de middenvelder ook nog eens alle mogelijkheden om de vleugelaanvallers Desire Ruhinda en Alper Yaldiz, op juiste wijze aan te spelen. Hierdoor konden de bezoekers ook veel gevaarlijker zijn dan de krampachtig spelende Diekers. Achilles '29 had in de zevende minuut ook een prima opsteker gekregen met een snel doelpunt. De linkerkant van de verdediging van de thuisploeg werd verrast en daardoor kon Thomas Loning uiteindelijk doelman Gerben Ruizendaal verrassen: 0-1. Dezelfde Ruizendaal kon een kwartier later wel redding brengen bij een afstandsschot van Bram van Dongen.

 

Jeffrey van den Dikkenberg omzeilt Thomas Loning.

 

Het oordeel van het thuispubliek was vernietigend. "Slappe hap" was nog de minst negatieve opmerking. In de tweede helft toonde de thuisploeg wel tekenen van herstel. Zo werd de bal minder vaak aan de bezoekers gelaten, alleen alle overtuiging ontbrak om ook echt gevaarlijk te worden. Zo kwamen er over de vleugels maar weinig bespeelbare ballen voor spits Yannick Bouw. Die speelde ook een heel ongelukkige wedstrijd en gleed veel te vaak weg als de bal in zijn buurt kwam. In de 63-ste minuut was wel de eerste grote kans voor Bouw. Hij draaide zich goed vrij, maar zag doelman Mike Hauptmeijer redding brengen. Het duurde tot de 75-ste minuut toen de bezoekers een eind maakten aan de hoop van de thuisploeg. Ruhinda was de aangever voor spits Kevin Schmidt en die schoot de bal in de verste hoek: 0-2.

 

De wedstrijd leek gelopen, maar Eemdijk zou nog twee hele grote mogelijkheden krijgen om een doelpunt te maken. Zo had doelman Hauptmeijer al zijn talenten nodig om zijn doel schoon te houden na een ziedend schot van Rafik el Hamdi. Die doelman had daarna in de 89-ste minuut alle geluk van de wereld, toen een vrije trap van weer El Hamdi via de binnenkant van de paal het veld weer insprong. Eemdijk bleef dus met lege handen achter en had verloren van een ploeg die een paar spelers op het veld had staan die duidelijk betere technische vaardigheden bezaten. Al was het gevoel bij het publiek in Bunschoten meer gericht op het gemis van inzet van de eigen spelers.

 

Rafik el Hamdi springt over Kerem Cifci heen.

 

Arts kon tevreden zijn. Zijn ploeg is nu boven de rode streep gekomen en dat gaf een goed gevoel. "We hebben nu een groep spelers die ons als staf en elkaar niet in de streek laten. Daarbij hebben we een paar spelers die echt wel goed kunnen voetballen. Als je ziet dat onze vleugelaanvallers als het nodig is ver terug verdedigen dan wordt ik daar heel vrolijk van." Van der Geest kon niet anders dan balen. "Er was een kans tegen deze tegenstander, maar dan moet je wel strijd leveren. Waarom dat niet werd gedaan is nu een open vraag. Daar gaan we van de week maar eens mee aan de gang. Zo'n karakterloze eerste helft kan gewoon niet. Er zijn nog zes wedstrijden te gaan en daarin moeten de echte Diekers maar eens opstaan. Ik geef niet op en waarom zij wel?"

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures